hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lázár jóvátételi adót fizettetne az egykori MSZMP-tagokkal

  • MTI

A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteiben tagok voltak - közölte Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője kifejtette: a témában több ,56-os szervezet is megkereste Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselőt, akinek javaslatára a kormánypárti frakciószövetség hétfőn megtárgyalta azt a kezdeményezést, amely arról szól, hogyan vonhatók be a korábbinál nagyobb mértékben a közteherviselésbe az egykoron az MSZMP vezető testületeiben és függetlenített apparátusaiban dolgozók. A frakció döntést még nem hozott a kérdésben, várja a kabinet, a nyugdíjbiztosító és történészek álláspontját is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a javaslatnak - amely nem példa nélküli Közép-Európában, mert Csehországban és Lengyelországban is alkalmaztak ilyen speciális szabályokat - nagy a támogatottsága a frakcióban, amely jövő héten folytatja a vitát egy ilyen adó lehetőségéről.
   
A jóvátételi adóból befolyó pénzt a méltatlan körülmények között működő '56-os szervezetek támogatására és a nehéz megélhetési körülmények között élő ,56-os túlélők megsegítésére, kártalanítására fordítanák - mondta Lázár János.
   
A frakcióvezető közölte: az adóztatásra adott az alkotmányos lehetőség, mivel a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény úgy fogalmaz, hogy 1944. március 19-én megszűnt Magyarország függetlensége, és az új demokratikus jogállam 1990. május 2-án született meg, "magyarul" hatályos törvényen kívül helyezni az 1944 és 1990 közötti időszakot. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy azok, akik az MSZMP-nek mint "illegitim szervezetnek" a vezető beosztottjaként, vezető politikai testületének tagjaként, politikai vezetőjeként ma nyugdíjat kapnak, ez után a nyugdíj után adót fizetnének.
   
A jóvátételi adó azokat érintené, akik politikai döntéshozók voltak helyi vagy országos szinten. Kérdésre hozzátette, hogy az egykori munkásőrökre is vonatkozna. "MSZMP, KISZ és munkásőrök" - sorolta fel.
   
Arra a kérdésre, mekkora lehetne az adó mértéke, Lázár János azt válaszolta, hogy ezzel kapcsolatban egy javaslat hangzott el a frakcióülésen - ahol nem foglaltak állást a kérdésben -, mégpedig az, hogy az érintettek jelenlegi nyugdíjából mindenképpen maradjon meg a minimálnyugdíj kétszerese.
   
Wittner Mária múlt csütörtökön közölte az MTI-vel: javasolja, a Fidesz-frakció szakmai osztálya alkosson jogszabálytervezet arra, hogy vonják meg az áldozatokénál "szemérmetlenül" magasabb nyugdíjat azoktól a "hóhéroktól", akik "az előző rendszerből éltek", köztük munkásőröktől, párttitkároktól. Ezt a pénzt pedig 56-os szervezeteknek és a megtorlások áldozatainak adná. Mint fogalmazott, "végre igazságot kellene tenni ebben az országban".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink