hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó – kinek, mikor, és mennyit kell fizetnie?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Cikkünk első részében az adó tárgyát meghatározó rendelkezéseket, az adófizetéssel terhelt, illetve az az alól mentesített gépjárművek körét ismertettük, a mostani, második részben pedig a cégautóadó fizetésére kötelezett személyekre és a kötelezettség teljesítésére vonatkozó tudnivalókat foglaljuk össze.

A cégautóadó alanya

A cégautóadót a közúti közlekedési nyilvántartási szerv nyilvántartása (hatósági nyilvántartás) szerinti tulajdonosnak kell fizetnie. Abban az esetben, ha az adó tárgya pénzügyi lízingbe adott, hatósági nyilvántartásba bejegyzett személygépkocsi, akkor az adót nem a jármű tulajdonosa (nem a lízingtársaság), hanem a lízingbe vevő (a továbbiakban tulajdonos) fizeti. Ha a személygépkocsinak több tulajdonosa van, akkor a tulajdonosok a tulajdoni hányaduk arányában kötelezettek, azaz a személygépkocsi után fizetendő adót a tulajdoni hányadukkal arányosan viselik.

Ha a közös tulajdonban lévő személygépkocsinak magánszemély és nem magánszemély egyaránt tulajdonosa, akkor az adót mindenképpen meg kell fizetni. Az adókötelezettség akkor is fennáll, ha két magánszemély közös tulajdonában lévő személygépkocsi után csak az egyik magánszemély tulajdonos számol el az szja-törvény szerint tételesen költséget. A fizetendő adó ezekben az esetekben is a tulajdonosok tulajdoni hányada arányában oszlik meg a tulajdonostársak között.

ELŐZŐ CIKKÜNK: Cégautóadó – járművek, amelyek után fizetni kell, és amelyek után nem

A magyar állam tulajdonában álló, hatósági nyilvántartásba bejegyzett személygépkocsi esetén az adó alanya az a személy vagy szervezet, amely a személygépkocsi vagyonkezelői jogával rendelkezik. Ha a személygépkocsi kapcsán a vagyonkezelői jog mellett használati jog is fennáll, az adó alanya a használati jog jogosítottja.

Ha a személygépkocsi a hatósági nyilvántartásban nem szerepel (azaz külföldi rendszámú járműről van szó), az adó azt a személyt (magánszemélyt vagy szervezetet) terheli, aki/amely a személygépkocsi után (az számviteli vagy a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján) költséget számolt el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az adókötelezettség időtartamára, a cégautóadó összegére, valamint az adó megfizetésére és bevallására vonatkozó tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásáfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close