179 találat a(z) átalakulás cimkére

Átalakulás alatt Kérdés

Társaságiadó-bevallás határideje átalakulás esetén Kérdés

Ezt érdemes tudni a taoelőleg bevallásáról és befizetéséről Cikk

A cikk – bár a 2019. évi társaságiadó-bevallás halasztható szeptember 30-áig – összefoglalja a társaságiadó-előleg bevallásával, fizetésével kapcsolatos tudnivalókat.

Üzletrészek cserearányának meghatározása Kérdés

A stratégiai társaságokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségről Cikk

A 2020. május 26-án hatályba lépett kormányrendelet szerint a külföldi befektetők stratégiai társaságokat érintő befektetéseivel kapcsolatban bejelentési kötelezettség áll fenn egészen 2020. december 31-éig.

Éven átnyúló átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt.-ből kft.-vé alakulás 2019.09.01-én kezdődött. 2019.08.31. időponttal elkészült az átalakulási vagyonmérleg, vagyonleltár-tervezet. A bt.-t 2020.01.30-án törölték, illetve ekkor került bejegyzésre a kft. Közben volt egy évforduló. Helyesen gondolom-e, hogy a 2019.12.31-i beszámolót, bevallásokat ugyanúgy el kell készíteni, mintha mi sem történt volna, egy teljes évet zárunk, és a végleges vagyonmérleg, vagyonleltár, záró bevallások időszaka 2020.01.01.-2020.01.30.? Segítségüket köszönöm. Némethné

Saját tőke védelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., melynek jegyzett tőkéje 3 millió forint, 2018-ban még 4 114 ezer forint saját tőkével rendelkezett. 2019-ben hatalmas vesztesége keletkezett, és a saját tőke - 5 149 ezer forint lett. Kell-e intézkedni már most, vagy meg kell várni a 2020-as év zárását és, ha akkor sem éri el a saját tőke a jegyzett tőke 50 százalékát pótbefizetést vagy bt.-vé alakulást kell a tulajdonosoknak elhatározni.

Üzletrész adás-vétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az alábbi: egy kiva hatálya alá tartozó kft. egy másik kft.-ben kíván 100 százalékos tulajdont szerezni, ahol a létszám 60 fő. A kettő kft együttes létszáma sem haladja meg a 100 főt. A másik kft. a társasági adó hatály alá tartozik. Az üzletrész jelenleg 100 százalékban magánszemély tulajdona, nem tartozik a kapcsolt vállalkozások kategóriájába. Kérdésem, hogy a tulajdonszerzés mennyiben befolyásolja a kivás alanyiságot, és átalakulásnak kell-e tekinteni, vagy a tőkeműveletek vonatkozásában van-e kiva vonzata? Tisztelettel irodavezető

Egyéni vállakozó átalakul kft.-vé Kérdés

Kérdésem a következő: egyéni vállalkozó jogutódja lesz-e az átalakulás után a kft.? Pályázatnál hitelkérelemnél csak a kft. időszakát nézik, vagy az egyéni vállalkozást is?

Új EU-irányelv a vállalatok országhatárokon átnyúló átalakulásáról Cikk

Január 1-jén új európai uniós irányelv lépett hatályba a vállalatok határokon átnyúló átalakulásáról, egyesüléséről és szétválásáról. Magyarországnak 2023. január 31-éig kell megalkotnia az irányelv nemzeti végrehajtásához szükséges jogszabályokat, amelyek jelentős változást eredményeznek a jelenleg hatályos társasági, munka- és adójogi szabályozásban is.

Átalakulás – partneri szerződések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalakulás esetén (összeolvadás) szükséges-e a szállítói, vevői partnerekkel szerződést módosítani, átszerződni az új cégre? A cég neve és adószáma is változik, viszont jogutódlással szűnik meg a cég. Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó kft.-vé alakulása Kérdés

Ha az egyéni vállalkozó viszonylag sok ingatlannal rendelkezik, megéri-e kft.-vé alakulnia, vagy mi a legokosabb megoldás? Jelenleg apa az egyéni vállalkozó, a fiai munkaszerződéssel vannak foglalkoztatva. 100 millió forint az árbevétel, de főleg a fiúk folytatják a tevékenységet. Pályázási lehetőség alig van. Kérdés: megéri-e átalakulni?

Tao-s kft.-ből katás bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kedvezőbb adózás miatt egy jelenleg áfás, társasági adózás alá tartozó kft. szeretne áfamentes katás adózású bt.-vé alakulni. Korábban a 3 millió forintos törzstőkeemelés egy részét pozitív eredménytartalékból oldotta meg. Ezt a törzstőkecsökkentéskor vissza lehet vezetni az eredménytartalékba, ugye? A cégnek több millió forintos pozitív eredménytartaléka van, emellett van pár millió kifizetetlen osztaléka, vannak tárgyi eszközök, melyek nagyobb részét áfamentesen szerezte be, és amelyek értékcsökkenése még folyamatban van. Van pénz a pénztárában és a bankszámláján is. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mire kell odafigyelni, milyen hátulütői lehetnek az átalakulásnak és az adózás megváltoztatásának? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó kft.-vé alakulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tüzéptelepet üzemeltető egyéni vállalkozás egyszemélyes kft.-vé szeretne átalakulni. A jelenlegi állapot szerint a nyitó mérleg: Eszközök: Épület 8500 ezer Ft (a tulajdoni lap szerint az ingatlan nem az egyéni vállalkozó tulajdonában van, de beruházást végzett rajta, ennek könyv szerinti értéke most 8500 ezer Ft. Átalakuláskor ezt az egyéni vállalkozásból kivezetem, vagy továbbszámlázom a tulajdoni lap szerinti tulajdonosnak és akkor a nyitó mérlegben sem szerepel? A beruházáskor az áfát levonták, de nincs bejelentkezve az ingatlanértékesítéskor az áfakörbe. Hogyan kell ezt kezelni? Egyéb tárgyi eszköz 3500 ezer Ft – ebben van egy tehergépkocsi, kell-e utána a jogutódnak illetéket fizetni? Készlet 65 500 ezer Ft – a készlet átadása miatt keletkezik-e az egyéni vállalkozónak adófizetési kötelezettsége? Követelések 4432 ezer Ft Pénzeszközök 1751 ezer Ft Eszközök összesen: 83 683 ezer Ft Eszközök összesen épület nélkül 75 183 ezer Ft Források Saját tőke? (Eszköz-kötelezettség?) 71 163 ezer Ft Kötelezettségek 4020 ezer Ft Források összesen épület nélkül 75 183 ezer Ft Ha az átalakulás megtörténik, van-e tiltó rendlelkezés a cég eladására vonatkozóan? Köszönettel: MZNÉ

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy katás bt. (ami ugye nem tartozik az Sztv. hatálya alá) átalakul kft.-vé, jogelődje lesz a bt.-nek? A kata hatálya alá nem fog tartozni, hiszen kft. nem lehet katás. Ha jogelőd, mi alapján határozzuk meg a nyitó mérleget? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close