583 találat a(z) áfakulcs cimkére

5 százalékos áfa szerződésmódosítés esetén Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Új családi ház értékesítésekor (2018, nov. 01. előtti egyszerű bejelentésnél) a vevővel jelen pillanatban szerkezetkész állapotra kötnénk adás-vételi szerződést, de a későbbiekben, ha kulcsrakész állapotúra módosítanánk a szerződést, így is a teljes vételárra tud vonatkozni az 5 százalékos áfakulcs (készpénz és piaci lakásvásárlási hitellel lenne a finanszírozás, nem CSOK)? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Áfacsökkentés: ennyivel lett olcsóbb tavaly az internet Cikk

Tavaly 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa 5 százalékra csökkentésének hatására – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb, a távközlési szolgáltatások árairól és piaci kínálatáról szóló elemzéséből.

Svájci értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy svájci székhelyű cégnek gyártanánk termékeket. Az alapanyagot Magyarországról szerezzük be és Magyarországon gyártjuk le. A legyártás 90 napon belül megtörténik, a szállítást is mi magunk végezzük. Kérdésem, hogy a számlát milyen áfatartalommal kell kiállítani, gondolok itt a kulcsra, mert azt olvastam valahol, hogy 0 százalékos. Az áfabevallásban hol kell ezen összegeket szerepeltetni, illetve a vámfizetés hogyan történik? Válaszát előre is köszönöm.

Új építés 5 százalékkal veszem 2019-ben, 27 százalék áfaval adom el 2020-ban? Kérdés

Tisztelt Válaszoló! A kft.-m egy új építésű lakóparkban vásárolt lakásokat, melyek átadása eredetileg 2019. szeptember lett volna. Már most látszik, hogy várhatóan 2020. január lesz a valós átadás, ami alapvetően nem probléma, 5 százalékos áfás számlát kapok a kivitelezőtől, csakhogy a lakásra viszont időközben előszerződést kötött a kft.-m, vagyis ahogy elkészült a lakás rögtön értékesítjük a vevőnek, ezt az új lakást, de a csúszás miatt ez már csak 2020 januárjában történhet meg, amikor lévén új lakás már 27 százalékos áfakulccsal értékesíthetem? Mi a megoldás, hogy az 5 százalék áfával értékesíthessem, hiszen ha 27 százalékkal kell eladnom akkor az értéknövekedést elvitte az áfatöbblet, sőt..? Megoldás, ha végszerződést kötök az én vevőmmel még 2019.12.31. előtt és kiszámlázom a vételárat (5 százalék áfával), majd a tényleges átutalás megtörténik valamikor 2020-ban? Ez a kérdés ugyanígy felmerül a 2019-ben vásárolt, de 2020/21-ben értékesített új építésű lakásoknál is? 5 százalékkal történt a beszerzés akkor lévén új építés csak 27 százalékkal adható el? Illetve van még egy lehetőségem, hogy a szerződésemet átruházom a vevőmre, aki így közvetlen a beruházótól vásárolná meg a lakást – azon az áron amennyiért egyébként én. Ebben az esetben viszont felmerül egy vételár-különbözet amit a vevőmmel el kellene számolnom? (Az az ár mennyiért én eladom a vevőmnek – az én szerződésem összege közötti különbözet.) Ezt milyen jogcímen számlázhatja ki a cégem? Milyen áfakulccsal? Alapvetően a cég az ingatlanforgalmazást áfa mentesen folytatja.

Halsütöde áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátóegység halsütödét nyit mobilházban fix helyen. A helyben fogyasztott ételre alkalmazhatja-e a kedvezményes 5 százalékos áfát? Biztosítja az evőeszközt, szalvétát, ülőhelyet, szemetest, mosdót és toalettet. Válaszát előre is köszönöm!

Új építésű ingatlan: áfakulcs, -visszaigénylés, értékesítés Cikk

Ingatlanforgalmazó cég új építésű lakást vesz továbbértékesítési céllal, amit csak a harmadik évben, használtként tud eladni. Visszaigényelhető-e az áfa? Az értékesítési idő alatt kiadható-e áfamentesen bérbe az ingatlan? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Nem kész lakás áfája Kérdés

Magánszemély ingatlanberuházóval kész lakás vásárlására szerződést köt. A lakás építése folyamatban van. A szerződés tartalmazza a kialkudott árat, mely 5% áfát tartalmaz. A számlázás részletekben történik, készültségi foknak megfelelően. A magánszemély vásárló az eredeti szerződéshez képest módosításokat kér, például más burkolat, más anyagból készült nyílászáró, illetve faláthelyezés. Ezekre a pótmunkákra külön szerződés készült, melyben a beruházó már 27% áfa felszámítását kötötte ki, amit a magánszemély nem szeretne elfogadni. Helyesen jár-e el a beruházó, ha a nem kész lakáson végzett változtatásokat 27% áfával számlázza?

