hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cégek négyötöde megszegi a munkaügyi szabályokat

  • MTI

A cégek jelentős része, több mint négyötöde, a hatósági előírások kijátszásával, bejelentés nélküli munkaerővel, a védelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni a tisztességes vállalkozások ellenében - állapítja meg a feketelista.hu portál elemzése.

A több tízezer vizsgálatról készült első félévi jelentés megállapítása szerint összesen 10.466 munkáltatónál végeztek munkavédelmi ellenőrzést, és 83,6 százalékuknál tapasztaltak szabálytalanságot. Az esetek felénél a munkavállalók veszélyeztetése miatt, az intézkedések azonnali végrehajtását kellett elrendelni.
   
Munkaügyi ellenőrzésre 11.481 munkáltatónál került sor, és az esetek 42 százalékánál állapítottak meg jogsértést. Feketén foglalkoztattak például 7.476 dolgozót. A bejelentés nélküli foglalkoztatásban a vagyonvédelmi szakma megelőzi az építőipart és a vendéglátást is.
   
Az utóellenőrzések során többször tapasztalható, hogy a munkáltató adószámát az adóhatóság felfüggesztette, vagy a társaság felszámolás alatt áll, a felszámoló a cég irataival nem rendelkezik, így a határozatban foglaltakat sem tudja végrehajtani. A hitelező tehát futhat a pénze után.
   
A munkaügyi hatóság ez év augusztus 31-ével – a hatósági nyilvántartásra vonatkozó módosított jogszabályoknak megfelelően – törölte a honlapjáról a munkaügyi szabálysértő vállalkozások adatait. A törlés azonban nem vonatkozik a munkavédelmi bírságokra, ezeket továbbra is csak a határozat meghozatalától számított két év eltelte után törlik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink