97 találat a(z) özvegyi nyugdíj cimkére

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Cím! Édesapám rokkant nyugdíjas volt, mikor 2017. 10. 05-én elhunyt. Édesanyám özvegyi nyugdíjat kapott, ami most lejárt. Abban kérnénk a segítségüket, hogy hány százalékra volt jogosult egy évig, és mennyi jár neki az egy év letelte után? Válaszukat előre is köszönjük!

Nyugdíjprémium, egyszeri juttatás: itt vannak a részletek Cikk

Ki jogosult nyugdíjprémiumra? Mekkora lesz az összeg? Összefoglaltuk a tudnivalókat a nyugdíjprémiumról, illetve az egyes más ellátások alapján járó egyszeri juttatásokról szóló kormányrendelet alapján.

Özvegyi nyugdíj, lemondás a nyugdíjról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feleségem 22 év szolgálati idő szerzése mellett 4 gyermeket nevelt fel. Idén betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt. A nyugdíj megállapítását nem kérte, mivel nagy valószínűséggel az a minimálnyugdíj közelében lenne, és mint saját jogú nyugdíjas, az én (férj) magasabb összegű nyugdíjam alapján megállapítandó, 1 évig járó ideiglenes (60%), és az utána járó végleges (30%) özvegyi nyugdíj, összevonva a saját minimális nyugdíjával, jóval kedvezőtlenebb lenne számára, mint ha a sajátjáról lemondva (meg sem állapíttatva) végig 60 százalékos özvegyi nyugdíjat kapna a halálom után. Kérdésem:helyes ez az gondolkodás, vagy van-e arra mód, hogy sajátjogú nyugdíjas lesz, és az én esetleges halálom után LEMOND A SAJÁT JOGÚ nyugdíjáról, hogy élete végéig megkaphassa a 60 százalékos özvegyi nyugdíjat? Köszönöm válaszát!

Özvegyi nyugdíj, járadék Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Abban szeretném, kérni a tájékoztatását, hogy egy kolléganő, aki 60 éves, még aktívan dolgozik, de a férje sajnálatos módon elhalálozott. A férj szintén 60 éves volt, kb. 30-35 éves munkaviszonnyal rendelkezett, még nem volt nyugdíjas. A férjnek volt magánnyugdíj befizetése is. Kérdésem a következő lenne, hogy a feleség kaphat-e öregségi nyugdíjat vagy járadékot a férj után, milyen kitétele van? És ha igen, mikortól lehet megigényelni? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. LM

Együttfolyósítási összeghatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózóna Nyugdíjemelés 2018: itt az új kormányrendelet című cikkében azt mondatot olvastam, hogy a saját jogú nyugellátás, illetve az özvegyi nyugdíj együttes folyósítására vonatkozó összeghatár 2018. január 1-jétől 91 080 forintra nő. Más, az özvegyi nyugdíjra vonatkozó tájékoztatóban viszont azt, hogy 30 százalékos mértékű "rendes" özvegyi nyugdíj az özvegy saját jogú nyugellátásának összegére tekintet nélkül jár. Nem értem. Ha tehát valakinek 120 ezer forint a nyugdíja, akkor kaphatja a 30 százalékos "állandó" özvegyi nyugdíjat vagy sem?

Özvegyi nyugdíj Kérdés

2016. októberben elhunyt férj után a feleség egy évig kapta az özvegyi nyugdíj emelt összegét, majd idén novembertől a nyugdíj 30%-át kapja. A feleség két gyermeket nevel, az egyik 20 éves, a másik 15 éves, mindkettő nappali tagozaton tanul. Árvaellátásra jogosultak. Kérdésem a következő: a nyugdíj mértéke kérelemre növelhető-e vagy csak a 30% jár továbbra is? Az özvegy nem dolgozik, és előtte a férj kft.-jében volt alkalmazott, az viszont az esemény után nem működik tovább, tekintve hogy a férj volt az egyszemélyes tulajdonos, jelenleg még tart az örökösödési "viszály" az örökösök között.

Ha nem vagyok jogosult saját nyugdíjra, férjem után kaphatok-e, aki elhalálozott? Kérdés

1953-ban született nőnek nincs meg a nyugdíjhoz való szolgálati viszonya, így járadékot kap. Férje 2000-ben elhalálozott, kaphat-e utána nyugdíjat?

Özvegyi nyugdíj: ki kaphat, mikor éled fel? Kérdés

Barátnőm élettársi kapcsolatban élt több mint 10 évig, nem regisztráltatták kapcsolatukat. Kb. egy évet úgy éltek együtt, hogy társa családi állapota nős volt, a feleség időközben elhunyt. Barátja balesetben meghalt, olyan időpontban, hogy az 'özvegyi' státuszban az együttélés 9 év 10 hónap. Kaphat-e özvegyi nyugdíjat a barátnőm?

Lombikbébi idegen embrióval és az özvegyi nyugdíj Kérdés

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ozvegyi_nyugdij_ki_kaphat_mikor_eled_fel_MSDNVM#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed Élettársi kapcsolatban - Mo-on nem elfogadott módon - idegen petesejt vagy embrió donációval született gyerek az özvegyi nyugdíjra egy év után is feljogosít? Ugyanígy az örökbefogadott gyerek is jogalap erre?

Özvegyi nyugdíj: ki kaphat, mikor éled fel? Cikk

A hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint özvegyi nyugdíjra az elhunyt jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa és az élettársa szerezhet jogosultságot.

Özvegyi nyugdíj: jár vagy nem? Cikk

Kaphat-e özvegyi nyugdíjat az azonos nemű élettárs? Mi a helyzet, ha a haláleset előtt a házastársak valamelyike szociális otthonba, egészségügyi intézménybe vagy börtönbe került? Mit kell tenni, ha az elhalt után az özvegy mellett az élettárs is benyújtja az igényt? Az özvegyi nyugdíjra vonatkozó szabályok értelmezése főleg az általánostól eltérő élethelyzetekben okozhat problémákat.

Munkáltató által fizetett özvegyi nyugdíj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi munkahelyi baleset következtében egy cég havonta téríti mindig a nyugdíjbiztosítónak a volt munkavállalója után folyósított özvegyi nyugdíjat. A megfizetett özvegyi nyugdíj összegének feléről minden hónapban áfamentesen nyugellátás szöveggel számlát állít ki egy másik cég részére, mivel egy megállapodás alapján az özvegyi nyugdíj felét az a cég fizeti. Véleményem szerint nem szabadna ezt az összeget kiszámlázni áfamentesen, hanem csak a megállapodás alapján az elutalt összeget bekönyvelni 96-os számlaosztályba. Ön szerint melyik megoldás a szabályos?

Meddig jár az özvegyi nyugdíj? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy évet meghaladóan is jár-e az özvegyi nyugdíj abban az esetben, ha az igénybevevő jelenleg nyes-en van, és az özvegyi nyugdij lejártát követően fél év mulva tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt! Addig meghosszabbodik-e az özvegyi nyugdíj folyósításának ideje? Tisztelettel:Balla Ferencné Cegléd

Özvegyi nyugdíj a második feleség halálakor Kérdés

Ha valaki már részesül állandó özvegyi nyugdíjban az első felesége halála miatt, akkor a következő felesége halálakor ez hogyan alakul? Csere lesz, vagy az is jár neki?

63 évesen és özvegyen rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíjba Kérdés

2009. december 15-étől rokkantsági nyugdíjba mentem, és özvegyi nyugdíjat is kapok.1953-as születésű vagyok, és október 12-én betöltöm a nyugdíjas korhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjam újbóli megállapítását, illetve az özvegyi nyugdíjét is? A férjem rokkantnyugdíjasként halt meg, és az alapján kaptam a 30 százalékos nyugdíját. Melyik az a nyomtatvány, ahol bejelölöm az új számítást vagy személyesen kell intéznem? Köszönöm előre is a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close