125 találat a(z) áfafizetés cimkére

Ki halaszthatja az áfabevallást, ha nem fizet időben a vevő? Cikk

Lehet-e halasztva szerepeltetni az áfabevallásban azokat a tételeket, amelyeket a fizetési határidőn túl egyenlített ki a vevő? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Céges személyautó áfaelszámolása. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. 2016-ban készpénzért vásárolt személygépkocsit kereskedőtől. Áfát nem igényelt vissza. Cégautóadót fizeti. El szeretné adni a gépkocsit. Áfafizetési kötelezettsége keletkezik-e az eladáskor? A kft. áfakörbe tartozik. Köszönöm válaszát.

Vállalkozóból őstermelő Kérdés

Adott egy egyéni vállalkozó, aki a bolti kereskedelem mellett mezőgazdasági tevékenységet is végzett. Áfakörös. Az elmúlt években a mezőgazdasági tevékenységéhez kapcsolódóan ültetvényt telepített, gépeket vett. Most meg szeretné szüntetni az egyéni vállalkozását, és a mezőgazdasági tevékenységet őstermelőként szeretné folytatni. Még ebben az évben a tevékenységi köréből törölni szeretné a mezőgazdasági tevékenységet, és őstermelői igazolvány kiváltását tervezi. Eddig áfás volt, őstermelőként kompenzációfeláras szeretne lenni. Ebben az esetben a már meglévő tárgyi eszközei után van-e valami fizetési kötelezettsége? Számít-e ez a vállalkozásból való kivonásnak, hiszen az őstermelés is egyfajta vállalkozás? Van-e áfafizetési kötelezettsége ebben az esetben?

Amazon által utalt összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szerződést kötött az Amazon webáruházzal, mely szerint e-bookot (a jogokat a cég birtokolja) töltöttünk fel az oldalukra, ahonnan azt bárki díjfizetés ellenében letöltheti. Az olvasók által befizetett díjból az Amazon bizonyos időközönként meghatározott összegű eurót utal, de számlát vagy egyéb bizonylatot nem küld hozzá. Vállalkozásunk alanyi adómentes. Kérdésünk, hogy az így kapott jutalék egészét bevételnek könyveljük a bankkivonat alapján, illetve terheli-e ezt az összeget áfafizetési kötelezettség? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Beszerzés EU-n belüli magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kutyákkal kereskedő, magyar illetőségű társaság felvásárlási jegyen kutyát vásárol továbbértékesítési céllal, EU-n belüli magánszemélytől. A kérdésem az lenne, hogy milyen adminisztrációra van szükség a külföldi magánszeméllyel kapcsolatban (értem ezalatt például amikor a magyar magánszemélytől kérnek adóelőleg-nyilatkozatot)? A másik kérdésem az lenne, hogy ezen ügylet után keletkezik-e a társaságnak áfabevallási, -fizetési kötelezettsége? Ha igen, pontosan milyen vonatkozásban? Válaszát előre is köszönöm.

Autóbehozatal külföldről – vtsz és külföldi számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfaalany kft., amely csak adóköteles értékesítést végez Németországból hozott be egy gépjárművet. Autókereskedőtől vásárolta. Az adásvételi szerződésen a típusa VW Crafter, melyet 2010-ben gyártottak. Az adásvételt hogyan szerepeltetem az áfabevallásban, hogyan alakul az áfafizetés, levonás? Vtsz-besorolás hiányában, mely a külföldi számlán nem szerepel. Segítségét köszönöm.

Közösségi beszerzés használ személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező kereskedő egyéni vállalkozó a vállalkozás részére (a cégautóadót meg fogja fizetni) használt személygépkocsit vásárol nettó 10 000 euró érték fölött Németországban. Kérdésem: 1. Kell e a 27 százalék áfát megfizetnie Magyarországon? 2. Ha igen, akkor a számla teljesítése, vagy a forgalomba helyezés (magyar rendszám átvétele) hónapjában kell bevallani és megfizetni? 3. Az áfabevallás mely sorában kell szerepeltetni és az A60-as be kell-e adni? Segitségét, válaszát köszönöm. Törökné Tóth Ilona könyvelő

Hajóvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar általános szabályok szerint adózó cég Svájcból vásárolt egy vitorláshajót. A hajó a Balatonon van, a hajó után pedig bérleti díjat számláz a cég, így adóköteles tevékenységhez használja. Kérdésem, hogy amikor Svájcból behozza cég a hajót, akkor Magyarországon keletkezik-e áfafizetési kötelezettség az import után?

