640 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Így szüneteltethető, majd indítható újra az egyéni vállalkozás Cikk

Gyakran tapasztalható, hogy az egyéni vállalkozó szezonális jelleggel folytatja a tevékenységét, így az év meghatározott hónapjaiban szünetelteti azt, gondoljunk csak például a vízparti lángos- és palacsintasütőkre, a főttkukorica-árusokra stb. Az érintettek jellemzően a nyári vakáció idején kezdik el folytatni a tevékenységüket, feltétlenül ügyelniük kell arra, hogy ezt be is jelentsék.

Kiva – Eszköz értékcsökkenése, eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a kivás időszak alatt végzett beruházással és tárgyi eszközzel kapcsolatos. Ha kiva alatt egy társaság megvalósított egy beruházást, akkor, ha kilép a kiva alól, ezekre az eszközökre társaságiadó-csökkentő tételbe nem számolhat el értékcsökkenést, csak számvitelileg. Ez akkor is érvényes, ha beruházásra tekintettel nem vett igénybe kivaalap-csökkentést a kivás időszak alatt? A kérdésem az, hogy mi van olyan esetben, ha eladja ezt az eszközt? Ilyen esetben a nettó értéke társaságiadó-növelő tételként megjelenik és csökkentőként nem? Ugyanúgy felmerül a kérdés, hogy ez akkor is így van, ha nem vett igénybe kivaalap-csökkentést a beruházásra tekintettel? Én úgy érzem, hogy itt – mivel csökkentő tételként a kiva alatt nem vette igénybe, teljesen adóztatja a törvényi szabályozás az eladási értéket, illetve adózásilag hátrányos, hogy a folyamatos értékcsökkenés nem csökkentő tétel a kivát követő időszakban a társasági adó alatt. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Schultz Mihály

Elektromos gépkocsi beszerzése: így kell elszámolni a támogatást Cikk

Hogyan kell elszámolni az elektromos gépkocsi beszerzésére kapott támogatást? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Beruházási kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás a tao-bevallásban beruházási kedvezményt vett igénybe egy új gép után. A bevallás beküldése után derült ki, hogy a gépet tévedésből aktiválta a 10. hónapban, és az értékcsökkenése is szerepel a bevallásban. Ebben az esetben így helytelen a beruházási kedvezmény igénybe vétele. Önellenőrzéssel javíthatjuk a hibát? Melyik eljárás megfelelő? A vállalkozónak mindenképpen az lenne jó, ha az értékcsökkenést javítanánk, és a kedvezmény maradna, az értékcsökkenéssel megnőne az adóalap; vagy ez az út nem járható, és mindenképpen ki kell venni a beruházási kedvezményt és ezáltal nőne az adóalap? Gondolom, ebben az esetben nem kell duplán figyelembe venni a kedvezmény összegét?

Kiva, értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.01.01-jétől a társaság a kiva adózási módot választotta. Jól értelmezem-e az alábbiakat? 1.) A 2018 után beszerzett eszközök esetén a tárgyi eszköz programban a tao écséhez 0 százalékot állítsunk be és az Sztv. szerint számolunk csak écs-t? 2.) Ha visszatérünk a tao alá, akkor onnantól ezekre a 2018 után beszerzett eszközökre a továbbiakban sem számolhatok el tao écs-t, ugye? 3.) A 2018 előtt beszerzett eszközök esetén mit csinálok a tárgyi eszköz programban az eszközök tao écséjével? Mivel azokra sem számolhatok el écs-t a kiva alatt. Átállítom azoknak a tao szerinti écs-jét nulla százalékra? (Itt már nincs a 10 százalék, ugye? Mert 2018-tól kivás a cég.) 4.) Amikor visszatérek a tao alá, akkor pedig a tao szerinti számított nyilvántartási értékből levonom az Sztv. szerint elszámolt écsét és ezzel a nettó értékkel indítom a tao écsét. Köszönöm!

Tehergépjármű üzemben tartói jogának ingyenes átadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság átengedi a tulajdonában lévő tehergépjárművek üzembentartói jogát ingyenesen egy másik társaságnak (kft.), amely az átadó kft. kapcsolt vállalkozása. A kérdésem az lenne, hogy annál a társaságnál, ahol az eszközök tulajdonjoga van, maradhat-e tárgyi eszközök között a gépjármű, vagy át kell sorolni a forgóeszközök közzé? Ki kell vezetni a nyilvántartásból és terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni rájuk? Az ingyenes átadás miatt kell-e piaci értéken egyéb bevételt könyvelni, és az áfát megfizetni az átvevő társaságnál? Válaszát előre is köszönöm!

Társaság tulajdonában álló lakás értékcsökkenése Kérdés

Ingatlanok esetén kötelezettség van arra, hogy az ingatlant megbontsuk telekre és felépítményre. Mi a helyzet a társasházi lakásokkal? Jól gondolom, hogy itt is osztani kell telekre és lakásra, attól függetlenül, hogy az adásvételi szerződésen nincsenek elkülönítve?

