103 találat a(z) átutalás cimkére

Felszolgálási díj zsebbe, közös kasszára vagy számlára Cikk

Az éttermi számlán külön feltüntetett szervizdíj alapján kifizetendő felszolgálási díj módjára van-e valami törvényi előírás? Kaphatják-e azt az abban részesülők havonta összevontan? Utalással megoldható-e a kifizetés vagy csak készpénzben lehet? Olvasónk kérdéseire Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Felszolgálási díj kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az étteremben a számlán külön feltüntetésre kerülő szervizdíj alapján kifizetésre kerülő felszolgálási díj kifizetésére van-e valami törvényi előírás? Kaphatják-e az abban részesülők havonta összevontan? Utalással történhet-e a kifizetés vagy mindenképpen készpénzben kell kifizetni? Segítségét előre is köszönöm!

Vigyázat, csalók lépnek fel az MNB nevében! Cikk

Az utóbbi időben előtérbe kerülnek azok a csalárd elektronikus levél alapú kísérletek, amikor a Magyar Nemzeti Bank nevével visszaélve kívánnak az elektronikus levél címzettjétől személyes adatokat elkérni, vagy nagyobb összeg átutalására kérik egy megadott számlaszámra – írja felhívásában az MNB.

Lakáscélú támogatás Kérdés

T. Válaszadó! Cégünk szeretné anyagilag támogatni egyik dolgozónk lakáshoz jutását, mely építés által valósulna meg. Kérdésünk arra irányul, hogy az említett konstrukcióban be kell-e vonnunk egy bankot a támogatás folyósításához vagy a munkavállalónk nevére szóló számlákat készpénzben (banki utalással) közvetlenül kifizethetjük-e? Válaszukat köszönjük!

Munkabér kifizetése Kérdés

Tisztelet Szakértő! Munkavállaló a bérét olyan módon szeretné megkapni, hogy egy fix része átutalásra menjen neki, a fennmaradó rész pedig készpénzes kifizetésben történjen. Van erre lehetőség, vagy valamilyen jogszabály, ami ezt tiltaná? Válaszát köszönöm

Így fizethet adót, illetéket – a rózsaszín csekket felejtse el! Cikk

Adófizetési kötelezettségüknek ne belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tegyenek eleget, tekintettel arra, hogy ezen fizetési mód nem tartozik az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (a továbbiakban: Art.) meghatározott lehetséges adófizetési módok közé, illetve az az adó megfizetésére nem alkalmas – figyelmeztet a NAV.

Szabályos könyvelés, szabályos utalási jogcím Kérdés

Három partner szerződik, a beruházó, a kivitelező és a finanszírozó. A kivitelező vállal minden garanciális kötelezettséget. A finanszírozó átutalja a beruházónak a több társasház építéséhez szükséges összeget a projekt elején, amely összeget a megvalósulást és az értékesítést követően visszautal neki a beruházó. Ezt követően a keletkezett haszon 50%-a illeti meg a finanszírozót és a beruházót. Kérdés: mit kell a banki utalásra ráírni jogcímként a projekt megvalósításának finanszírozására szánt összeg átutalásakor és visszautalásakor? És milyen jogcímet kell írni a haszon felének átutalásakor? Ezeket a feltételeket a szerződés tartalmazza. A haszon összegét kell-e számlázni, vagy minden pénzmozgás a szerződés alapján történik? Hogyan kell a pénzmozgásokat könyvelni? Válaszukat köszönöm.

Céges számla magánbankkártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termékértékesítő ügyfelünk több ezer vásárlói pozícióban lévő vállalkozással tart gazdasági kapcsolatot. Számlakiállítás során rendszeres a bankkártyás fizetési mód jelölése, a vevő ténylegesen bankkártyával egyenlíti ki a számlát, amelynek ellenértékként ügyfelünk bankja jóvá is írja. Rendszeresen előfordul, hogy a gazdálkodó szervezet (például egy kft.) nevére és címére kiállított számlát magánszemélyként birtokolt (például LAFO) bankkártyával akarják kiegyenlíteni. A magánszemély természetesen nem rendelkezik semmilyen kapcsolódó meghatalmazással a vevő társaság részéről. Majd az is rendszeresen előfordul, hogy a megvásárolt terméket, amit magánbankkártyával fizettek ki, visszahozzák, és készpénzben kérik az ellenértéket. Természetesen nem rendelkeznek olyan meghatalmazással, hogy a vevő társaság nevében készpénzt vehetnek át. Esetünkben értelemszerűen nem jövedéki termék viszonteladónak történő értékesítéséről van szó. Tisztelettel kérem szíves javaslatukat, hogy ez a gyakorlat, amit a kereskedő társaságok általánosan alkalmaznak, jogszerű-e? Véleményem szerint ha a számlát nem a vevő egyenlíti ki, az a Pmt. értelmében a pénzmosás gyanúját felveti, bár viszonylag kis összegek esetében ezt elvethetjük. Az a tény, hogy a bankkártya elfogadása során bizonyos jutalékot kér a pénzintézet, a későbbi készpénzkiadást ráfizetésessé teszi. Jogszerűnek tűnik ebben az esetben, ha a visszáru ellenértékét a cégkivonatban szereplő bankszámlaszámra utaljuk? Boronkay

Banki átutalás 5 másodperc alatt, éjjel-nappal! Mikorra ígéri az MNB? Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló GIRO Zrt. fogja létrehozni az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját, amelynek révén 2019 közepére valósul meg az a pénzforgalmi alaprendszer, amelyhez csatlakozva a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók képesek lesznek azonnali fizetési szolgáltatást nyújtani ügyfeleiknek – döntött a jegybank igazgatósága.

Átmenetileg nem fizethet interneten a NAV-nak Cikk

Pár óráig üzemszünet lesz az intertnetes fizetési szolgáltatásban – közölte a NAV.

Forradalmasítja a mobil bankolást a 2018-as pénzügyi irányelv Cikk

Az online vagy mobil bankolás ma a felhasználók többségének már az élet mindennapos részévé vált. Az viszont, hogy az ügyfelek akár teljes irányítást szerezhetnek saját pénzügyi információik felett, még a jövő zenéje. Azonban ez a jövő már nincs is olyan messze.

Házipénztár megszüntetése Kérdés

Tisztelt szakértő! A cég a dolgozók által a cég nevére szóló, készpénzes számlára vásárolt, és megelőlegezett kifizetések összegét, a bankszámláról szeretné átutalni a dolgozóik saját bankszámlájára. Milyen módon teheti ezt meg?

Karosszérialakatos tevékenysége, online kassza 2017.01.01-től Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Segitséget szeretnek kérni a pénztárgéppel kapcsolatban: Az ügyfelem karosszériajavítással foglalkozik, a munkáit biztosító felé számlázza, a biztosító átutalással fizeti meg a számlák értékét. A vállalkozásban nagyon csekély készpénzes számla. Az éves forgalom 95 százaléka átutalásos számla, az 5 százalék készpénz abból tevödik ki, hogy a cascós javítás alkalmával az önrészt fizetik meg, illetve egy nagyon kevés készpénzes javítás. Kérdésem: ügyfelemnek igy is kötelező-e a pénztárgép használata, vagy van-e lehetőség, hogy mentességet kapjon, ha van, hogyan, mit kell tennie? A számlákat számítógépes számlázó programmal készítő programozó azt mondta, még bövthető egy olyan lekérdező résszel, ami az adóhatósági ellenőrzéshez az adatszolgáltatást biztosítja. Elöre is köszönöm Kutasi Gabriella

Lakásszövetkezet Fudamenta megtakarítása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban feltettem egy kérdést, amire válaszoltak is, nagyon köszönöm. Lenne még egy kérdésem ezzel kapcsolatosan. Mégpedig, hogy a Fundamentának a lakásszövetkezet által átutalt összeget a 17-es számlaosztályba vagy pedig a 38. számlaosztályba kellene könyvelnem. Én a 17. számlaosztályba könyveltem, mivel kamatot is kap rá a lakásszövetkezet, és a lejáratig a lakásszövetkezet nem is rendelkezhet vele. Közben egy másik kérdés is felmerült, hogy a Fundamenta számlára könyvelést megtehetem közvetlenül a bankból vagy pedig átvezetési számlán keresztül könyvelhetem le? Köszönöm előre is a válaszát.

100 ezer forint keretösszegig adott pénzjuttatás 2017. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eérdeklődnék, hogy a 2017. 01. 01-től a 100 ezer forint keretösszegig adott pénzjuttatást egységesen minden dolgozónak lehet adni, vagy meglehet különböztetni a munkavállalókat például teljesítmény, munkakör alapján? Egy összegben vagy havi rendszerességgel fizethető? Utalással is lehet fizetni? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink