18 találat a(z) ügynök cimkére

Ingalanközvetítő irodában kisadózó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném szépen a segítségét. Adott egy ingatlanközvetítő iroda. Az ügynökök katásként számlázhatnak-e a vevőnek úgy, hogy az ingatlanirodával megbízási szerződésben állnak, és az iroda eszközeit használják kötetlen munkaidőben, alkalmanként? Köszönettel!

Óvakodjon a sokat ígérő ügynököktől! Ismét bírságolt az MNB Cikk

Az MNB összesen 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a G7 Capital Kft. és a Kálecz Consulting Kft.-re jogosulatlan pénzpiaci függő ügynöki tevékenység miatt és megtiltotta a bejelentés hiányában végzett tevékenységük folytatását. A két cég a jegybank által már korábban ideiglenes intézkedéssel sújtott társaságnak gyűjtött törvénysértő módon ügyfeleket, évi átlagosan 12 százalékos kamatígérettel – közölte az MNB.

Ügynöki jutalék lízingügylet közvetítésére Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A lízing áfa-rendszerbeli kezelése 2008. január 1-jétől" című APEH-tájékoztatóban írnak arról, mikor áfás és mikor áfamentes az ügynöki jutalék. Ehhez kapcsolódóan lenne kérdésem. Egyik szállítónk eladott egy eszközt nekünk, melyet lízingbe adtunk, és ehhez kapcsolódóan szállítónk közvetítői jutalékot is számlázott áfásan. Megbízási szerződésünkben rögzítettük, hogy akkor jogosult kiszámlázni jutalékot, ha hozzánk befolyik a lízingbevevőtől az első díj, mely az átadás-átvételt követő 30. nap volt, erről jegyzőkönyv is készült. Ön szerint ez minősülhet úgy, hogy elválik egymástól a termékértékesítés és a hitelközvetítés? Mert, ha igen, akkor áfamentesen kellene a tájékoztató 4. pontja szerint kiszámláznia a szállítónak a jutalékot. Köszönettel: Mónika

Kanadai cég részére kiállított ügynöki jutalék számlájának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi cég kanadai cég megrendelésére, ügynöki jutalékért munkát végzett Magyarországon. Rádióadót épített a kanadai cég Magyarországon, az ezzel kapcsolatos magyarországi ügyintézés egy részét végezte a cégem. A kanadai cégnek van magyar adószáma. Megerősítést kérek, hogy az ügynöki jutalékot áfásan kell kiszámlázni, a kanadainak bevallást kell adnia a NAV-hoz, amelyben lerendezheti az általa kifizetett magyar áfát. A számlázás ugye nem azért történik áfásan, mert a rádióadó Magyarországon van, hanem, mert a kanadai cég rendelkezik magyar adószámmal? Jól gondolom? Köszönettel: Reményi Győzőné

Számlázó program bejelentése Kérdés

Katás egyéni vállalkozó vagyok. Biztosításokat kötök, leszerződtem egy követÍtő céghez. A számlát helyettem a biztósÍtó cég állÍtja ki. Kérdésem az, hogy a számlázó programot nekem kell bejelentenem a NAV-hoz?

Alanyai mentesség határa számítás Kérdés

Van egy katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó. A vállalkozó több tevékenységet folytat. Az egyik a biztosítási ügynökség, amiért jutalékot kap. Ez a tevékenység az mentes az áfa alól a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel, a másik tevékenysége kereskedelmi ügynöki jutalék. Az alanyi adómentesség értékhatáránál a két tevékenység bevételeit össze kell adni? Bizonyos szakcikkekben az jelenik meg, hogy CSAK a kiegészítő jelleggel végzett nem számít bele az alanyi mentesség határába az ("f) az áfatörvény 86. § (1) bekezdésének a)-g) pontjai szerinti adómentes, kiegészítő jellegű szolgáltatásnyújtás,"). De mit értünk a kiegészítő jelleg alatt?

Megugrott az ügynökök jutaléka Cikk

Több mint 12 százalékkal, mintegy 60 milliárd forintra nőtt tavaly a biztosításközvetítők jutaléka – írta a pénteki Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

Közvetített szolgáltatás biztosításközvetítés esetén Kérdés

Független biztosítási alkusz kft. több biztosítóval áll szerződéses kapcsolatban biztosításközvetítői tevékenység végzésére. Az alkusz kft. a biztosításközvetítői tevékenységet kizárólag ügynökökön keresztül végzi, akikkel közvetítői szerződést kötött. A szerződés tárgya a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény 33. § (1) bekezdésében szabályozott biztosításközvetítői tevékenység végzése, azaz biztosítási szerződések megkötésének elősegítése, biztosítási termékek ismertetése, ajánlása, az ezzel kapcsolatos felvilágosítás, illetve a biztosítási szerződések megkötése. Az ügynök számláz az alkusz kft. felé, az alkusz kft. számláz a biztosító felé, ez utóbbin szerepel, hogy a számla összege továbbszámlázott szolgáltatást tartalmaz (a biztosítóval kötött szerződésekben is szerepel, hogy a szolgáltatás nyújtásához megbízottakat vesz igénybe). Kérdés: helyesen történik az ügynökök számlájának az elszámolása továbbszámlázott szolgáltatásként és levonása az iparűzésiadó-alapból?

Bírság az OTP Banknak – jogsértően nyújtott áruhitelt az ügynöke Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12,8 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra, mivel annak függő ügynöke árubemutatóval egybekötött termékértékesítések során pénzügyi szolgáltatást nyújtott – közölte a jegybank.

Ingatlanügynöki jutalék Kérdés

Az ingatlanügynöki jutalékot minden esetben áfásan kell számlázni (a számlázó az áfa hatálya alá az általános szabályok szerint jelentkezett be), vagy attól függően, hogy az adásvétel áfás vagy áfamentes?

MNB-bírság a biztosítónak kiszervezési és közvetítői jogsértések miatt Cikk

Kiszervezési és biztosításközvetítői jogsértések miatt 20 millió forint bírság megfizetésére, és a jogszabályszerű működésre kötelezte a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (CIG Pannónia Biztosító) a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A biztosító már megkezdte a feltárt hiányosságok rendezését.

Képzés költségeinek átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott cég vállalkozói szerződéses jogviszonyban áll ügynöki tevékenységet folytató üzleti partnereivel. Az ellátni kívánt feladathoz szükség lenne egy bizonyos végzettségre. A szerződéses ügynöki cégek egy-egy tagja elvégezné a tevékenység folytatásához szükséges iskolát. A kérdésem az lenne, hogy ennek költségét átvállalhatja-e az adott cég, mivel nem saját tagja, dolgozója tanulmányait támogatná, hanem üzleti partneréét?

Számla, költség és adó a reklámozás szereplői között Cikk

Ki számláz, kinek, mi számít ügynöki konstrukciónak, mi minősül közvetítésnek a reklámozási folyamatban? Több jogszabály alapján elemezzük a tudnivalókat.

Nézze meg a listát, mielőtt rábízná pénzét a befektetési ügynökre! Kétezret töröltek a nyilvántartásból Cikk

Az MNB félezer, megbízó nélküli tőkepiaci függő ügynököt, illetve több mint 1300 további alsóbb szintű közvetítőt törölt nyilvántartásából egy törvényi szigorítás nyomán. Korábban a jegybank több esetben azért hozott szigorú intézkedést, mert egyes „gazdátlan” tőkepiaci közvetítőkről bebizonyosodott: jogosulatlanul (gyakorta külföldi) megbízóknak dolgozva igenis végeznek közvetítői tevékenységet.

2015. évi jutalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik parterünk kereskedelmi ügynöki megállapodás keretében, negyedévente jogosult jutalékra, továbbá évente egyszer extra növekedési jutalékra ha az árbevétel egy bizonyos összeget elér a tárgyévben. Most szeretné leszámlázni a tavalyi évre vonatkozóan (2015-re) az extra növekedési jutalékát. Fizetési határidő a tárgynegyedévet követő hónap végétől számított 10. nap. Ez időszakos elszámolású ügyletnek minősül? Ha igen, akkor a teljesítési dátum az új szabályok szerint az időszak végétől számított 60. nap. Jelen esetben a számla kelte: 2016. 05. 06, a teljesítési dátum: 2016. 02. 29, a fizetési határidő: 2016. 05. 10. Jól gondolom? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva és a kapcsolt vállalkozások

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close