hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

SZÉP Kártya: az NGM szerint nincs miért aggódni

  • MTI

Jövőre a SZÉP Kártya valós választási lehetőségként jelenik meg a cafeteria-rendszerben, átvéve az üdülési csekk szerepét; a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a kártya bevezetése megfelelő ütemben halad és arra számítanak, hogy a következő hónapokban a kártyát választók száma jelentősen nőni fog.

A tárca csütörtöki közleménye emlékeztet, hogy a munkavállalók 2011 végén, illetve 2012 elején nyilatkoznak az általuk választott 2012-es cafeteria juttatásokról. A minisztérium fontosnak tartja, hogy a vállalati cafeteria-megállapodások során a munkavállalók és a munkáltatók már egy működő, számos elfogadóhellyel rendelkező rendszert láthassanak, és így meggyőződéssel választhassák az arra jogosultak a SZÉP Kártyát 2012-re.
   
A közleményben szorgalmazzák, hogy az elfogadóhelyek minél gyorsabban csatlakozzanak a rendszerhez, mert ezzel elkerülhető egy esetleges év eleji torlódás az elfogadóhelyek rendszerének telepítésénél, továbbá az elfogadóhelyek számának növelése pozitív hatással lenne a munkáltatók csatlakozási hajlandóságára is. Hangsúlyozzák, hogy a csatlakozás nem jár semminenű költséggel.
   
A SZÉP Kártya mielőbbi piacra kerülése a közlemény szerint azért is indokolt, hogy ha egy cégnél maradt 2011-es évre elkölthető szabad cafeteria-keret, akkor a SZÉP Kártya valós alternatívát jelentsen ennek elköltésére. Azon cégek esetében pedig, amelyek már az idei évre lehetővé tették a SZÉP Kártya igénybevételét, lehetőséget kell biztosítani annak felhasználására még a 2011-es szezonban.
   
Emlékeztetnek, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 13-án bejelentette a SZÉP Kártya rendszerének bővítését a kártya népszerűségének további növelése, valamint a cafeteria-rendszer egyszerűbbé és olcsóbbá tétele érdekében.
   
A tervek szerint a SZÉP Kártyához jövő év január 1-jétől három elkülönülő számla tartozik majd, és nő a munkáltató által kiadható összeg is. Az éves keret szerint szálláshely-szolgáltatásra 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forint áll majd rendelkezésre. Ezzel a SZÉP Kártya keretösszege 50 százalékkal összesen évi 450 ezer forintra emelkedik, miközben a dolgozók nagyobb szabadságot kapnak ezen összeg felhasználásában. Ez a két tényező várhatóan jelentősen növeli a SZÉP Kártya népszerűségét. Nem csak szálláshelyek, hanem éttermek, fürdők és egyéb pihenést, egészségmegőrzést biztosító szolgáltatók is elfogadóhellyé válhatnak majd.
   
A SZÉP Kártya 2011-ben új termékként lépett a piacra, idén még az üdülési csekk a fő eszköz a pihenési célú dolgozói juttatásokban. 2012-ben a SZÉP Kártya és az üdülési csekk párhuzamosan lesz jelen a piacon. A 2011. szeptember 30. után juttatott üdülési csekkek adókedvezménye megszűnik, de a korábban juttatott üdülési csekkek még egy évig, tehát legkésőbb 2012. szeptember 30-ig felhasználhatóak. 2013-ban már csak a SZÉP Kártya lesz a piacon.
   
Az NGM közleményében egyben alaptalannak nevezi a közelmúltban a sajtóban megjelent, a SZÉP Kártya bevezetésének lassú ütemére vonatkozó aggodalmakat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfa-önellenőrzés adószámváltozással

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Használt ruha értékesítése külföldre II.

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink