hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Talált pénz kkv-knak adóbevallás előtt

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló
1

Csökkenthetik társasági adójuk alapját a kis- és középvállalkozások, ha számbaveszik beruházásaikat, és minden tekintetben megfelelnek e kedvezmény előírásainak.

Amikor az adóbevallás készítésénél az előző évi működés eredményeként kiderül, hogy a kettős könyvvitelben kimutatott eredmény túl szépnek mutatkozik, a vállalkozások egy része számba veszi, hogy mivel tudná még csökkenteni a társasági adó alapját. Ilyenkor találhatunk rá a társasági adó egyik leggyakrabban igénybe vett adóalap-csökkentő kedvezményére, ami legtöbb kisvállalkozást érinthet, mivel kevés az olyan vállalkozás, amelyik semmilyen beruházást nem végzett az év során. Mégis vannak olyan vállalkozások, amelyek nem élnek ezzel, két egymástól teljesen eltérő ok miatt. Az egyik ok lehet a lehetőségek és feltételek ismeretének a hiánya, míg a másik ok az értelmezési nehézségek miatti bizonytalanság, s ennek következtében félelem a későbbi évek adózási szankcióitól. A következőkben áttekintjük a legfontosabb szabályokat, lehetőségeket és korlátokat, ami alapján kiderülhet, hogy nagyon is érdemes a beruházásainkkal a társasági adó alapját csökkenteni a Tao törvény 7. § (1) zs), illetve 7. § (11–12) bekezdése alapján.

A társasági adó alapját a következő feltételeknek való együttes megfelelés esetén lehet csökkenteni.

1. Tulajdonosi feltétel. Az adóalap-csökkentés kiinduló feltétele, hogy az adóév egészében az adóalany összes tulajdonosa (részvényese, üzletrész-tulajdonosa) kizárólag magánszemély legyen. A 7. § (11) bekezdés alapján a tulajdonosok között a Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezete is ugyanúgy kezelendő, mintha magánszemély tulajdonos lenne, tehát ez nem zárja ki a kedvezményt. Ugyancsak igénybe vehető a preferencia, ha az adózó rendelkezett visszavásárolt, saját üzletrésszel, részvénnyel. Az úgynevezett nonprofit szervezetek (alapítványok, társadalmi szervezetek, egyházak stb.) a kedvezményt nem alkalmazhatják.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen további feltételeknek kell megfelelni a kedvezmény érvényesítéséhez, illetve milyen korlátokat kötelező figyelembe venni!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
dup

Két megye NAV Adóigazgatóságával is beszéltem. Mind a két helyen azt mondták, hogy a bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás után nem lehet igénybe venni a beruházási adóalapkedvezményt, csak a saját ingatlan esetében engedi meg ezt a törvény.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérmunka áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély általi adományozás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Feliratozott papírtáska, toll,

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X