702 találat a(z) áfabevallás cimkére

Könnyíteni kell az adóterheken: itt vannak a szakértői javaslatok Cikk

Az Adótanácsadók Egyesülete szükségesnek tartja az adózás könnyítését a kis- és középvállalatok számára a jelen körülmények között; javaslataikat megküldték a pénzügyminiszternek, amelyekre adótanácsadó cégek is reagáltak.

2065 bevallás EU-ba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Az áfabevallás melyik soraiba kell beírni az EU székhelyű cég részére nyújtott autójavítási szolgáltatás adót nem tartalmazó összegét?

Adószám törlés utáni áfa-visszaérvényesítési jog Kérdés

Kedves Szakértő kollégák! Ügyfelemnek 2019 májusában törölték az adószámát. Az adószámot még ugyanebben a hónapban visszaállította a NAV. A májusi áfabevallásban érvényesített 710 ezer forintnyi áfalevonási joga elenyészett, a NAV visszadobta a bevallást. A kérdésem a következő: a májusban nem érvényesíthető költségszámlák áfatartalma érvényesíthetővé válhat mint későn érkező számla az adószám visszaállítását követő áfaidőszakban? Válaszukat előre is köszönöm!

Export előleg és végszámla az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel sok különféle irodalom, nézet olvasható, és ezek a NAV-tájékoztatással is ellentmondásban vannak (a NAV szerint az előleggel nem kell semmit tenni se a 2065 se a 20A60 tekintetében), szeretném a segítségüket kérni, hogy a 2065 és a 20A60 bevallások mely sorain kell szerepeltetni. Kérdésünk az, hogy az alábbi eseteket az említett bevallások mely sorába kell beállítani: – közösségi adóalanytól, – a nem közösségi adóalanytól kapott előleget. Hogyan kell a végszámlát bevallani, ha: – még az előleg időszakában megtörténik a teljesítés, ami egyenlő az előleggel vagy attól devizában eltérő összegű, – később történik a teljesítés és/vagy az előleggel azonos vagy attól eltérő deviza összegben. Válaszukat várva, segítségüket előre is köszönöm.

EU-s beszállítótól kapott éves bónusz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk magyar adóalany kft. spanyol beszállítónktól a 2019-es évben elért forgalom alapján bónuszt kapunk, amely a beszállított érték meghatározott százaléka. A spanyol szállító erről un. "credit memo" bizonylatot állít ki, számlát (invoice) nem. Az összeg bankszámlánkon jóváírásra kerül. Adóalapot a termékbeszerzésnél nem csökkent, mert nem konkrét számlákhoz, termékekhez, hanem az éves forgalomhoz kapcsolódik. Kérdéseim: 1. Cégünknek kell-e erről számlát kiállítania? 2. Az áfabevallás mely sorában/soraiban szerepeltetem, vagy kell-e egyáltalán? 3. Ha kell, az összesítő nyilatkozat mely lapján tüntetem fel? 4. Egyéb bevételként (96) kell elszámolni? Üdvözlettel: Marozsi Erika

Az ügyvezetőt milyen szankciók terhelik a mérleg és a bevallások be nem küldése miatt? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. nem nyújtotta még be a 2018. évre sem a mérlegét, sem a társaságiadó-bevallását, az áfabevallásai is önellenőrzésre szorulnak. A cég adószámát ez év januárjában törölték. Kérdésem, hogy a külföldi ügyvezetőt milyen szankciók terhelik, ha sem a mérleget, sem a bevallásokat nem adja be? A cég adószámának törlése után, ha az ügyvezető úgy dönt, hogy az említett bevallásokat el kell készíteni, a könyvelő kinek állítja ki a számlát a számviteli szolgáltatásról? Válaszukat előre is köszönöm.

Termékimporthoz kapcsolódó fuvarköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Magyar cég Szerbiából szerez be terméket, amelynek szállításával szerb fuvarozó céget bíz meg. A termék vámolása Magyarországon történik. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a fuvarozási szolgáltatás mentes-e az adó alól, illetve az áfabevallás mely soraiban kell helyesen beállítani ezt a szolgáltatást. Ugyanez a fuvarozó cég Ausztriából hoz terméket Magyarországra. A kérdésem itt is az lenne, hogy mi a helyes áfabeli megítélés ebben az esetben. Válaszát előre is köszönöm!

Kata – fordított adózás, áfabevallás gyakorisága Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ha egy alanyi mentes katás harmadik országba számláz, miért kell havonta beküldenie áfabevallást? Hisz az áfa mindig 0, miért nem elég egyszer megadnia, az adóbevallásakor? Ha valaki elfelejtette ezt megtenni, és utólag pótolja az adott évre mind a 12-t, mire számíthat ellenőrzéskor?

Szolgáltatásnyújtás közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást végző bt. Romániába nyújtana szolgáltatást. A romániai vállalkozás közösségi adószámát lekérdezve érvénytelen adószámnak jelzi azt. Mi a teendő ebben az esetben? Belföldi értékesítésként kell kezelni az ügyletet, vagy közösségen belüliként? A szolgáltatást nyújtó magyarországi vállalkozás adómentes tevékenységet végző adóalany, tehát áfabevallást nem nyújt be! Ez esetben kell-e benyújtania A60 és/vagy '65 bevallást? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Katabevallás – fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás vállalkozónak, aki harmadik országba (USA, de ebben az államban 0% az adó) számlázott, az adóbevallásában az első lapon kívül kell-e valahol még megadnia ennek a bevételnek az összegét, vagy a nulla áfát, vagy bármi más kiegészítő adatot? A számlán szerepel a "forditott adózás" és a "'áfa területi hatályon kívüli szolgáltatás" is. Köszönöm válaszát előre is.

Katás egyéni vállalkozó: számlázás külföldre Kérdés

Katás, alanyi áfamentes egyéni vállalkozó grafikai szolgáltatást végez külföldre, közösségen belüli és közösségen kívüli országba egyaránt. Hogyan kell helyesen kiállítani a számlát, minek kell szerepelnie rajta? Áfabevallást (összesítő jelentést) milyen gyakorisággal és miről kell benyújtania?

Alanyi áfamentes Google-számlák bevallása Kérdés

Alanyi áfamentes cég havonta kap Google-számlákat ötvenezer forint értékben. Milyen időszakonként kell erről a 65-ös, és az A60-as bevallásokat beadnia? Köszönöm válaszukat: H. Zs.

EU-s termékértékesítés áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános szabályok szerinti áfaalany cég EU-ba terméket értékesít áfa mentesen. Kérdésem az lenne, hogy ezt az értékesítést a belföldi áfabevallás mely sorába/soraiban kell feltüntetni? Be kell-e írni az összeget a bevallás 02 során kívül a 90. sorba is? Illetve melyek a megfelelő sorai bevallásnak? Köszönettel

Vásárlás külföldi magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. az interneten vásárolt, valószínűleg eu-s cégtől, de a letöltött bizonylaton nem volt eu-s adószám. Hogyan szerepeltessem ezt az áfabevallásban? Ha nem válaszolnak a kérésünkre, hogy küldjenek olyan számlát, amelyen fel van tüntetve a közösségi adószám, akkor hogyan lehet ezt kideríteni? Cégvezető egy szlovák magánszemélytől vásárolt alkatrészeket, és egy német magánszemélytől számítógépet. Hogyan kell ezt az áfabevallásban szerepeltetni? Az egyik magánszemély a másik olyan kisvállalkozó, aki alanyi mentes a saját országában és nincs eu-s adószáma. Ezeket az eseteket hogyan kell kezelni az áfabevallásban és az A60-as nyomtatványban?

Áfabevállas jóváíró számla esetén Kérdés

Egy internetes kiskeresedelemmel fogalkozó vállalkozás jutalékot fizet a portálnak, amely a termékeit értékesíti. A vevők által át nem vett, vagy visszaküldött, vagyis a meghiúsult ügyletekről jóváíró számlát állítanak ki a részünkre. A jóváíró számlákat a bevallás 66. sorában kell szepeltetni mint csökkentő tételt, vagy a 31. sorban a fizetendő áfát növelő tételként. Számomra nem egyértelműek a 153/C paragrafusban leírtak. Köszönöm a válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetési határozat megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close