Ingatlan bérbeadásához kapcsolódó villamos energia Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" vállalkozás üzemeltet egy épületet, ahol kivitelezői munkát végez "B" vállalkozás. "A" vállalkozás továbbszámlázza a villamos energiát "B" vállalkozásnak. Milyen áfakulccsal kell továbbszámlázni a villamos energia számlán lévő AHK-s és 27 százalékos tételeket, 1. eset: amennyiben van bérleti díj, 2. eset: amennyiben nincs bérleti díj (szívességi használat történik)? 3. eset: Milyen áfakulccsal kell továbbszámlázni magánszemély bérlő felé a villamos energiát, abban az esetben, ha van bérleti díj? "A" vállalkozás itt is üzemeltető szerepet tölt be. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Háromszögügylet vagy láncügylet, áfakulcs ? Kérdés

Az ügyletben három kft. vesz részt - „A” cég: magyarországi kft., közösségi adószámmal, termékértékesítő, - „B” cég: svájci gazdasági társaság német közösségi adószámmal, nincs letelepedve Németországban, közbenső cég, termékbeszerző „A” cégtől, termékértékesítő „C” cégnek, - „C” cég: horvát gazdasági társaság, közösségi adószámmal, termékbeszerző „B” cégtől. A segítségüket szeretném kérni abban, milyen áfakulccsal készíti el a számlát a magyarországi kft. („A” cég), a svájci partner („B”) cég részére, ha a szállítmány közvetlenül a magyar kft.-től kerül kiszállításra Horvátországba ? - ha a szállítást a magyar cég intézi, - ha a szállítást a svájci cég intézi, - ha a szállítást a horvát partner intézi. Következő kérdés az lenne, ha magánszemélyek részére értékesít ugyanez a svájci cég egy csomagküldő szolgáltatáson keresztül. A magyarországi kft („A” cég) által gyártott terméket Németországba szállítatja ki és onnan az EU területére értékesít. - milyen ÁFA kulccsal számláz a magyar kft, ha a szállítást a magyar kft intézi - milyen ÁFA kulccsal számláz a magyar kft, ha a szállítást a svájci cég intézi Tisztelettel köszönöm előre is a válaszukat

Meghibásodott pénztárgép bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó online pénztárgépe meghibásodott. Egy hétig kézi nyugtákat állított ki, majd a szerviztől kapott cserepénztárgépet. Most már lassan 2 hónapja, hogy ezt használja, még mindig nem készült el az övé. Kérdéseim: 1. A meghibásodás napján már ütött be bevételeket a pénztárgépbe (többféle áfakulccsal), de aznap már nem tudott zárást készíteni, így nem ismertek az összegek. Honnan lehet lekérni az aznapi bevételt áfakulcsonként, hogy könyvelni lehessen? 2. A kézzel kiállított nyugtákat majd az elkészült saját gépébe kell beütnie, vagy be kellett volna ütnie már a cserepénztárgépbe külön adóügyi bizonylatként, mikor megkapta?

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem megválaszolásában szeretném szíves segítségét. Magyarországon belföldi telephellyel és közösségi adószámmal rendelkező vállalkozás, ezen a telephelyen autójavítást végez közösségi adószámmal rendelkező (román) vállalkozás felé. Külön tünteti föl a számlán az anyagköltséget (áfamentes), valamint a szolgáltatást. A munkavégzés Magyarországon történik. A számlázóprogram a szolgáltatásra felszámítja a 27% áfát. Kérdésem az, helyes-e így a számla kibocsátása, hogy az anyag áfamentesen, a szolgáltatás áfásan kerül feltüntetésre. Segítségét megköszönve, további sikeres munkát kívánok!

Katás bt. – hogyan számlázzuk? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes "katás" bt. Ausztriában végzett munkát. A megrendelő magyar cég, amely rendelkezik magyar és osztrák adószámmal. A számlát az elvégzett szolgáltatásról az osztrák adószámra kéri. Hogyan kell számlázni, milyen számlát kell kiállítani, "AM" vagy 0%-os áfakulccsal? Köszönöm.

Új építésű családi ház villanyszerelési áfája Kérdés

Tisztelt Cím! Egy villanyszerelési cikkeket árusító és lakó-, illetve nem lakóépület építését végző kft. új építésű családi ház villanyszerelési munkáit végzi alvállalkozókkal magánszemély részére. A családi házra vonatkozó kedvezményes (5 százalékos) adókulcsnak megfelel az épület, mert nem haladja meg a 300m2-t. Az alvállalkozó 5 vagy 27 százalékkal számlázzon a kft. felé a végzett munkáról? A kft. a munka elvégzése után a magánszemély felé milyen adókulcsot alkalmazzon? Milyen egyéb szabályoknak kell még érvényesülni ebben az esetben? Válaszukat köszönettel várjuk! Könyvelde Bt. Nagyné Farkas Ida

Szállodai komplex szolgáltatás esetén az áfakulcsok alkalmazása Kérdés

A belföldi szálloda általában interneten akciós ajánlatot tesz közzé, amelyben megjelöli, hogy például 4 nap (3 éjszaka) félpanziós ellátással meghatározott összegbe kerül. A számla kiállításakor soronként részletezi a szállás, a reggeli, a panziós vacsora nettó árát és az áfa összegét. Tekintettel arra, hogy a szállás és az étkezés áfakulcsa különböző, helyes-e az a számlázási mód ebben az esetben, hogy a szállásköltséget 18%, az étkezést (reggeli és vacsora) 5%-os kulccsal tünteti fel a szálloda?

Ingyenes gyógyszerminta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy gyógyszergyártó cég ingyenes gyógyszermintát bocsát a kereskedelmi képviselete számára, melynek a csomagolására rákerül, hogy ''minta'', továbbá, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozható termék, akkor az ilyen megkülönböztetéssel ellátott gyógyszer marketinganyagnak minősül/minősülhet-e áfaszempontból? A készleten is átminősíthető marketinganyaggá? Majd kiadáskor mint marketinganyag megjelenhet a számlán? Ha marketinganyag lesz, akkor megőrzi a gyógyszerek 5%-os áfakulcsát, vagy ebben az esetben már 27%-os áfakulcsot kell rá alkalmazni? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel:: Füzesi Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close