NAV-végrehajtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörbe tartozó kft.-nél adóhiányt állapított meg az adóhatóság. Bírósági ítélet ugyan még nincs, mivel lesz még tárgyalás, de az adóhatóság végrehajtást tett a bankszámlára. A cégnek más tartozása nem volt soha, mindent időben kifizetett. A házipénztárában van pénz. Ha berakja a bankba a pénzt, mint készpénzbetétet, akkor azonnal levonják az adótartozást, a járulékokat és az áfát már nem tudja kifizetni. Kérdésem: a járulékokat és az áfát befizetheti-e a kft. tagja magánbankszámláról? Köszönöm válaszát.

Követelés eladása pénzforgalmi áfás esetén Kérdés

Pénzforgalmi szemléletben adózó áfaalany egy másik belföldi áfaalany felé teljesített szolgáltatás után díjat számlázott. A vevő nem fizette meg a követelését, ezért a jogosult eladta a követelését egy követeléskezelő cégnek. Keletkezik-e áfabevallási és -fizetési kötelezettsége a követelés értékesítőjénél? Ha keletkezik, milyen időponttal keletkezik áfabevallási és befizetési? Ha keletkezik áfabevallási és -fizetési kötelezettség, milyen összeg után? Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Áfafizetés fennáll-e? Kérdés

Egy kft. gépjárművezető-oktatással is foglalkozik. Felmerült, hogy a kimenő számláira kell-e áfát tenni? A kft. az áfatörvény 85. paragrafus 2b) pont szerint az adómentesség mellett szavaz. Szerintük ezt az álláspontot erősíti a 24/2005. NKH-rendelet. Konzultáltunk a NAV áfaszakértőjével, aki ellenben az áfafizetési kötelezettséget nevezte meg követendőnek. Legyenek kedvesek állást foglalni, hogy a számla áfás vagy mentes az adó alól? Üdv.: Fix Kft.

Egyéni vállalkozó – tárgyi eszköz ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó a tárgyi eszközei között nyilvántartott ingatlant ajándékozott egyenesági rokonának. Kérem állásfoglalását abban, hogy ez esetben áfafizetési kötelezettség, illetve egyéb adófizetési kötelezettség terheli-e bármelyik felet? Az ajándékozó bérleti konstrukcióban vagy más formában használhatja-e az ingatlant továbbra is? Köszönettel.

Osztalék pénz helyett eszközzel fizetve Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kifizethető-e a magánszemély tulajdonos részére a jóváhagyott osztalék a társaság tulajdonát képező ingatlannal, ha a cégnek elegendő pénzeszköze nincs, és egyébként a jogosult ebbe beleegyezik? Természetesen értékbizonyítvánnyal vagy értékbecsléssel alátámasztanák az ingatlan értékét. Keletkezhet-e ezután a társaságnak áfafizetési kötelezettsége? Köszönöm! István

Motorforgalmazó Kérdés

Egy magyar motorforgalmazó kft. cross motorokat értékesít EU tagállam magánszemélyeinek, akik útlevéllel igazolják személyazonosságukat, aláírásukkal vállalják, hogy saját országukban eleget tesznek az áfafizetési kötelezettségüknek. A kft. áfamentes számlát állít ki ezen magánszemélyeknek a vásárláskor. Kérdésünk: az áfatörvénynek megfelelően, szabályosan járunk-e el? Köszönettel: Cséfalvayné

Alapítás-átszervezés aktivált értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk pedagógiai programot dolgozott ki saját és külső szakértők közreműködésével, amit később hasznosítani fog, és az alapítás-átszervezés aktivált értékei között kíván nyilvántartásba venni. Kérdésünk, hogy áfafizetési kötelezettség kíséri-e a nyilvántartásba vételt, mint a tárgyi eszközök esetében? Eddigi információink szerint nem, de egyértelmű törvényi hivatkozást erre nem találtunk. Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Online értékesítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Jetski utáni áfalevonás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs