290 találat a(z) átalakulás cimkére

Átalakulás és kiválás egy lépésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság tagjai a cég kft.-vé történő átalakulását határozták el, miközben ugyanezen átalakulás folyamán az egyik tulajdonos kiválna, tehát két kft. jönne létre a folyamat során. Lehetséges egy átalakulás (bt.-ből kft.) és egy kiválás végrehajtása a jelenlegi jogi szabályok szerint egyidejűleg? Segítségüket köszönöm.

Kft. átalakulása bt.-vé Kérdés

2019. 03.26-án kelt társasági szerződés alapján 2019.06.13-án jegyezték be a bt.-t. Ezen időszak alatt volt gazdasági tevékenysége a kft.-nek. 2019. 06.12-éig újra kell társaságiadó-bevallást és mérlegbeszámolót készíteni? Ez a záró adat lesz a bt. nyitásának az adata? Köszönöm a segítséget.

Átalakulás Kérdés

26 éve vagyok egyéni vállalkozó. Az árbevételem már nagyon megemelkedett, így adózási szempontból kedvezőbb lenne számomra a kiva. Most négy főt foglalkoztatok. Kérdésem: átalakulhatok egyéni céggé, hogy megspóroljam egy esetleges új cég létrehozásának minden gondját-baját, költségét?

Innovációs járulék átalakulás esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy cég amely 2018. július 1-jétől kft. formából zrt. formába alakult át. A foglalkoztatottak száma egészen 2018. július 1-jéig alatta volt az 50 főnek és a bevételi adatai is a 10 millió eurónak. 2018. július 1-jétől a foglalkoztatottak száma 50 fő fölé emelkedett és jelenleg is a felett található. Kérdésünk az, hogy a cégforma változás miatt ezen vállalkozás már középvállalkozásnak minősül-e, és 2018. júliustól vagy 2019. januártól innovációs járulékot kell-e fizetnie? Vagyis a cégformaváltás miatt a 2 éves szabály nem érvényesül, s mint új céget kell besorolni?

Átalakulás vagy követeléselengedés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság negatív saját tőkével rendelkezik, és jelentős (1 milliárd forint) kötelezettsége van. A kötelezettség nem az eredeti jogosulttal szemben áll fenn, az eredeti kötelezettséget egy másik cég – nyomott áron – megvásárolta. A negatív saját tőke rendezésére három lehetőség tűnik reálisnak, a kérdés, hogy melyik, milyen adóvonzatokkal jár, mind a kötelezett, mind a kötelezettséget megvásárló cég számára. 1.) A társaság átalakul kft.-ből zrt.-vé, átértékeli a vagyonát, és a kötelezettséget megvásárló cég igazolása alapján a kötelezettséget leértékeli (és így a különbözet tőketartalékba kerül). 2.) A kötelezettséget megvásárló cég elengedi a kötelezettséget. 3.) A két társaság összeolvad, így a két érték közötti különbözet ismét a tőketartalékba kerül. Válaszát előre is köszönöm.

2018-as átalakulás, év végi mérleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk 2018. április 30-ával bt.-ből kft.-vé alakult. Most készítenénk a jogutód cég 2018. évi mérlegbeszámolóját. A kérdésem az, hogy a 2018-as adatoknak magában kell foglalniuk az április 30-áig tartó időszakot is? Az előző évi adatokhoz a jogelőd cég 2017. évi adatait kell írnunk? Vagy pedig a 2018. április 30-áig tartó időszak adatait, és a 2018-hoz pedig az április 30. után keletkezett adatokat? Köszönjük!

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy kft. 2019 első félévében kiválással át szeretne alakulni. A vagyonmérleg és vagyonleltár tervezet alapja a 2018. december 31-ei beszámoló lesz. A kft. 2019. januát 1-jétől választotta a kivaalanyiságot. Az átalakulás bejegyzését megelőző nappal megszűnik a kivaalanyisága. A bejegyzés napján már a Tao törvény hatálya alatt lesz. Ebben az esetben ha az egyéb feltételeknek megfelel, élhet-e a kedvezményezett átalakulás intézményével?

Szabályzatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalakulás folytán létrejött cég esetében a jogelőd cég számviteli szabályzatai elfogadhatóak a jogutód cég szabályzataiként? Válaszát előre is köszönöm!

Átalakulással létrejött társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. cégformaváltással zrt.-vé alakult 2018-ban, év közben. Kérdésem, hogy a zrt. éves beszámolójában az előző időszak adataként a végleges vagyonmérleg nyitó mérlegadatát kell-e szerepeltetni, és azt a számviteli törvény mely paragrafusa írja elő? Üdv.

Átalakulás menete kft.-ből bt.-vé Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. saját tőkéjének összege a jegyzett tőke összege alá csökkent. Mivel a következő két évben nem várható javulás, a társaság bt.-vé alakulás mellett döntött. Kérem, szíveskedjen az átalakulás menetének jelenleg hatályos szabályai megismerésében segítséget nyújtani! Köszönöm előre is a segítségét!

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tőke nem megfelelés miatt egy kft. átalakulna bt.-vé. Ebben az esetben is igaz, hogy ne legyen mínusz tőkeelem az átalakulás végén? Hiszen előírás szerint tőkehiányos állapotban ez is alternatíva és a felelősség korlátosból korlátlan felé mozdul el. Kft. időszaka alatt tőkeemelés történt eredménytartalékból, mely adóztatására akkor nem került sor szabályoknak megfelelően. Ha most az átalakulás során tőkeleszállítás is történne, akkor a korábban eredménytartalékot most adózni kellene, akkor is, ha csak veszteség rendezésére átvezetésre kerülne és nem kivitellel szűnne meg? Képez szja és szocho adóalapot? Köszönöm!

Tőketartalék sorsa üzletrész értékesítésekor Kérdés

Egy bt. kft.-vé történő átalakulásakor (magánszemély tulajdonosokkal) az apporteszközök értékelési különbözetét a tőketartalékkal szemben számolta el. A kft. eredménytartaléka pozitív. A tulajdonosok el kívánják adni – névértéken – az üzletrészüket, és igényt tartanak az előző időszaki eredményre, mely még az üzletrész eladása előtt osztalék címen kifizetésre kerül. Kérdésem: a saját tőke részét képező tőketartalék átcsoportosítható-e az eredménytartalékba (nem negatív) és így osztalék címen kivehető-e? Köszönöm.

Ingatlanáfa és illeték kérdése átalakulás során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az átalakulás során átadott ingatlanok áfájával és illetékével kapcsolatosan a következő kérdésem lenne. Az ingatlanértékesítés szabályai az átalakulás során is érvényesek, vagyis, ha az ingatlant átadó cég nem jelentkezik be az áfás értékesítés szabálya alá, akkor felmerülhet a mentes átadás miatt a 240 hónapos szabály alkalmazása, vagyis ebben az esetben megvalósulhat a korábban levonásba helyezett áfa részbeni visszafizetésének esete? Ha igen, akkor ez minden átalakulásra igazz, vagy vannak esetleg kivételek? Amennyiben az átadó bejelentkezik áfásnak az ingatlanértékesítés tekintetében, és az ingatlant a jogutódban részt venni nem kívánó magánszemély tag kapja meg, akkor az egyenes áfa felszámítása lép életbe az átadó adóalany részéről? A kedvezményezett átalakulás illetékmentessége minden esetben fenn áll-e, ha készpénzt nem visznek ki a kiváló tagok? Illetve, ha ugyanazon magánszemélyek törzsbetétjük egy részével maradnak a jogutódban, egy részével pedig kiválnak, és egy már létező társaságba viszik be az ingatlanokat, az esetben feltétel ez illetékmentességhez, hogy mind a fogadó cégben, mind az átadó cégben a törzsbetétjük aránya ugyanolyan maradjon, mint a kiválás előtt ? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Földesi Péter

Tőkeleszállítás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kedvezményezett átalakulás során megszerzett társaság tőkéjének leszállítása eredményezhet-e társaságiadó-fizetési kötelezettséget a tulajdonos társaságnál, különös tekintettel arra, hogy a kedvezményezett átalakulás során történő részesedésszerzés tekintetében a tulajdonos alkalmazta a tao-törvény 7. § (1) bekezdésének gy) pontja szerinti csökkentő tételt? A kiválással létrejött társaság részesedése nem került bejelentésre az adóhatóság felé. Köszönettel.

Tárgyi eszközök értékelése Kérdés

2018-ban cégünk kft.-ből zrt.-vé alakult, jogutódlással, de nem kedvezményezett társaságiforma váltás történt. A kft. tárgyi eszközeinek a zrt.-be történő aktíválása hogy an történik? A kft. leltárából a nettó összeggel aktíváljuk az eszközöket, és ez lesz az értékcsökkenés alapja? És az eszközök hasznos idejét is az eredeti hasznos idő és a felhasznált időszak különbözetéből állapítjuk meg? És mi van a kisértékű egyösszegben elszámolt eszközökkel ezek écs-jét már elszámoltam, de a leltárban még szerepelnek. Ha később selejtezzük őket, akkor ha nem szerepelnek a tárgyieszköz-nyilvántartásban, akkor ezt hogyan tehetem meg? Kérem a segítségüket. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nem új lakóingatlan – beszerzések adólevonási joga

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink