24 találat a(z) éttermi szolgáltatás cimkére
Éttermi szolgáltatások áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni: egy étterem vendéglátóipari tevékenységet végez, saját konyhájában meleg ételt állít elő és annak egy részét a saját éttermében szolgálja fel, egy részét pedig rendelés alapján elvitelre készíti. Úgy tudom, hogy a helyben fogyasztott ételek, italok esetében 18%-os, míg az elvitt ételek esetében továbbra is 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia. Kérdésem, hogy amennyiben catering szolgáltatást végez, tehát a megrendelő konyhájában (ami után bérleti díjat fizet) készíti el a meleg ételt és ott a helyszínen szolgálja fel, milyen áfakulcsot kell alkalmaznia? Egy másik vállalkozó kórházakban, egyetemeken büfét üzemeltet. Ebben az esetben érzésem szerint akár helyben, akár elvitelre vásárolnak a 27%-os áfakulcsot kell alkalmazni az ételek esetében, még akkor is, ha a helyszínen készítik (például virsli, meleg szendvics... stb), mivel itt úgy gondolom nem éttermi szolgáltatásról van szó és követhetetlen a helyszíni fogyasztás is. Előre is köszönöm a segítségét!
Vendéglátás áfa Kérdés
Tisztelt Szakértő! 1.) A vállalkozás a működési engedély alapján meleg- és hidegétel, ital forgalmazására jogosult ételbárt, pizzériát üzemeltet. Ennek keretében pizzát, hamburgert, melegszendvicset, salátát, gépi és palackozott üdítő italt értékesít helyben, illetve elvitelre történő fogyasztásra. Felszolgáló nincs, a pultnál történik a kiszolgálás. Az egység rendelkezik ülő fogyasztásra alkalmas asztalokkal és székkel, egészségügyi helyiséggel, van takarítás. Szeretném megkérdezni, hogy a felsorolt termékek, valamint a helyben készített italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával készített szénsavas üdítő, limonádé, kávé helyben történő fogyasztására alkalmazható-e a 18%-os kedvezményes áfakulcs? 2.) A fenti egységben a felsorolt termékek – pizza, hamburger stb. – elvitelre történő értékesítése mint termékértékesítés milyen áfakulcs alapján történhet? 3.) Helyben fogyasztásnál Szép-kártyával fizet a vendég. Hogyan lehet elkülöníteni a 18% és 27%-os értékesítéseket? Szükséges kártyás bevételnél is külün-külön 18, illetve 27%-os pénztárgépi kód paraméterezés? 4.) Másik egységben, ahol cukrászda üzemel 2017. január 1-jétől, alkalmazható-e a kedvezményes 18%-os áfakulcs a helyben fogyasztott sütemények és tortaszeletek, valamint a helyben készített nem alkoholos italok felszolgálása esetében, illetve elvitel esetén alkalmazható-e a 18% áfakulcs? A cukrászda nem rendelkezik meleg konyhával. Szíves válaszadásukat megköszönöm. Tisztelettel: Strausz Tibor
Éttermi szolgáltatás Kérdés
Tisztelt Szakértők! Helyesen jár-e el az az étteremtulajdonos, aki feltünteti az éttermében, hogy az étlapon szereplő árak éttermi szolgáltatási díjak, így a helyben fogyasztott ételek megmaradt részének becsomagolását az étteremben feltüntetett árak tartalmazzák, ennek következtében a teljes fogyasztást 18%-os áfával számlázza ki?! Míg az elvitelre készített, illetve kiszállított ételek ára 27%-os áfával kerül elszámolásra?!
Éttermi vendéglátás áfája 2017 Kérdés
Tisztelt Szakértő! Az éttermi szolgáltatások (beleértve a helyben készített, nem alkoholos italokat), illetve az internet-előfizetések áfakulcsa jövőre 18 százalékosra csökken. Kérdésem az lenne, hogy ez azt jelenti, hogy ha a vendég egy étteremben eszik és iszik is, akkor az étel áfája 18%-os lesz, az elfogyasztott alkoholos ital és kávé áfája 27%-os, a helyben készített nem alkoholos ital áfája pedig szintén 18%-os lesz? Tehát meg kell különböztetni az étel és az ital (alkoholos, kávé) áfáját? Vagy egyben kezelendő az étel és az ital áfája? Ezt takarja az éttermi szolgáltatás összességében?
2017-es áfaváltozás Kérdés
Tisztelt Szakértő! A 2017-es áfaváltozással kapcsolatban született módosítás szerint a 3. melléklet kiegészült a 3. ponttal, mely szerint " Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből)" is a 18%-os adókulcs alá fog tartozni. Vállalkozásunk egyik ága irodaházak éttermeinek üzemeltetésével foglalkozik. Szerződéseink az irodaházak üzemeltetőivel sok esetben kötött árakat tartalmaznak az ételtípusok vonatkozásában. Álláspontunk szerint ezen szolgáltatásunk az szj 55.51 besorolás alá tartozik. Másik tevékenységi águnk a dobozosétel-kiszállítás. Központi konyhán elkészített ételeket, megrendelőink számára egy adagos dobozos kiszerelésben házhoz szállítjuk. Ezt a tevékenységünket az szj 55.552-be soroltuk be. Mindezek alapján azt a következtetést vontuk le, hogy 2017-ben tevékenysékünk nem tartozik a kedvezményes áfakulcs hatálya alá. Ezt jól értjük? Köszönettel.
Éttermi szolgáltatás Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy cég rendezvényszervezéssel és éttermi szolgáltatással foglalkozik. Esküvőket szervez, ha kell szállodai szobákat biztosít a vendégeknek, és ehhez kapcsolódóan, aki igényli, annak reggelit, ebédet, vacsorát biztosít. A kiszámlázott ételek, italok beszerzése, melyet szolgáltatás keretében nyújt, milyen költsége a cégnek? Anyagköltség vagy árubeszerzés? Az ételalapanyagok megítélése egyértelműen anyagköltség, de az italok megítélése megosztja a kollégák véleményét. Meglátásom szerint ez anyagbeszerzés, hiszen nem változatlan formában történik az értékesítés, hanem a szolgáltatás részeként. (különböző italokból kevert koktél, kávé, vagy akár egy üdítő, melyet a helyszínen felbontanak, és úgy szolgálják fel). Válaszát előre is köszönöm: Pállné
Utazási iroda – ELEKAFA Kérdés
Tisztelt Szakértő! Magyar utazási irodaként külföldi (EU-tagállam) utazási irodák részére értékesítünk EU-s utazási csomagokat, az utazási irodák ezeket a csomagokat továbbértékesítik, így ezen tevékenységünk tekintetében nem tartozunk az utazásszervezésre vonatkozó különös szabályok alá. Kérdésünk az lenne, hogy EU-s szállásköltség, éttermi szolgáltatások után visszaigényelhetjük-e a tagállamoktól az általános forgalmi adót, valamint jól tudjuk-e, hogy ezt az ELEKAFA nyomtatványon tehetjük meg? Válaszukat előre is köszönjük!
Fogalompontosítás, áfakulcs Kérdés
Mikor minősül éttermi-vendéglátóipari szolgáltatásnak egy ügylet? Egy kávézó süteményeket értékesít, és lehetőség van helyben történő fogyasztásra is. Az áfakulcs meghatározása miatt kérdezzük, hogy 18 százalékos áfakulcs alá tartozik-e a helyben történő sütifogyasztás? Válaszukat köszönjük.
"A péksütemény olcsóbb elvitelre, mintha megennénk a helyszínen" Cikk
Az árkülönbség abból adódik, hogy más az áfája egy éttermi szolgáltatásnak, mint a termékértékesítésnek - derül ki a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nemrég módosított állásfoglalásából, melyet a Nemzetközi Adókonferencia második napján ismertetett az egyik előadó az országon belüli áfaanomáliák kapcsán. Szó volt még csportos adóalanyiságról, láncügyletekről. Olvassa el rövid összefoglalónkat!