128 találat a(z) özvegyi nyugdíj cimkére

Özvegyi nyugdíj Kérdés

Özvegyi nyugdíj: ki kaphatja, milyen feltételeknek kell ehhez teljesülni? Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül az elhunyt családtag után megállapítható hozzátartozói nyugellátás, özvegyi nyugdíj. A köztudatban az a tévhit terjedt el, hogy az özvegyi nyugdíjat kizárólag az elhunyttal közös háztartásban együtt élt házastárs kaphatja meg. Ki jogosult valójában özvegyi nyugdíjra? Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy az elhunyt után a jogosult hozzátartozó özvegyi nyugdíjhoz juthasson? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Nyugdíjkorhatár betöltése utáni foglalkoztatás Cikk

A foglalkoztatás során milyen következményekkel jár, ha valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, de nem érvényesíti nyugdíjjogosultságát, azaz nem nyújt be nyugdíjigényt? Ismertetjük.

Özvegyi nyugdíj elvált vagy különélő házastársnak, élettársnak Cikk

Az özvegyi nyugdíjról elsőre szinte mindenkinek az ugrik be, hogy az elhunyt személy jogán özvegyi nyugdíjra kizárólag a jogszerzővel annak halálakor vele együtt élő házastársa lehet jogosult. Az általános hiedelemmel ellentétben viszont, bizonyos jól meghatározott feltételek teljesülése esetén, az elhunyt jogszerző házastársán kívül az elvált házastárs, a bejegyzett élettárs és az élettárs is jogosult lehet özvegyi nyugdíjra.

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíjak összege Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül megállapítható hozzátartozói nyugellátások – özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj – kiszámítása az elhunyt jogszerző szolgálati idejére és korábbi járulékköteles jövedelmére épül.

Özvegyi nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek Cikk

A hozzátartozói nyugellátások a kereső, illetve az egyik kereső családtag elvesztése miatt csökkent családi bevételre tekintettel megállapítható keresetkiegészítő ellátások. A személyes veszteségen kívül anyagi értelemben is megroppanthatja a családot az egyik kereső halála, hiszen a kiadási szerkezetet a rendszeresen befolyó bevételekhez igazították. Ebben nyújtanak segítséget a hozzátartozói nyugellátások.

Özvegyi nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Tíz évnél régebbi halálesetnél jogosult-e a házastárs özvegyi nyugdíjra? Cikk

Van-e olyan szabály, ha 10 évnél régebben hunyt el az házastárs, akkor nem jár az özvegyi nyugdíj? – kérdezte olvasónk, majd így folytatta: Ha egy özvegyasszony most tölti be a 65. életévét, s benyújtja saját jogon a nyugdíjkérelmét, egyúttal kérheti-e az özvegyi nyugdíjat? A férj (aktív volt még halála idején) 2011-ben hunyt el. A két gyermek ma már 30 év körüli, ám pszichés betegek, egyikük 27 ezer forint körüli rokkant ellátást kap. A másik sem tud dolgozni, havi 22 ezer forintot kap kézhez, mindketten édesanyjukkal élnek szűkös körülmények között. Az anya saját jogán szerény nyugdíjra számíthat. Ha nincs jogszabály alapján jogosultság, akkor méltányossági alapon kérhető-e az özvegyi nyugdíj?

Özvegyi nyugdíjra jogosultság Kérdés

Kérheti az özvegy nyugdíjként az elhunyt hozzátartozó nyugellátását? Cikk

Van-e arra jogszabály adta lehetőség, hogy a korábban rokkantnyugdíjas, ma már saját jogú nyugellátás mellett özvegyi nyugdíjra jogosult a saját, illetve a férje után megállapított nyugdíj között válasszon? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj Kérdés

Ki kaphat méltányossági alapon özvegyi nyugdíjat? Cikk

Olvasónk felesége 2014 januárjában hunyt el, a férj számára nem állapítottak meg ideiglenes özvegyi nyugdíjat, mert a nyugdíjbiztosító szerint az elhunyt nem rendelkezett elég szolgálati idővel, holott valamennyi ideig dolgozott, de utána hét gyermeket szült, és őket nevelte. A férj 1960-ban született, jelenleg rokkantsági ellátást kap, C2 kategóriában. Van-e esély arra, hogy özvegyi nyugdíjat kapjon, esetleg akkor, ha eléri a nyugdíjkorhatárt? – kérdezte. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Ideiglenes özvegyi nyugdíj 13. havi Kérdés

Özvegyi nyugdíj Kérdés

Özvegyi nyugdíj Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink