465 találat a(z) önellenőrzés cimkére

Közösségi szolgáltatás árbevétel számla önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közösségi szolgáltatásértékesítésről szóló számla áfabevallás után lett könyvelve, nem került a bevallásba. Véleményem szerint az eset az Art. 56. § (3) szerint nem önellenőrzéses, mert az adóhelyesbítés összege nulla forint, különösen, hogy a nulla forint az nem is a fizetendő és levonandó összege, mint termékértékesítésnél lenne. Ugyanakkor a bevallásból hiányzik, az A60-ból is, a közösségi partnerral való összevetés hozza a különbséget. Kérem, válaszoljon, mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

Mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozás önellenőrzése Cikk

Egy kft. 2017-ben a ténylegesnél több árbevételt számolt el. Ezáltal nagyobb volt az eredménye, így áfatöbblete, iparűzésiadó- és társaságiadó-többlete keletkezett. A társaság önellenőrizni szeretné az áfát, az iparűzési adót, az eredeti bevallási időpontra. A társasági adót szükséges-e módosítani a 2017. évre, vagy a többlet befizetett adót figyelembe lehet venni a 2018. évi bevallásnál? A mikrogazdálkodási beszámolóban ki kell-e tölteni a középső oszlopot? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Látványcsapatsport Kérdés

Benyújtott 1829 bevallás önellenőrizhető-e? A benyújtott bevallásban nem történt rendelkezés. Utólag lehet-e felajánlást tenni látványcsapatsport-támogatásra?

Társaságiadó-kedvezmény önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tao tv. módosítása tavaly július 26. napjával hatályon kívül helyezte a társaságiadó-kedvezmények önellenőrzésére vonatkozó korlátozó szabályokat. Ettől kezdve az önellenőrzés általános szabályai vonatkoznak a társaságiadó-kedvezményekre is. Az Art. 54. § (4) bekezdése szerint az adózó az adókedvezményt utólag, önellenőrzéssel érvényesítheti, illetve veheti igénybe. De előtte az Art. 54. § (3) bekezdése általános érvénnyel mondja ki, hogy nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási lehetőségével jogszerűen élt, és a döntését önellenőrzéssel változtatná meg. Kérdésem az lenne, hogy azoknál az adókedvezmények, amelyek szövegében utalás van arra, hogy a kedvezményt az adózó a döntése szerint veheti igénybe [tao tv. 22. § (1), 22/E § (1)], megváltoztatható-e a döntés önellenőrzéssel? Például, ha az adózó nem vett igénybe energiahatékonyságot célzó beruházási adókedvezményt az beruházás üzembe helyezésének évében, utólag megváltoztathatja-e a döntését úgy, hogy önellenőrzéssel mégis csak igénybe vesz adókedvezményt az üzembe helyezés adóévére? Köszönettel: Nagy Péter

Mikrogazdálkodási beszámolót készítő vállalkozás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni állásfoglalását az alábbi kérdésemre. Egy kft. 2017. évben több árbevételt számolt el. Ezáltal nagyobb volt az eredménye, áfatöbblete, iparűzésiadó- és társaságiadó-többlete keletkezett. Most szeretnénk önellenőrizni áfát, iparűzési adót az eredeti bevallási időpontra. Szeretném megkérdezni, hogy a társasági adót szükséges-e a 2017. évre módosítani, vagy figyelembe lehet venni a 2018. évi bevallásnál? A mikrogazdálkodási beszámolóban ki kell-e tölteni a középső oszlopot? Tisztelettel várom válaszát.

Fejlesztési tartalék miatti társaságiadó-önellenőrzés Kérdés

A 2018. évi záráskor vettük észre az alábbi hibát. 2017. évben 5 millió forint fejlesztési tartalékot képeztünk, ezt a főkönyvben és a mérlegben is kimutattuk, átvezettük az eredménytartalékból lekötött tartalékba. Viszont a társasági adóbevallásban nem tüntettük fel a fejlesztési tartalékot adóalap-csökkentő tételként. Önellenőrizhetjük-e a 2017. évi társasági adót, vagy szankció nélkül visszavezethetjük-e az eredménytartalékba? Mi a jó megoldás? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: B. Erzsébet

Áfa önellenőrzése Kérdés

Ügyfelem 2018. december havi költségszámlákat hozott. Havi áfabevalló volt tavaly is. A számla kelte 2018. évi, a teljesítése is az. Elég nagy összeg. A kérdés az, hogy a költségszámlák miatt önellenőrizhetem-e az áfabevallást 2018. december hónapra?

Önkéntes pénztári befizetés adókedvezménye: önellenőrizhető? Cikk

Módosítható-e az önkéntes pénztári befizetések 20 százalékos adórendelkezése, ha az adóbevallási tervezetet jóváhagyták? – kérdezte az Adózóna olvasója. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Önkéntes péntári befizetés adókedvezményének önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ha az adóbevallási tervezetet jóváhagyták, akkor annak önellenőrzésével módosítható-e az önkéntes pénztári befizetések 20 százalékos adórendelkezése? Családi kedvezmény miatt nem maradt adó az önkéntes pénztári befizetés alapján járó 20 százalékos kedvezményre, de ha megosztotta volna a házastárssal, akkor maradt volna adó ennek érvényesítésére. Lehet ezt önellenőrzéssel orvosolni, vagy az szja-törvény 44/D § (3) pontja pont azt mondja ki, hogy ezt semmilyen körülmények között nem módosítható?

Számlamódosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számlamódosítás/-sztornózás esetén mi lesz a módosító számla/számlával egy tekintet alá eső okirat teljesítési időpontja? Az eredeti számla teljesítési időpontját kell szerepeltetni a módosító számlán/számlával egy tekintet alá eső okiraton? Hogyan kell eljárni az áfabevallás és az áfafizetés tekintetében abban esetben, ha a számla összege és így az áfatartalma változik (csökken vagy nő), és az eredeti számla már egy lezárt/bevallott áfaidőszakra esik? Ha nő az adó és az adóalap, akkor önellenőrzés szükséges, vagy akkor kell figyelembe venni a módosítást, amely időszakban kiállítom a módosító számlát? Ugyanez a kérdésem arra vonatkozóan is, ha az eredeti számla összege csökken a módosítást követően. Válaszát előre is köszönöm!

Áfa önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. március hónapban kiállításra került építési munkáról egy számla egyenes adózással. Most, 2019-ben kiderült, hogy ezt a számlát – mivel építésiengedély-köteles volt a munka – fordított áfásan kellett volna kiállítani. 2019. február hónapban az eredeti számla sztornózásra került, és kiállítottuk a fordított áfás számlát. Azt szeretnénk kérdezni, hogy a sztornó számlát és a fordított áfás számlát melyik időszaki áfabevallásban – 2017.03. hó vagy 2019. február hó – kellene szerepeltetni mind a vevő, mind a szállító oldaláról? Köszönettel.

Fejlesztési tartalék önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelünknek 2019. 04. 02-án elküldtük a 2018. évi 53-as bevallását. Később derült ki, hogy 2019-ben és 2020-ban jelentősebb beruházást szeretne a vállalkozásában. Szeretné, ha fejlesztési tartalékot képeznénk, és önellenőriznénk a beadott bevallást. Kérdésünk, hogy a bevallás beadási határidejéig, május 20-áig beadhatunk-e önellenőrzést fejlesztésitartalék-képzésről? Válaszát előre is köszönöm.

Törölt adószám visszaállítása utáni önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2017-2018. évi áfabevallásait szerettem volna önellenőrizni. A vállalkozás adószáma 2018. 08. 23 - 2018. 09. 27. között törölve volt, majd ezután állították vissza, jelenleg is érvényes. Az önellenőrzéseket az Áfa tv. 137. § alapján nem dolgozzák fel, pontosabban, nagyobb beszerzést terhelő adó nem helyezhető levonásba, mint az alap bevallásban, mert az adószám törlését elrendelő határozat véglegessé válásának napjával az azt megelőző időpontig levonásba nem helyezett adó elenyészik. Az Áfa tv. 137. § azonban csak arról ír, hogy a törlés esetén mi a szabály, de ha visszaállítják az érvényes státuszt, abban az esetben sem tudom levonásba helyezni a beszerzést terhelő adót?

Súlyos fogyatékos adókedvezmény visszamenőleg Kérdés

A 287/2018. (XII. 21.) kormányrendelettel bővült a betegségek utáni kedvezmények listája 2019 január 1-jével. Ezen betegségtípusok esetén önellenőrzéssel visszamenőleg van-e lehetőség az adókedvezmény igénybevételére? Szíves válaszukat várva tisztelettel: Szabó Istvánné

Kft. áttérése evára Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy folyamatos szolgáltatást nyújtó kft. 2019. 01. 01-jétől áttért az eva adózási módra. Elszámolási viták miatt a 2018. novemberi és decemberi teljesítést 2019. 03.19-én számlázta ki. Az áfateljesítés megegyezik a fizetési határidővel, mindkettő 2019. 03. 01. Azt szeretném megkérdezni, hogy az áfa alapját vissza kell-e határolnom 2018. évre, és társasági adót számítani utána? Az áfa már az eva bevétele lesz, vagy önellenőrzéssel módosítani kell a 2018. IV. n. évi áfabevallást? Előre is köszönettel a segítséget. Üdvözlettel Simon Károly

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close