133 találat a(z) árbevétel cimkére

Melyik adóévbe számít bele? Kérdés

Katás bt. pénzforgalmi szemléletű áfás. Kérdés: Ha egy számla teljesítési dátuma 2016.12.20., kiállítási dátuma 2017.01.02., a tényleges kifizetés dátuma 2017.03.02., melyik évbe számít be az árbevétel a katás cégnél: a, 2016.12.20., mert ez a teljesítés dátuma a számlán b, 2017. 03.02., mert ez a tényleges kifizetés dátuma, és ekkor fizeti meg az áfát is a cég?

Kiva választásának árbevételi értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk és a vele kapcsolt viszonyban lévő társaságok nettó árbevétele a korábbi években együttesen nem érte el az 500 millió forintot. Az idei (2016.) évben azonban előfordulhat, hogy ezt a határt együttesen legfeljebb 10 millió forint körüli összeggel az összesített árbevételük meghaladja, de jelenleg ez még nem állapítható meg kellő bizonyossággal. A 2017-től érvényes szabály szerint aki év elején megfelelt a kivába belépés/bent maradás feltételrendszerének, akkor az év közben is maradhat, amíg az 1 milliárd forint árbevétel el nem éri. Meddig lehet társaságunk a kiva alanya, ha az ő és a kapcsolt társaságok együttes árbevétele 2015-ben 440 millió forint, 2016-ban várható (jelenleg becsülhető) 490 millió forint, 2016-ban végleges 510 millió forint (de ez csak 2017. 2-3. hónapban derül ki a végleges elhatárolt bevételek következtében), 2017-ben 550 millió forint? Mikor és mit kell bejelentenünk (ki-, be jelentkeznünk?) Lehetőség szerint a közelgő határidők miatt kérném mielőbbi válaszát. Köszönettel.

Evaalany áttérése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evaalany bt. 2017.01.01-jével áttérne katázásra. A 2016. évi árbevétele meghaladja a 8 millió forintot. Választhatja-e 2017. évtől katakörben az áfa alanyi mentességet? A kültagnak kell-e az osztalék után szja-t és ehót fizetni?

Evás egyéni vállalkozó katába való átjelentkezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy egyéni vállalkozó – aki az idei évben eva szerint adózik – ez évi forgalma meghaladja a jövő évi kata szerinti adózás megengedett (nettó) mértékét, átjelentkezhet-e a jövő évre a kata hatálya alá? És amennyiben igen, akkor 8 millió forint forgalomig választhatja az áfamentességet, vagy a kezdetektől fogva köteles lesz a számláit áfásan kiállítani? Segítségét előre is köszönöm!

Tao értékvesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy rt.-nél 2015.10.01-jén tulajdonosváltás történt (anyavállalat kft. értékesítette részvényeit 11 magánszemélynek), majd a 11 magánszemély értékesítette részvényeit 1 fő magánszemélynek 2016.05.17-én. Az rt. 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 évekről a társasági adóban elhatárolt veszteséget hoz. 2016-ban várhatóan nyereséges lesz. Az új tulajdonosok folytatták az rt. tevékenységi köreit, azon nem változtattak. Jól értelmezem, hogy az rt. a társasági adóról szóló törvény 17. § (9a) bekezdése alapján a 2016. évben érvényesíthető értékvesztésnél a 2013, 2014 és a 2015. évi árbevételeket kell figyelembe venni? Köszönettel: Kiss Mónika

Őstermelők, értékhatárok Kérdés

Őstermelők 8 milliós értékhatárának figyelésekor (a 40 százalékos kistermelői költségátalány miatt) a gázolaj jövedékiadó-visszaigénylést hogyan kezelem? Tehát az árbevétel mellé ezt is hozzáadom vagy ez inkább támogatásnak minősül?

Hulladékkezelési dij könyvelése Kérdés

Tisztelt Szerkesztők! Ügyfelem az EU-ból hoz be Led lámpákat, amelyek után egy kft.-vel havonta kiszámoltatja a hulladékkezelési dijat és áfás számlát ad neki azon összegről, ami éppen kijött. Nem tudom, hogy ezen összeget bekönyvelhetem-e mint az áru értéke a 8-as számlaosztályba? Mert az ügyfelem már úgy adja el az áruját mint az árbevétel része. Válaszukat köszönöm

Részletfizetés elvégzett szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Villanyszereléssel foglakozó vállalkozás társasházakban a világítás korszerűbbé, költség hatékonyabbá tételére a következő konstrukciót találta ki: felszereli az energiatakarékos lámpatesteket, fényforrásokat, melyeknek az ellenértékét a társasháznak a munka elkészülte után 48 hónapos kamatmentes részletfizetési konstrukcióban kell megfizetni. Az első részlet a munka elvégzését követő hónapban van. Ez esetben mi a számlázás helyes módja, egy vagy több számlát kell kiállítani, mikor van az ügylet teljesítése, mikor keletkezik az árbevétel? Kell-e részletfizetési megállapodást kötni, vagy elegendő ennek tényét a számlán megjegyzésként feltüntetni? Gyors válaszukat előre is köszönöm!

