33 találat a(z) üzemanyagkártya cimkére

Személygépkocsi-bérbeadás esetén benzin áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég személygépkocsi-bérbeadással foglalkozik. A személygépkocsit tele tankkal adja bérbe, és ugyanúgy hozzák vissza. Ugyanitt lehetséges úgy is bérleti szerződést kötni, hogy üzemanyagkártyát adnak a bérbeadott autóhoz, és elszámoláskor rendezik az üzemanyag-kártyáról való felhasználást. A kérdésem az lenne, hogy levonható-e a benzin áfája ilyen feltételek mellett? A tárgyi tilalom az áfatörvényben arra enged következtetni, hogy: 1. Ha a bérleti díj tartalmazza a benzin árát is (tele tankkal való átadás), akkor véleményem szerint nem vonható le. Kérem erősítsen meg vagy cáfoljon, hogy megfelelő-e az elgondolásom. 2. Üzemanyag-kártyán elhasznált üzemanyag továbbszámlázása a bérbevevő felé megfelel-e a továbbértékesítés kritériumának? Én ugyanis csak azt az egy módját látom a benzin áfájának a visszaigényelhetőségére, ha azt továbbértékesítik. Ilyen esetben, ha a bérleti dij mellett, külön sorban feltüntetik, hogy üzemanyagkártya-használat, az megfelelő eljárás-e a továbbértékesítés feltételének teljesülésére? 3. Ha az üzemanyagkártya díja a bérleti díjba beépül, és a számlán csak bérleti díj szerepel, viszont a szerződésben és a számla mellékletét képező elszámolásban részletesen benne van az üzemanyagkártya forgalma, akkor visszaigényelhető-e a benzin áfája? 4. Ha nem üzemanyagkártya van, hanem csak tankolás, akkor a bérbeadó cég szerepeltetheti a számlán a bérlő által elhasznált benzint és ez továbbértékesítésnek minősül, ilyenkor levonható a benzin áfája? Köszönöm előre is!

Téves tankolás továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk sofőrje tévesen egy másik cég üzemanyagkártyájával tankolta meg a kamiont (gázolajjal). A számla beérkezése után vettük észre a hibát. Tekintettel arra, hogy a gázolaj jövedéki termék, alkalmazhatjuk-e a 2003. évi CXXVII. törvény 103. § (6) pontját, és ez alapján továbbszámlázhatjuk az összeget? Áfásan? Ha ez nem járható út, akkor mit tegyünk? A gázolajat kiszámlázó társaság elzárkózik attól, hogy ő adjon a másik társaság nevére a gázolajról számlát. Köszönettel! NV

Névre szóló üzemanyagkártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkavállalóinak névre szóló üzemanyagkártyát ad havi keretösszeggel. Az üzemanyagkártyát a munkavállalók saját személygépjárműveik tankolására használják. Az lenne a kérdésem, hogy milyen nyilvántartás(oka)t kell vezetnünk, és van-e adó- vagy járulékfizetési kötelezettsége cégünknek vagy munkavállalóinknak? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj számítása ekhósnál

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs