18 találat a(z) összeolvadás cimkére

Kiva – egyesülés Kérdés

Összeolvadás Kérdés

Átalakulás alatt Kérdés

Bejelentett részesedés fogalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! 3 magyar cég összeolvadásával létrejön egy cég. A 3 magyar cég megszűnik az összeolvadás során. A létrejövő jogutód cégben 2 magyar kft. a tulajdonos, amelyek az összeolvadó magyar cégekben is tulajdonosok voltak. A 2 magyar kft. esetében fennállnak-e a bejelentett részesedés Tao törvény szerinti szabályai? Bejelenthetőek-e a 2 kft. újonnan összeolvadással létrejövő cégben fennálló részesedései bejelentett részesedésként? Köszönöm a választ!

Összeolvadás, tőkekivonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A Kft." és „B Kft.” szeretne összeolvadni. Mindkét vállalkozásban az ügyvezető személye azonos. A két cég jegyzett tőkéje 3000-3000 EFt. B Kft. olvadna be A Kft.-be. Kérdésem, hogy az összeolvadás után A Kft. jegyzett tőkéje 6000 EFt lesz, melyek lennének a helyes lépések, ha az ügyvezető az így létrejött cég jegyzett tőkéjét 3000 EFt-ban határozná meg? Az összeolvadással egyidejűleg lehetséges-e a 3000 EFt tőkekivonás, vagy azt csak az egyesülés után lehetséges megvalósítani? Az eredménytartalékok mindkét kft.-nél pozitívak. A tőkekivonásnak milyen adóügyi vonzatai lennének? Tisztelettel.

Hitelkamat elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretnék szakmai iránymutatást kérni. Ügyfélkörünkbe tartozó „A” és „B” társaság „C” társaság üzletészének megvásárlását 2016-ban banki hitelből finanszírozta. „A” és „B” társaság könyveiben a megvásárolt üzletrészt a befektetett pénzügyi eszközök között szerepeltettük, a hitelhez kapcsolódó kamatot pénzügyi ráfordításként könyveltük. 2019-ben „A”, „B” és „C” társaság beolvadt „D” társaságba, így jogutódként a bankkal szembeni kötelezettség „D” társaságra szállt át. „C” társaság tulajdonában egy olyan ingatlanrész állt, amely másik részének tulajdonosa „D” társaság volt. Az összeolvadás révén „C” tulajdonában álló ingatlan átkerült „D” társaság tulajdonába úgy, hogy az ingatlan-nyilvántartásban egy hrsz-on összevonásra került a két épületrész. „D” társaság tevékenysége 2016-os alapítása óta, így jelenleg is, és a következő néhány évben kizárólag az épület átalakítását-felújítását célzó beruházási tevékenység. Kérdésünk, hogy az eredetileg üzletrészvásárlást finanszírozó hitel kamata ebben az esetben „D” társaságnál tekinthető-e az ingatlanberuházáshoz kapcsolódó ráfordításnak, így növeli-e a beruházás bekerülési értékét? Szakértő segítségüket köszönjük, tisztelettel: Máté Istvánné

Összeolvadás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítséget szeretnénk kérni az alábbi kérdéskörben. Két kft. szeretne összeolvadással egyesülni. Mindkét cég magyar tulajdonosi körrel, kizárólag belföldi érdekeltséggel rendelkezik. Az egyik kft. 100 százalékos tulajdonosa a beolvasztani kívánt kft.-nek. A beolvasztani kívánt cég alanya az áfának, míg a másik alanyi mentes. Kérjük, hogy a pontos számviteli lépésekről tájékoztatást adni szíveskedjenek. Köszönettel: Rácz Andor

Átalakulás vagy követeléselengedés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság negatív saját tőkével rendelkezik, és jelentős (1 milliárd forint) kötelezettsége van. A kötelezettség nem az eredeti jogosulttal szemben áll fenn, az eredeti kötelezettséget egy másik cég – nyomott áron – megvásárolta. A negatív saját tőke rendezésére három lehetőség tűnik reálisnak, a kérdés, hogy melyik, milyen adóvonzatokkal jár, mind a kötelezett, mind a kötelezettséget megvásárló cég számára. 1.) A társaság átalakul kft.-ből zrt.-vé, átértékeli a vagyonát, és a kötelezettséget megvásárló cég igazolása alapján a kötelezettséget leértékeli (és így a különbözet tőketartalékba kerül). 2.) A kötelezettséget megvásárló cég elengedi a kötelezettséget. 3.) A két társaság összeolvad, így a két érték közötti különbözet ismét a tőketartalékba kerül. Válaszát előre is köszönöm.

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jóváhagyott osztalék kifizetésével kapcsolatosan kérném a segítségét. Egy társaság évekkel ezelőtt összeolvadt egy másik céggel, ahonnan "hozott magával" jóváhagyott osztalékot, továbbá annál a cégnél is volt jóváhagyott osztalék, amelybe a beolvadás megtörtént. Mindkét cég tulajdonosi köre megegyezett, a beolvadás során egy új tag is belépett. Kérdésem arra irányul, hogy az új tag belépése előtt jóváhagyott osztalékból részére kell-e kifizetést eszközölni? Az új tulajdonos tőkeemelés folytán szerzett üzletrészt. Köszönöm válaszukat! Tisztelettel: Tóth Zsuzsa

Nem kapkodnak egymás után a magyar cégek Cikk

Jelentősen visszaesett Magyarországon a vállalatfelvásárlási és összeolvadási (M&A) piac – derül ki az Allen&Overy nemzetközi ügyvédi iroda legfrissebb éves felméréséből.

Összeolvadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-be 01. 25-ével beolvad egy másik kft. A jogutód cégnél 01. 25-ével minden számlát és bevételt meg kell bontani és záróbeszámolót kell készíteni. A kérdésem, hogy az áfabevallást is 01. 25-éig kell elkészíteni, illetve 01. 26 - 01. 31-éig, vagy egybe egész hónapra? Válaszát előre is köszönöm.

Az összeolvadások és felvásárlások éve lesz 2018 Cikk

Az összeolvadások és felvásárlások átléphetik a háromezer milliárd dolláros értéket 2018-ban. A tőzsdei bevezetések (IPO) értéke 50 százalékkal haladhatja meg a 2017-es szintet jövőre, megközelítve a 300 milliárd dollárt. A tranzakciós aktivitás Észak-Amerikában és Európában 2018-ban, a világ más részein pedig 2019-ben tetőzhet – derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda és az Oxford Economics globális tranzakciós előrejelzésének harmadik kiadásából.

Alapítványok egyesülése: döntések, tervek és feladatok lépésről lépésre Cikk

Alapítvány megszűnhet jogutódlással, illetve jogutód nélkül. A jogutódlással való megszűnés az alapítványok esetében egyesülést jelent más alapítvánnyal, alapítványokkal. Ismertetjük, milyen feladatai vannak az alapítványoknak az egyesülés során.

Cégek összeolvadása: főbb lépések és adózási tudnivalók Cikk

Két kft. az összeolvadást választaná. Mik a feltételei ennek, hogyan kell a gyakorlatban az összeolvadást kivitelezni? – kérdezte olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Kft. összeolvadása Kérdés

Kedves Szakértő ! Két kft. az összeolvadást választaná. Mik a feltételei ennek, hogyan kell a gyakorlatban az összeolvadást kivitelezni? Lehet-e ennek valami hátránya adózási szempontból? Köszönjük a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close