23 találat a(z) éttermi szolgáltatás cimkére

Szakmai rendezvény elszámolása Kérdés

Bérpótlék Kérdés

Éttermi szolgáltatás helyett ételkiszállítás: de mennyi lesz az áfa? Cikk

A jelenlegi járványhelyzetben az éttermek is kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. A helyben fogyasztás helyett áttérnek kiszállításra, megrendelésre történő ételkészítésre. Olvasónk azt akarta megtudni, hogy ételkiszállítás esetén, milyen áfakulccsal kell szabályszerűen kiállítani a számlát. A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Éttermi szolgáltatás elszámolása konferencia mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy konferenciával egybekötött éttermi szolgáltatást miként számoljuk el, és van-e hozzá adófizetési kötelezettség? Köszönettel: Myconné

Ügyvezető tag, egyéb jövedelem adóztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az „A” társaság ügyvezetője a társaságban kizárólag az ügyvezetői feladatokat lát el, de jövedelmet nem vesz fel. Párhuzamosan egy másik „B”cégnek is ügyvezetője, ahol felveszi a rendszeres havi jövedelmét és megfizeti az arra eső járulékait. Sem az „A” sem a ”B” cégben személyesen nem működik közre. Az ügyvezető az „A” cégben rendszeresen ingyenes éttermi szolgáltatást vesz igénybe. A kérdésem az, hogy az ilyen jellegű ingyen kapott juttatás után az „A” cégnek , illetve az ügyvezető tagnak milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége van? Válaszát nagyon köszönöm!

Éttermi szolgáltatás áfatartalma Kérdés

5 százalék áfa – éttermi szolgáltatás Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk melegkonyhás éttermet üzemeltet (SZJ55.30.1 alá tartozik a tevékenység), egy cukrászati üzemtől süteményt vásárol. Ezeket a süteményeket az étteremben értékesíti az étlapon lévő desszertként. Kérdésem, hogy a süteményt 5 százalékos áfás szolgáltatásként értékesíthetjük? A vállalkozás rendezvényeket is szervez cégeknek, a céggel kötött szerződésben külön szerepeltetjük a melegétel-catering szolgáltatást, 5 százalékos áfával. Az étel helyben készül saját meleg konyhánkban (saját szakáccsal), saját pincérekkel szolgáljuk fel. Helyes az eljárásunk? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bruzsa Katalin

Konferenciaszervezés éttermi szolgáltatással – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2018-ban konferenciát szervez, a konferencia egyösszegű díja tartalmazza a szálloda éttermében elfogyasztott ebéd ellenértékét is, abban elkülönítve a rendezvény és az étkezés (nettó) díját. 2018-ban az éttermi szolgáltatás áfája 5%, az étterem számunkra 5%-os áfát számít fel. Kérdésünk, hogy a rendezvényszervező cég az éttermi szolgáltatást közvetített szolgáltatásként jogosult-e 5%-os áfával továbbszámlázni, vagy azt a konferenciához tartozó járulékos szolgáltatásként, 27%-os adóval kell kezelni?

Pénztárgéphasználat – eltérő tevékenység Kérdés

Vállalkozás egy ingatlanon belül éttermi és szállásadási tevékenységet folytat, az étteremben található pénztárgépbe lehet-e rögzíteni a szállásadásból származó tevékenységet, a pénztárgépbizonylaton ezt részletezni kell-e?

Jövedéki adó Kérdés

A következő kérdéseimre szeretnék választ kapni. 1. kérdésem: A jövedéki adó alá tartozó termékeket forgalmazó egyéni vállalkozó a beszerzéseinek pénzügyi rendezését közvetlenül a szállító bankszámlájára, pénzintézeti befizetéssel teljesíti. Betartja-e ezzel a készpénzkorlátozással kapcsolatos szabályokat, mivel ez a kifizetés az ő bankszámláján nem jelenik meg csak a szállító bankszámláján? 2. kérdésem: Éttermi értékesítést és éttermi szolgáltatást is végző adóalany a két különböző adókulcs miatt különböző árakat is kell, hogy alkalmazzon pl: ugyanazon étel éttermi, illetve elvitelre történő értékesítése során? Azaz a nettó ár azonos és a két áfa ulcs miatt az eladási ár különböző? .

Éttermi szolgáltatás továbbszámlázása külföldre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éttermi és szállodai szolgáltatásokat kell kiszámláznunk anyavállalatunknak Németországba. Érdeklődni szeretnék, hogy helyesen járunk-e el akkor, ha az áfát visszaigényeljük a bejövő számláknál, és a kiszámlázáskor magyar áfával számlázzuk ki a külföldi félnek? Válaszukat előre is köszönöm!

Rendezvényszervezés áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Rendezvényszervezéssel foglalkozó áfaalany vállalkozás kérdése. Jellemzően két eset fordul elő: – ahol „fővállalkozóként” a rendezvény teljes szervezését végzi (a résztvevők a részvételi díjat is a vállalkozásnak fizetik), ennek keretében biztosítja a helyszínt a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal (pl. hangosítás, előadók, reklámfelületek/molinók stb.), továbbá igény szerint ellátást/étkezést és szállást is biztosít (ezeket „alvállalkozók” – pl. szálloda, a szálloda étterme stb. – bevonásával); – ahol „alvállalkozóként” részfeladat(ok) megszervezésére és/vagy leszállítására szerződik (itt is további alvállalkozók szolgáltatásait igénybe véve). Az általuk nyújtott szolgáltatások a számlázás során minden esetben külön tételként, beazonosíthatóan kerülnek feltüntetésre (pl. természetbeni juttatásként történő felhasználás számszerűsítése végett), a közvetített szolgáltatásra utaló megjegyzés kíséretében. A kérdés most jellemzően az éttermi szolgáltatások áfakulcsának „osztódása” kapcsán került előtérbe (de a szállás biztosítása mint 18 százalékos kulcs alá sorolt szolgáltatás is ide tartozik): milyen áfakulccsal kell leszámláznia az egyes szolgáltatásokat, illetve van-e jelentősége annak, hogy egy adott rendezvénynek fővállalkozója vagy csak részfeladatokat nyújtó beszállítója? Köszönettel: Hatlaczki László

Éttermi áfakulcs: visszatérő kérdések és válaszok Cikk

Az éttermi szolgáltatás, a nem alkoholtartalmú italforgalmazásra vonatkozó kedvezményes áfakulcs januári bevezetése óta még mindig nem teljesen egyértelmű, mely esetekben lehet a 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni, cikkünkben közöljük a legfrissebb információkat.

Éttermi vendéglátás folyamatos szolgáltatás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. éttermi vendéglátással foglalkozik. Teljesül rá a szolgáltatás 18%-os áfamértéke. Az étterem a tőle külön álló, és más által üzemeltetett hotel vendégei számára reggeliztetést végez, ami úgy működik, hogy a vendégek reggeliző kártya ellenében tudják igénybe venni a szolgáltatást, amit aztán az étterem minden hónapban a hotel felé számláz. A számlázás folyamatos szolgáltatás feltételei szerint működik. A kérdés az lenne, hogy a 2016 december havi reggeliztetés, aminek az áfa szerinti teljesítési határideje 2017. január, a 18%-os adókulccsal számlázható-e ha az egyéb feltételeknek megfelel a szolgáltatás?

Kedvezményes 18%-os áfakulcs alkalmazása a vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretném a segítségét kérni. Az áfatörvény szerint 2017. január 1-jétől a vendéglátásban alkalmazható 18%-os áfakulcs egyik feltétele, hogy az adóalany által végzett ügylet az SZJ 55.30.1 éttermi szolgáltatás kategóriába tartozzon. Ügyfelem 56.10 (Éttermi, mozgó vendéglátás) és 56.21 (rendezvényi étkeztetés) alá tartozó tevékenységeket végez. Saját készítésű ételeket és többek között saját készítésű nem alkoholtartalmú italokat szolgál fel az éttermében, helybeni fogyasztással. Kérdésem, hogy a bejelentett fenti TEÁOR kodú tevékenységei kimerítik-e a feltételként előírt 55.30,1 SZJ-t vagy szükséges-e egyéb TEÁOR kodú tevékenység bejelentése a 18%-os áfakulcs alkalmazásához? Köszönöm a segítségét!

Éttermi szolgáltatások áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni: egy étterem vendéglátóipari tevékenységet végez, saját konyhájában meleg ételt állít elő és annak egy részét a saját éttermében szolgálja fel, egy részét pedig rendelés alapján elvitelre készíti. Úgy tudom, hogy a helyben fogyasztott ételek, italok esetében 18%-os, míg az elvitt ételek esetében továbbra is 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia. Kérdésem, hogy amennyiben catering szolgáltatást végez, tehát a megrendelő konyhájában (ami után bérleti díjat fizet) készíti el a meleg ételt és ott a helyszínen szolgálja fel, milyen áfakulcsot kell alkalmaznia? Egy másik vállalkozó kórházakban, egyetemeken büfét üzemeltet. Ebben az esetben érzésem szerint akár helyben, akár elvitelre vásárolnak a 27%-os áfakulcsot kell alkalmazni az ételek esetében, még akkor is, ha a helyszínen készítik (például virsli, meleg szendvics... stb), mivel itt úgy gondolom nem éttermi szolgáltatásról van szó és követhetetlen a helyszíni fogyasztás is. Előre is köszönöm a segítségét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs