183 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Személygépkocsi üzleti célú használata Kérdés

Tehergépkocsi, amellyel nem fuvaroznak Kérdés

Utazási költségtérítés megbízási jogviszony alapján Kérdés

Lízingelt személyautó áfalevonása Kérdés

Személygékocsi-költség elszámolása Kérdés

Biztosító által térített javítás áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízinges személyautó javítását biztosító nettó + féláfa összegben téríti. Ha 100 százalékban – útnyilvántartással alátámasztva – céges használatú az autó a kft. a teljes áfát levonásba helyezheti vagy csak az 50 százalékot? Köszönöm válaszát!

Menetlevél "N1" kategóriás teherautó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kereken 3500 kilogrammos, forgalmi engedélye alapján "N1" besorolású teherautó, amit egy kereskedelmi vállalkozás saját áru fuvarozására használ. Kérdésem az lenne, hogy kell-e menetlevelet vezetni, vagy elég az útnyilvántartás? Az interneten elég ellentmondásos cikkek vannak az ügyben. Segítségét előre is köszönöm!

Autót lízingel? Így tudja az adókat és a biztosítási díjakat elszámolni Cikk

Sok vállalkozó dönt úgy, hogy a munkához szükséges személygépkocsit béréléssel biztosítja vállalkozása számára. Ennek egyik módja a lízing, ahogy ez olvasónk esetében nyílt végű pénzügyi lízing keretei között történt. A lízingdíj elszámolása általában nem okoz komoly fejtörést a cégeknél, de sokkal nehezebb kérdés a kapcsolódó költségek, mint a casco, gépjárműadó stb. elszámolása. Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni a következőket, mert konkrét választ még nem olvastam erről. Egyéni vállalkozó személygépkocsit bérel nyílt végű pénzügyi lízing keretében. Az egyértelmű, hogy a bevétel 1 százalékát költségként elszámolhatja a lízingdíjból. Útnyilvántartást vezet, a hivatali használatra elszámolhatja az üzemanyagot. Kérdésem a következő költségekre vonatkoznak, amelyek az üzembentartót terhelik: kötelező biztosítás, CASCO, súlyadó, cégautóadó. A felsorolt költségekből mennyit lehet elszámolni? Esetleg az éves hivatali célú használat arányában? Kérdés még a lízingdíj kamata, azt miként számolhatom el költségként, mert gondolom az nincs benne az 1 százalékban. Köszönöm a választ!

Az útnyilvántartás nem bír el mindent Cikk

Az útnyilvántartások leggyakoribb hiányossága, hogy az adózók nem szerepeltetik a nyitó és a záró kilométeróra-állásokat, illetve az utazások időpontját, célját, a közforgalmi úton megtett kilométerek számát, vagy a felkeresett üzleti partnerek megnevezését. Sok esetben a hiányos adattartalmú útnyilvántartásokat utólag, tanúkkal, kimutatásokkal, jelenléti ívekkel, szerződésekkel kívánják bizonyítani az adózók, ez azonban a nem helyénvaló, amit egy vonatkozó Kúria-ítélet is alátámaszt.

Elektromos autó útnyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég tulajdonában álló elektromos személygépkocsi töltése töltőállomáson történik áfás számla ellenében. A kérdésem az, hogy a fogyasztás elszámolásához szükséges-e útnyilvántartás vezetése (tekintettel az esetleges magánhasználatra, mivel cégautóadót nem fizetünk)? Szíves válaszát megköszönve, tisztelettel: Kissné Gy. Erika

Mikrobusz költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságunk végzi az általános iskolások szállítását a lakhelyük és az iskola között, amihez egy 9 személyes mikrobusz került beszerzésre nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A gazdasági társaság kivaalany. A szállításért a társaság havonta számlát állít ki az önkormányzat felé a megtett kilométerek alapján. Ezekről az üzleti utakról útnyilvántartást vezetünk, ami lehetővé teszi a pénzügyi lízing során felszámított áfa 50%-os mértékénél nagyobb összeg visszaigénylését, tekintettel arra, hogy a mikrobusszal szinte teljesen üzleti célú használat valósul meg. A társaság tervezi, hogy a kisbuszt „nem iskolaidőben” azaz például hétvégéken, illetve iskolai szünetekben bérbeadja harmadik személyeknek (például családi, baráti hosszú hétvégékre, nyáron nyaralásokra stb.). A kérdésünk az, hogy az ilyen bérbeadások üzleti útnak minősíthetők-e (azaz a pénzügyi lízing áfája ezekre az utakra is visszaigényelhető-e)? Illetve kell-e az ilyen utakról útnyilvántartást (vagy egyéb bármilyen nyilvántartást) vezetni az üzleti utak arányának alátámasztásához? Amennyiben magánhasználat is megvalósul a gépjárművel, akkor a jármű fenntartásához szükséges költségek (karbantartás, üzemanyag stb.) magánhasználatra jutó része beleszámít-e a kiva alapjába (Kiva tv. 20. § (3) d. pont)?

Cégautó: mikor kötelező az útnyilvántartás, mikor nem? Cikk

Nem használják magáncélra a cégautót, kell-e útnyilvántartást vezetni? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

Üzleti útnak minősítés szja-törvény alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy háziorvos egyéni vállalkozó minden rendelési nap a székhelyéről egy 30 kilométerrre fekvő másik településen lévő telephelyére (ahol a rendelő található) utazik saját tulajdonú személygépkocsijával. Kérdésem: az szja-törvény 11. számú melléklet III. pontja alapján ez a megtett út (rendelési naponta oda-vissza távolság egyszer számítva) üzemi használatnak minősül-e, az szja-törvény 5. számú melléklet II.7. pontja szerinti útnyilvántartásban üzleti célú futásként szerepeltethető-e? Válaszát előre is köszönöm!

Áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésem az áfatörvény 124. § (4) bekezdésének b. pontjára vonatkozik, miszerint, ha van a cégnek egy nyílt végű pénzügyi línggel beszerzett személygépkocsija, akkor havonta a kiszámlázott bérleti díj után az áfa csak 50%-ban vonható le, vagy külön útnyílvántartás alapján akár több is levonható, mint 50%, ha az útnyilvántartásból kiderül a magáncélú használat? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs