hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Speciális betétvédelmi szabályok vonatkoznak az MKB és Budapest Bank ügyfeleire az összeolvadás után

  • adozona.hu

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) egy esetleges banki probléma – bankcsőd, végelszámolás – esetén 100 ezer euró összeghatárig kártalanítja az érintett pénzintézet betéteseit. A kártalanítás azonban ügyfelenként és pénzintézetenként értendő. A Bankmonitor szakértői annak jártak utána, hogyan érinti ez utóbbi kikötés a Budapest Bank és az MKB Bank ügyfeleit.

Az Magyar Bankholding két tagja az MKB Bank és a Budapest Bank március 31-én egyesül, emiatt bizonyos szolgáltatások átmenetileg nem lesznek elérhetők, illetve április 4-én bankszünnap lesz a pénzintézetnél.

Fontos tudni, hogy az OBA kártalanítását is érintheti a két pénzintézet egyesülése, ugyanis az Országos Betétbiztosítási Alap ügyfelenként és pénzintézetenként maximum 100 ezer euró összeghatárig kártalanítja a betéteseket. Ez azokat az ügyfeleket érintheti, amelyeknek eddig minkét pénzintézetnél van megtakarításuk.

Az egyesülést követő három hónapig, azaz június 30-áig még külön-külön a két korábbi pénzintézetnél elhelyezett összeg biztosítva lesz. Ezt követően azonban már „csak” 100 ezer eurós összeghatárig lesz érvényes a biztosítás függetlenül attól, hogy eredetileg két külön banknál volt elhelyezve a betét, megtakarítás.

Az érintett ügyfelek megoszthatják megtakarításukat áthelyezve pénzük egy részét egy másik bankhoz. Arra azonban fontos figyelni, hogy kizárólag a számlatulajdonosok jogosultak kártalanításra: attól nem emelkedik a kártalanítás összege, mert valaki rendelkező az adott számla felett. Ha egy betétnek, bankszámlának több tulajdonosa van, akkor a biztosítás tulajdonosonként lesz érvényes, vagyis megemelkedhet a maximális biztosítási összeg.

Érdemes inkább a kamatok, költségek alapján betétet, bankszámlát választani

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy a magyar bankrendszer stabil, nem várható a Sberbankhoz hasonló eset. Éppen ezért a bankot inkább az elérhető kamatok, illetve a költségek alapján érdemes választani:

  • Lekötött betét esetén mindenképpen a kamatok alapján érdemes választani. Ugyan messze elmaradnak a betéti kamatok az inflációtól, vagy épp az állampapírhozamoktól, de az egyes banki ajánlatok között is óriási a különbség.
  • Bankszámla nyitása előtt pedig érdemes megvizsgálni, hogy melyik a számunkra leginkább kedvező csomag. Ehhez érdemes egy bankfüggetlen kalkulátort használni, amely a megadott pénzügyi szokásainknak leginkább megfelelő ajánlatokat mutatja meg számunkra. Akár több tízezer forintot is spórolhatunk egy megfelelő választással.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink