18 találat a(z) üzletrész átruházása cimkére

Üzletrész elidegenítése külföldiek között Kérdés

Üzletrész átruházása és vételi jogot alapító szerződés Kérdés

Üzletrész vásárlása és átruházása, adózásuk Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérem segítségét: Cégem jegyzett tőkéje 50 millió Ft, tulajdonrészem 40 millió volt. 5 millió Ft értékű üzletrészt vettem, viszont 10 millió Ft-ot fizettem érte. Tehát most 45 millió Ft névértékű tulajdonrészem van. A jövőben (időpontja bizonytalan, nem tudom, van-e jelentősége) ezt a 45 millió névértékű tulajdonrészt 70 millió Ft-ért adhatom el. Az adó mértéke hogyan lesz kiszámolva? Érdekelne az eredetileg is a tulajdonomat képező és a később vásárolt üzletrész utáni adózás is. Továbbá szeretném megkérdezni, hogy milyen esetben kell vagyonszerzési illetéket fizetnem (mivel ahogy írtam, korábban vettem üzletrészt) és mennyit? Öregségi nyugdíjas vagyok, ha ez számít. Segítségét köszönöm. Tisztelettel: Kérdező

Cég másik cégben való üzletrészének átruházása Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné Szakértő Asszony! Köszönöm válaszát a "Cég másik cégben való üzletrészének átruházása" tárgyú kérdésemre vonatkozóan: https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_15_Ceg_masik_cegben_valo_uzletreszen_qfo. További kérdésem merült fel, ami az alábbi: Az "A" Kft.-ben 95 százalékos tulajdonos magánszemély nem tulajdonosa "B" Kft.-nek. A Ptk. vonatkozó rendelkezéseit értem, de áll-e fenn szja-, szocho-, egyéb adó- vagy járulékfizetési kötelezettsége a magánszemélynek (ha jól értem, a társaságnak nincs tao-fizetési kötelezettsége), ha például egy 100 millió forint könyv szerinti értékű részesedést 5 millió forintért vásárol meg? További segítségét köszönöm!

Cég másik cégben való üzletrészének átruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. két magánszemély tulajdona 95-5%-ban. "A" Kft. 50%-ban tulajdonosa "B" Kft.-nek. A részesedése nem bejelentett részesedés. Szeretnénk egyszerűsíteni a tulajdonosi viszonyokat. "A" Kft. "B" Kft.-ben való részesedését szeretnénk átruházni "A" Kft. 95%-ban tulajdonos magánszemélyére. Cég adja el a többségi tulajdonos magánszemélynek másik cégben való részesedését. Megteheti ezt könyv szerinti érték alatt? Itt az adásvétel során figyelemmel kell lenni a szokásos piaci árra? A vevő magánszemélynek van adó- vagy járulékfizetési kötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm.

Üzletrész átruházása Kérdés

Üdvözlöm Önöket! Üzletrész adózásával, ennek könyvelésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. A kft. két tulajdonosa, apa 90%-ban, fia 10% arányban részesei a jegyzett tőkének. A változás a következőképpen alakulna: az apa 10%-ban, fia 90% arányban lenne tulajdonos. Kérdés, milyen adóvonzata lesz az arányok cseréje után magánszemélyként, illetve a kft.-re nézve, illetve mi a könyvelése. Köszönöm a válaszukat.

Az üzletrészről és annak átruházásáról Cikk

Jelen írásunkban az üzletrész fogalmát tisztázzuk, illetve az üzletrész adásvételével kapcsolatos jogi szabályozást mutatjuk be.

Tulajdonváltozás hogyan érinti a régebben előírt, de ki nem vett osztalék felvételét? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft.-m van. Szeretném a tulajdonviszonyokat megváltoztatni. Elajándékoznám vagy átruháznám a tulajdonom nagy részét férjem, illetve fiam részére. Nekem kb. olyan 30 százalék maradna. Az egyik kérdésem, hogy ezen jogügylet milyen adóval, illetékkel jár, ha van ingatlanunk, illetve, ha nincs? (A közeljövőben szándékozunk telephelyet venni, eddig csak béreltünk). Másik kérdésem: 2016-ról van előírt osztalék, amit még nem vettem fel. Meddig vehetem ezt fel (adásvétel szempontjából), illetve milyen pénzfizetési, adókövetkezménye van, ha mégsem veszem fel, hanem hagyom bent a kft.-ben, lemondok róla? Segítségüket előre is köszönöm! Kis Krisztina

Kft.-tag kilép a cégből, tárgyi eszközt vinne magával Cikk

Kft.-ből természetes személy tag kilép. Belépéskor pénzt fektetett be a vállalkozásba, kilépéskor ennek megfelelő nagyságrendű tárgyi eszközt vinne magával. Milyen adóvonzata van ennek, számvitelileg hogyan kell levezetni az ügyletet, értékeltetni kell-e a tárgyi eszközt, hogy a nyilvántartási és a piaci értéke eltérnek-e egymástól? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Bejelentési kötelezettség üzletrész átruházása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. Volt öt magánszemély tulajdonosa. Egy – a korára való hivatkozással – eladta az üzletrészét a többi négy tagnak. Az ügyvéd rendezte a cégjegyzék módosítását. A NAV felé van valamilyen bejelentési kötelezettség ezzel kapcsolatban? És ha igen, melyik nyomtatványon? Köszönöm szíves válaszukat.

Nem eszközök között szereplő ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni üzletrész-értékesítéssel kapcsolatban. Eredeti állapot: "A" egyszemélyes Kft., amelynek jegyzett tőkéje 500 ezer forint, beolvadt "B" egyszemélyes Kft.-be, amelynek jegyzett tőkéje 3 millió forint. "B" Kft. változatlan névvel, adószámmal üzemel tovább, a jegyzett tőkéje 3,5 millió forint, a tulajdonosok jegyzett tőkéjének aránya azonos, mint a beolvadás előtt volt. A kisebb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos meg kívánja vásárolni a másik tulajdonos üzletrészét, aki azt el kívánja adni. A társaságnak ingatlantulajdona van, ami korábban az eszközök között szerepelt. Ha az ingatlan nem szerepel a kft. eszközei között, tehát már korábban átsorolta az eladásra szánt áruk közé, akkor az üzletrészátruházás kapcsán nem keletkezik illetékfizetési kötelezettsége az üzletrészt megvásárló félnek? Az eladó magánszemély részéről milyen adófizetési kötelezettség keletkezik? Az átruházás megtörténhet a jegyzett tőke értékén is? Segítségét előre is köszönöm: Bné Piros

16K71-es nyomtatvány konkrét kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 500 000 Ft jegyzett tőkéjű, két tagos (A személy 50% – B személy 50%) kft. felemelte a törzstőkét eredménytartalékból (szintén 50-50%) 2016 júniusában, a cégbíróság bejegyezte. 2016 szeptemberében a B tag tag kilépett és eladta az 1 500 000 Ft-os üzletrészét 500 000 Ft-ért az A tagnak. Kérdésem: ebben a konkrét szituációban hogyan kell kitölteni a 2016K71 nyomtatványt? Milyen kódokat kell használni? Kérem megerősítésüket abban, hog a fenti esetben A tag 750 000 Ft-ot fizetett ki a 3 milliós jegyzett tőkéért, tehát eladáskor csak a különbözetet fogja adózni. Jól gondolom? Köszönettel: Bálintné Eszter

Osztalék sorsa tulajdonosváltozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 06..30-án "A" Kft.-ben tulajdonosváltozás történt: két magánszemély tag 50-50 százalékos részesedését vásárolt a meg "B" Kft., melynek így a részesedése 100 százalék lett. Az "A" Kft.-ben 2014. és 2015. évekre még a régi tagok osztalékot állapítottak meg, azonban ezek nem lettek kifizetve, az üzletrészt pedig átruházták. Az osztalékra vonatkozólag nem született semmilyen megállapodás az üzletrész átruházásakor. Kérdésem: Követelhetik-e a régi tagok az osztalék kifizetését, vagy az már az új tagot, B. Kft.-t illeti meg?

Ingatlannal rendelkező betéti társaságban történő üzletrészszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., melynek tagjai magánszemélyek. A bt. jegyzett tőkéje 1 millió forint (beltag 50 ezer forint, kültag 950 ezer forint). Két hónappal ezelőtt egy független (azaz nem családtag) magánszemély kültagként belépett a gazdasági társasába 10 millió forinttal. Így a bt. jegyzett tőkéje 11 millió forintra emelkedett. Most, szeptemberben az új tag névértéken, azaz 50 ezer forintért megvásárolta a beltag üzletrészét. A bt. eszközértékének több mint 75 százalékát teszi ki egy ingatlan értéke. Kérdéseim: mi lesz a 4 százalékos illeték alapja, amit az új tagnak fizetnie kell? Rövid időn belül a kültag személyében is változás fog bekövetkezni. Ha ő is névértéken, azaz 950 ezer forintért adja el az üzletrészét, akkor mi lesz az illetékkiszabás alapja? Jól tudom, hogy a NAV felé a VVBA nyomtatványon kell a cégbírósági végzéstől számított 30 napon belül a bejelentést megtenni? Esetleg van még bármilyen nemű bejelentési kötelezettségem az üzletrész-átruházással kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

Eltűnt tag törlése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kétszemélyes kft. egyik tagja ismeretlen helyre távozott, nem fellelhető. Szükségessé vált a társasági szerződés módosítása, és az akadályt jelentő tag kiléptetése. Sajnos mivel csak két tagja van a cégnek, a kizárási per nem jöhet szóba és a tag eltűnésére tekintettel az üzletrész-átruházás sem. Kérem szíves tájékoztatásukat arra nézve, hogy milyen módon tudjuk a kft.-ből az eltűnt tagot kiléptetni, a cégjegyzékből töröltetni, illetve az üzletrészét a meglévő egyetlen tagra "átruházni". A tagnak küldött megkeresések a lakcímnyilvántartó által megadott újabb címről is ismeretlen jelzéssel érkeznek vissza. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: K. Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close