293 találat a(z) átalakulás cimkére

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Beolvadásnál a beolvadó cégben vannak épületek és járművek. Ezen tárgyi eszközök átírása illetékköteles? 2. Amelyik cégbe beolvadnak és ő változatlan formában tovább működik, van ki nem fizetett, jóváhagyott osztalék. Ezzel mi a teendő az átalakulás során? 3. A beolvadó cég 99% társaság és 1 % magánszemély a tulajdonosai. A magánszemély kilép, a kilépő tag tulajdonrészét eladja a 99%-os tulajdonosnak. Milyen arányban kell őt kifizetni? A jegyzett tőke 1%-a? Vagy a saját tőke 1%-a vagy egy kialkudott piaci ár? Milyen adóvonzata van a kifizetésnek a magánszemély, illetve a cég oldaláról? 4. Lehet-e átalakuláskor tagi kölcsön könyvekben? Választ előre is köszönöm. Polyák Márta

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem mostanában csináltam átalakulást, ezért kérném segítségüket. Egy ügyfelem vesz egy bt.-t. Ennek a könyvelése átkerül hozzám és a vásárlás után kft.-vé szeretné alakítani. Tiszta sor, hogy ügyvédhez megy a társaságiszerződés-módosítással, de nem emlékszem, hogy mit fog kérni tőlem az ügyvéd? Komplett évközi beszámolóra lesz szüksége és azt közzé kell tetetni? Előre is köszönöm válaszukat!

Szövetkezet átalakulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésünk az lenne, hogy egy jelenleg is működő, cégbíróságon bejegyzett mezőgazdasági termelőszövetkezetet szeretne megvásárolni több magánszemély. A szövetkezet jelenlegi vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy jelenleg a szövetkezetben 7 tag van és megvásárláskor ugyanennyi tagnak kell megvenni, tehát az új tulajdonosok létszámának (ha lehet így fogalmazni) meg kell egyezni a jelenlegi tagok számával. Ha ez a cég(szövetkezet)vásárlás meg tud történni, akkor az új tagok szeretnének cégformát váltani, nem szövetkezetként, hanem kft.-ként szeretnének tovább működni. A másik kérdés az lenne, hogy a mezőgazdaság termelőszövetkezet átalakulhat-e kft.-vé, és ha igen, akkor mi ennek a pontos menete. Válaszát előre is köszönjük.

Katás kkt-ből bt. Kérdés

Jelenleg a kata hatálya alá tartozó kkt. szeretne átalakulni bt.-vé. Az átalakulással kapcsolatban – a társasági szerződés módosításán túl – milyen kötelezettségek, ügyiratok készítése terhelik a vállalkozást? Hogyan kell az egész eljárást, mindent figyelembe véve lebonyolítani?

Egyéni vállalkozó ügyvéd átalakulása ügyvédi irodává Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyvéd egyéni ügyvédi irodává alakul át. Mint egyéni vállalkozó ügyvéd 30 millió forint értékű ingatlannal, számítógépekkel rendelkezik. Ezeket az eszközöket az átalakulás során az ügyvédi irodájába át kívánja vinni, munkája során használni kívánja. Átalakulás során a tárgyi eszközökre vonatkoznak-e különleges szabályok? Az ügyvédi iroda tulajdonába kerülő eszközöket értékesítésként kell-e átadni az ügyvédi irodának? Az egyéni vállalkozó ügyvédnek az átalakulás előtt értékesítésként kell-e átadni a tárgyi eszközeit? A tárgyévi jövedelemadó-bevallásában, mint bevétel után le kell-e adóznia (szja, eho)? Tisztelettel: Kecskemétiné H Katalin

Átalakulás után ingatlanértékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az "A" cég beolvad "B" cégbe. Az "A" cég az ingatlanértékesítést és a bérbeadást korábban "áfássá" tette. "B" cég csak az ingatlan-bérbeadás tekintetében áfás. Az átalakulás (beolvadás) után a "B" cég áfa szempontjából hogyan értékesít ingatlant? Mentesen vagy áfásan?

Innovációs járulék kiválásos átalakulásnál Kérdés

Egy társaság 2015.12.31-i dátummal kivált. A jogelőd társaság 2014.12.31-i beszámolója alapján középvállalkozásnak minősül. Ha a kivált társaság 2016. január 1-jei saját adatait nézzük, a létszám és a mérlegfőösszeg nem éri el a kisvállalkozásokra megállapított korlátot. Kérdésem: a kivált cégnek 2016. évre van-e innovációsjárulék-fizetési kötelezettsége? Köszönöm.

Őstermelő átmehet-e jogfolytonosan saját egyéni cégébe? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Volt egy egyéni vállalkozásom, melyből most áprilisban egyéni céget csináltunk jogfolytonosan. Szeretném, ha az őstermelői tevékenységem is az egyéni cégemben mehetne tovább. Ezt jogfolytonosan szeretném megtenni, tehát az őstermelőként vállalt kötelezettségeket is átvéve az egyéni cégemben folytatnám az eddig magánszemélyként végzett tevékenységet – felvéve az egyéni cégembe ezeket a tevékenységeket is –, az eddigi eszközöket is az egyéni cégembe vinném át, ahol értékcsökkenési leírás volt, azt folytatnám tovább, az állatoknál a tartási kötelezettséget az egyéni cégemben folytatnám tovább. Úgy gondolom, hogy ez így megoldható, amire figyelni kell az, hogy őstermelőként a földterületeket nem adhatom át, csak bérleti jogviszonyban bérelt területként az egyéni cégemnek. Mindkettő – az egyéni cégem is és az őstermelés is – áfakörös, tehát ez sem okozhat gondot. A kérdésem, jól gondolom, hogy ezt így meg lehet oldani jogfolytonosan? Az őstermelői tevékenységeimet az egyéni cégben felvenném, a szükséges átírásokat megtenném (MVH; földhivatal; NAK; Nébih stb.), és a földterületeimet mint magánszemély legalább 5 éves határozott időre bérbe adnám az egyéni cégemnek. Köszönöm válaszát!

Kft., kötelező jegyzett tőke módosítása Kérdés

Egy kft. 500 ezer forint tőkével alakult, ezt az összeget kellett megemelni 2017.03.15-éig 3000 ezer forintra. A társaság azonban nem kívánja emelni törzstőkéjét, így vagy átalakulásról vagy megszűnésről kell határoznia. Ellene azonban, egy vitatott, kártérítésből származó kötelezettség miatt peres eljárás van folyamatban már 2015. évtől. Az első fokú bíróság ezen kft.-t kötelezte a megállapított kártérítés megfizetésére, ezt a döntést azonban a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte (az első fokú bíróság illetékességének hiánya miatt) úgy, hogy teljesen új első fokú eljárást rendelt el. A másodfokú bírósági ítélet már jogerős, azonban az új elsőfokú bírósági eljárás még nem indult el, idézést, végzést az új eljárás megindításáról nem kaptunk. Ilyen esetben, hogyan jár el jogszerűen a kft., hogy a törzstőke emelésének hiánya miatt ne kapjon az illetékes hatóságtól büntetést? A peres eljárás alatt indítható végelszámolás saját elhatározásból? Mivel a kötelezettség jogosságáról jogerős bírósági végzés még nem született, így a "hitelezők" azt jogosan nem követelhetik, tehát ők nem indíthatnak felszámolási eljárást. Vagy felszámolási eljárást kell indítani még akkor is, ha nem ismerjük el a kötelezettségünket? Ez utóbbit ki indíthatja? Mi a megfelelő eljárás peres eljárás alatt, ha nem szeretné a kft. törzstőkéjét emelni?

Amit a fejlesztési tartalékról tudni kell. Példákkal Cikk

Bár fejlesztési tartalék képzésére már a 2002. adóévtől lehetőség van, még mai is számtalan kérdés merül fel ezen szabállyal kapcsolatban. A cikk a 2016. adóévi kötelezettségnél figyelembe veendő előírásokat foglalja össze.

Alanyi áfamentesség átalakuláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a kötelező jegyzettőke-emelés miatt a bt.-vé átalakulás mellett döntött. Kérdésem az lenne, hogy az átalakulás alkalmával kérhetem-e, hogy a bt.-vé válás kezdetétől a vállalkozás alanyi áfamentes legyen? Válaszát előre is köszönöm.

Cégek összeolvadása: főbb lépések és adózási tudnivalók Cikk

Két kft. az összeolvadást választaná. Mik a feltételei ennek, hogyan kell a gyakorlatban az összeolvadást kivitelezni? – kérdezte olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Végleges vagyonmérleg Kérdés

A végleges vagyonmérleget az átalakulás napját követő 90 napon belül a könyvvizsgálói záradékkal ellátva-az illetékes törvényszék cégbíróságánál letétbe kell helyezni. A végleges vagyonmérleget a társaság legfőbb szervével nem kell elfogadtatni. Kérdésem, hogy valóban nem kell a végleges vagyonmérleget a tag-, illetve a közgyűlésnek elfogadnia? Köszönettel: Kállay Ferenc

Kft.-k tízezrei nem emelték még meg a tőkéjüket Budapesten Cikk

A fővárosban február végén még 26 345 olyan kft. működött, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, több mint 60 ezer kft. viszont már eleget tett tőkeemelési kötelezettségének – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Átalakulási vagyonmérleg hitelesítése Kérdés

Adott egy bt., amelynek 2 magánszemély és egy másik kft.a tulajdonosa. Ez a bt. szeretne átalakulni kft.-vé. Kérdés: az átalakulási vagyonmérleget hitelesítheti-e az a könyvvizsgáló, aki a tulajdonos kft. könyvelését végzi? Várom megtisztelő válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Társasház adózása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink