123 találat a(z) áfás számla cimkére

Áfás vagy áfamentes számla? Ezt is érdemes tudni a teljesítés helyéről Cikk

Áfás vagy áfamentes számlát kell-e kiállítania egy másik uniós tagországban bejegyzett cégnek, ha Magyarországon hirdetési felületet bérel? – kérdezte olvasónk. dr. Csobánczy Péter szakértőnk válaszolt.

Számlázás Man-szigeteki cégnek Kérdés

Kérem, szíveskedjenek segíteni abban, hogy ha egy magyarországi székhelyű cég szolgáltatást számláz egy Man-szigeteki cégnek, kell-e a számlájában áfát felszámítania? Mire kell ügyelnie adózási szempontból? Tisztelettel várom válaszukat.

Ingóság bérbeadása – áfa Kérdés

Tisztelt Cím! A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha egy cég egy másik cégnek bérbead ingóságokat, akkor a számlát áfásan vagy mentesen kell-e kiállítani? Válaszukat előre is köszönöm!

Áfás vagy nem áfás Kérdés

Szeretném tudni, ha én áfás költséget továbbszámlázok egy külföldinek (a teljesítés helye Magyarország), áfával vagy anélkül kell továbbszámláznom? Például szállás, étkezés költsége.

Áfás számla és kompenzációs felár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állíthat-e ki a termékeinek értékesítéséről áfás számlát a kompenzációs felárra jogosult és az alá bejelentkezett egyéni vállalkozó, ha igen, arányosítással kell a költségek áfáját is visszaigényelni? Tisztelettel: Adri

Számlázás Kérdés

India és Magyarország közötti számlázással kapcsolatos tudnivalókat szeretném megkérdezni. (Számla formátuma, stb. Ilyen esetben áfásan kell a számlát kiállítani?)

Szállodai szolgáltatás áfája közösségen belüli adózónak Kérdés

Magyar társaság magyarországi panziójában közösségen belüli társaságnak nyújt szállodai szolgáltatást. A magyar társaság rendelkezik közösségi adószámmal. Hogyan történik a közösségen belüli társaság számára a számla kiállítása, áfával, áfa nélkül? Ha a szállásszolgáltatás mellett éttermi szolgáltatás nyújtására is sor kerül, azt hogyan kell számlázni, áfával, áfa nélkül?

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt dr. Csobánczy Péter Úr! Megkaptam a válaszát, amit nagyon köszönök, de sajnos nem teljesen világos még mindig a különbözeti áfa. A kereskedő váltig állitja, hogy ha EU-ból beszerzett számlán szerepel, hogy külömbözet szerint adózik a például osztrák cég, akkor belföldi értékesités esetén itt sem kell áfát felszámolnia a számlában, csak különbözet szerint adózik. Kérem szíves válaszát: ha minden kétséget kizáróan fel van tüntetve a bejövő EU-s számlán, hogy a külföldi vállalkozó különbözet szerint adózik, akkor belföldi értékesités esetén mindenképpen áfával kell-e továbbszámlázni, vagy a fentiek alapján lehetséges az áfa nélküli, különbözet szerinti értékesités? Köszönettel: T.K.

Áfás lehet az alanyi adómentes is: itt vannak a példák! Cikk

Az alanyi adómentesség az évi 6 millió forint bevételnél kisebb forgalmú mikrovállalkozásoknak kínált opció, amelynek jelentős előnye, hogy választása esetén nem kell áfabevallást készíteni. Vannak azonban kivételes esetek is, amikor az egyébként alanyi adómentes vállalkozásnak mégis fel kell számítania az áfát, és be is kell azt vallania. Cikkünkben azokat az eseteket vesszük sorra, amelyek az alanyi adómentes áfaalany termékértékesítői, szolgáltatásnyújtói szerepkörében fordulhatnak elő.