Így állapítható meg az őstermelő iparűzési adójának alapja Cikk

Olvasónk arról érdeklődött, hogy az őstermelő helyi iparűzési adó alapjának megállapításánál a bevételnél figyelembe kell-e venni a különböző (például földalapú) támogatások összegét? Lepsényi Mária adószakértő válaszát közöljük.

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Innovációs járulék kérdésében szeretnénk segítséget kérni. 2012-ben alakult kft.-nek 100 százalékban külföldi vállalkozás a tulajdonosa. A kft-nek 2012-ben bevétele, létszáma nem volt. 2013-ban a bevétele 1014 millió forint, a létszám 3 fő. A külföldi tulajdonos adatai önmagában meghaladták az értékhatárt. Ezért 2014. évben adófizetésre kötelezettnek minősítettük a 2012-es adatok alapján, mert a vállalkozás adatait összevontan kell vizsgálni a külföldi vállalat adataival, és így meghaladta a meghatározott értékeket a vizsgált mutatók nagysága. Jól jártunk-e el, ha 2015. évben már csak a kft. saját adatait vettük figyelembe? 2015. 01. 01-én a 2013. évi beszámolóban szereplő adatai 3 fő statisztikai létszám, 1 milliárd forint árbevétel és 3,5 milliárd forint mérlegfőösszeg. Saját mutatói alapján nem éri el a innovációs adóra vonatkozó 50 fős létszámot és az árbevétel, mérlegfőösszeg keretösszegét. 2015. évben innovációs járulékra nem volt kötelezett. Köszönettel: Eco-Design Kft.

Nonprofit kft. iparűzési adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném kérni a tájékoztatását, hogy ha egy nonprofit kft. közhasznú és vállalkozási tevékenységet is végez, akkor ebben az esetben valamennyi árbevétellel számolni kell az iparűzési adó meghatározásánál vagy csak a vállalkozási tevékenység árbevételével? Az anyagköltség, amennyiben nem bontható meg külön-külön közhasznú és vállalkozási költségre, akkor arányosítással lehet számolni?

Disztribútori díj könyvelése Kérdés

Tisztelt szakértő! Az alábbi kérdést szeretném Önnek feltenni: Gyógyszertár kísérleti gyógyszereket is vásárol a gyógyszer nagykereskedelmi cégtől. A nagyker kiszámlázza és a patika kifizeti a nagykernek gyógyszereket. A gyógyszertár disztribútori díjat számláz a szállító részére. Ez a díj tartalmazza a kiszállítást, adatszolgáltatást és a készlettartási díjat. Mindezt 5000 Ft/doboz áron számlázza ki a nagykernek. Mivel kísérleti gyógyszerről van szó, ezért a patika fogja kiszállítani a betegeknek. Ez a díj 2015-ben 27 millió forint volt. Kérdésem: Árbevételként vagy egyéb bevételként kell-e könyvelni? (Az iparűzési adó alapját módosítja az elszámolása.) Tisztelettel: Kecskemétiné

Kivaalanyiság megszűnése – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti témában szeretnék segítséget kérni. Van egy kft. (társasági adó alany), az árbevétele megközelítette az 500 millió forintot. Kapcsolt vállalkozása kiva alany, melynek árbevétele 30 millió forint. Együtt kell-e figyelni a két kft. árbevételét a kisebb kft. kivaalanyiságának megszűnése tekintetében is (társasági adó alól való áttéréskor a kiva alá ez együttesen számít)?

Csökkenthetik bevételüket az egyéni vállalkozók: mutatjuk, hogyan Cikk

Az adóbevallás határidejének közeledtével a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó nyereséges egyéni vállalkozónak – különösen akkor, ha négy éven belül tárgyi eszközök beszerzését, felújítását tervezi – érdemes átgondolnia, hogy a vállalkozói bevételét fejlesztési tartalékolás céljából az adóév lezárultával az adóbevallásában csökkentheti, és ezzel a most fizetendő adóját mérsékelheti.

Evabejelentkezés 2016-ra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy bt. 2016-tól eva szerint szeretne adózni, a bejelentkezés feltétele-e, hogy 2015-ben és 2014-ben árbevétellel rendelkezzen? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close