Egyösszegű értékcsökkenés – elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakmai véleményüket szeretném kérni a kisértékű tárgyi eszközök elszámolásával kapcsolatosan. Egy társaság a 100 ezer Ft alatti egyedi beszerzési értékű tárgyi eszközöket a következőképpen számolja el: T 161 – K 38, 454. Majd ezt követően T 572 Egyösszegű écs. – K 161. Nagyon sokan így csinálják. Véleményük szerint ez a gyakorlat megfelel a számviteli elveknek? Lehet ennek adó- vagy bármilyen más kockázata? Köszönettel: András

Őstermelő-lízing II. Kérdés

Olvastam a szakértő válaszát, hogy a nyílv végű lízing kölcsönnek minősül, s csak a kamatokat és a járulékos díjakat lehet költségnek elszámolni. A mi esetünkben traktort vásároltunk nyílv végű lízing keretében 10 éves futamidőre, közel 15 millió Ft értékben. Az első évben közel 8 millió Ft-ot kifizettünk. A tizedik év végén 550 000 Ft-ért megvásároljuk az eszközt. A traktorra kifizetett több millió forintot nem számolhatom el a tárgyi eszközeim között? Nem lehet értékcsökkenést elszámolni (családi gazdaságnál esetleg 100%-ot)? Vagy mint bérleti díjra kifizetett összeget sem szerepeltethetem a költségek között?

Tao Kérdés

Ingatlanfelújítás történ 2016-ban, részleges. Most 2018. évben teljes körű. A 2016. évi felújítás (tető), lebontásra került és újra lett készítve. Ha terven felüli értékcsökkenésként kivezetjük, kell-e megemelni vele a társasági adót?

Őstermelő, nyílt lízing Kérdés

Őstermelő nyílt végű lízing keretében traktort szerzett be 2017-ben. Kérdésem, hogy a havonta fizetendő tőkerész, tőkerész áfája tárgyi eszközként kerül nyílvántartásba és écs-zni fog vagy az egész bérleti díjnak minősül, s automatikusan költség lesz?

Kiva alatt beszerzett eszközök értékesítése tao-s időszakban Kérdés

A kivás időszak során beszerzett eszközökre a taoalapnál értékcsökkenési leírás nem számolható el. Jól értelmezem-e, hogy ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha a kiva alatt beszerzett eszközöket a kft a taós időszak alatt értékesíti, akkor a (számvitelben kimutatott) könyv szerinti értékkel növeli a taoalapot, és ezen eszközök értékesítésével kapcsolatosan nem csökkenti a taoalapot? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Vállalatirányítási rendszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatirányítási rendszert vásároltunk, aminek csak a demo verzióját használjuk, mert most folyik a testreszabása és az illetékes munkavállalók oktatása a rendszer használatára. Az éles használata csak fél év elteltével várható. Mivel az immateriális javakat nem lehet befejezetlen beruházásra könyvelni, azokat egyből aktiváljuk. Viszont ténylegesen még nem használjuk a szoftvert. Ez nem okoz ellentmondást, hiszen az üzembe helyezés után már elkezdődik az értékcsökkenése is a rendszernek? Válaszát előre is köszönöm!

Értékcsökkenés a tao-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt fűrészgépet vásároltunk, aminek hasznos élettartalmát ügyvezetőnk 5 évben állapította meg. Így a számviteli törvény szerinti értékcsökkenése 20% évente. Viszont a társaságiadó-törvény szerint ezek a gépek 14,5%-kal íródnak le. Ebben az esetben ezekkel a százalékokkal lehet számolni? Nem jogszabályellenes, hogy a számviteli törvény szerinti érték a magasabb? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan apportálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosa tőkeemelést hajtana végre, ingatlant apportál. Ezt az ingatlant mint bérlő most is a kft. használja, 2017-ben nagyértékű (teljeskörű) felújítást történt, melynek értékét aktiválta a tárgyi eszközei közé és 6 százalék értékcsökkenést számol el. Az apport értékének meghatározásához értékbecslőt kérnek fel, aki megállapítja a piaci értéket, de ez az érték tartalmazza a felújítás miatti értéknövekedést. Amennyiben ezt az értékbecslést egy évvel korábban készítették volna el, az értéke jelentősen kevesebb lenne. Kérdésem, hogy milyen értéken történik az apportálás, mivel így a felújítás költsége kétszer is szerepel/szerepelhet a befektetett eszközök értékében? Össze kell-e vezetni majd az ingatlanaktiválás értékét és a felújítás korábban aktivált értékét? Jövőben egy tárgyi eszköz szerepel könyveiben? Esetleg terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni a felújítás értékére? Mi a helyes számviteli, adózási elszámolás? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close