Nemzetközi szervezetnek bérbeadott ingatlan áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Tevékenységére az áfakötelessé tételt választotta. Társaságunk az ingatlanát bérbe kívánja adni egy, az Áfa tv. 107. paragrafus (1) b) pontja alá tartozó, török illetőségű szervezetnek. Az Áfa tv. vonatkozó rendelkezései alapján ingatlannal kapcsolatos nemzetközi ügyletek esetén a teljesítés helyét az ingatlan fekvése határozza meg. Kérdésem, hogy amennyiben a szervezet részünkre átadja a mentességi igazolását, úgy a bérleti díjat áfásan kell-e számláznunk és a szervezet utólagos visszatérítés formájában igényelheti vissza az áfát, vagy mentesen kell számláznunk, mivel a szervezetet közvetlen áfamentesség illeti meg? Válaszát köszönjük.

Tárgyi eszköz értékesítésének áfája Kérdés

Egy volt evás vállalkozás áttért a Tao tv. hatálya alá, az evás időszakban vásárolt 1 darab tehergépkocsit (áfás, amelynek az áfáját értelemszerűen nem lehetett levonandóba helyezni) bruttó értéken aktiválta az eszközei között. Áttérés után (most) értékesíteni szeretné. Áfás számlával vagy mentesen teheti ezt meg?

Bérleti díj és továbbszámlázott közüzemi díj Kérdés

Tisztelt Címzett! Szeretném állásfoglalásukat kérni. Ügyfelem áfakörbe bejelentkezett adóalanytól bérel ingatlant. A bérbeadási tevékenysége kapcsán a bérbeadó nem választotta az áfát, így a kapott bérletidíj-számlák mentesek az adó alól. Kérdésem az lenne, hogy a közüzemi díjak továbbszámlázása kapcsán is mentes státuszban kell számlázni? A közüzemi órákat nem írták át a bérlőre, és jelentős összegű számla érkezett elszámolásként az első negyedévre. A továbbszámlázás során mentes számlát kaptunk, kérdésem, helyesen járnak el a továbbszámlázás kapcsán, hogy nem számolnak fel áfát? Várom megtisztelő válaszukat! Köszönettel: Sz. A.

Készpénzfizetési számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Beérkezett hozzánk egy készpénzfizetési számla (4,15 kg birkahús), a szállító 2-es áfakódú adószámmal rendelkezik, de az áfaérték rovatban nem határozta meg az áfát, nemes egyszerűséggel kihúzta. A szállító rendelkezik őstermelői igazolvánnyal és kistermelői regisztrációs számmal. Elfogadható-e így a számla?

Háromszögügylet adózása Kérdés

Ügyfelünk belföldön bejegyzett gazdasági társaság, az áfa hatálya alá az általános szabályok alapján bejelentkezve. Terméket értékesít egy lichstensteini vállalkozásnak olyan módon, hogy a terméket közvetlenül a vevő oroszországi partnerének fuvarozzák el. A fuvar megrendelője az orosz vevő, de a mi kimenő számláinkon is fel van tüntetve a fuvar címzettje, a fuvarozás adatai, például a fuvarozó gépjármű rendszáma, a termék súlya, a csomagolás adatai, stb. Kérdésem: hogyan adózik áfa szempontjából a magyar cég értékesítése?

NAV által engedményezett online gép előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV által "betiltott" gép előlegét megkapta az adóhatóságnak "megfelelő" cég (Micra) – ez nálunk fejlesztési célra folyósított támogatásként bevétel és követelés. Az eladónál a mi támogatásunk a pénztárgép számla szerinti eladási árának része lesz. A Micra beszámítás útján veszi figyelembe a 31 750 forint támogatást, melyet mi könyvelünk árbevételnek. Az a kérdésem, hogy helyesen tette-e a Micra, hogy a NAV által elutalt 31 750 forintról, mint előlegről, áfás számlát állított ki részünkre? Az előlegről kétszer kaptunk áfás számlát! Ez azt jelenti, hogy az áfát kétszer visszaigényelhetjük? Szerintem valami sántít. Várom válaszukat: Üdvözlettel Ujlakiné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ekho alkalmazása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyszemélyes kft. minimális járulék fizetés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kisadózó kórházi orvos magánrendelése 2021-től

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close