hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjba vonuló bírák: a Ház előtt a fideszes javaslat

  • MTI

Benyújtotta hétfőn az Országgyűlésnek a Fidesz a nyugdíjba vonuló bírák pótlására vonatkozó törvényjavaslatát, amely gyorsabb pályáztatást tenne lehetővé a bírói előmenetelben.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken, Hajdúszoboszlón jelentette be, hogy átmeneti törvény készül, amelynek révén nem fog fennakadást okozni a nyugdíjba vonuló bírák pótlása.
   
A bírósági eljárások időszerűségének biztosítása érdekében egyes bírói álláshelyek betöltéséről szóló előterjesztésben a benyújtó fideszes képviselők emlékeztetnek arra, hogy a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya - az eddigi 70. életév helyett - az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. Ha a bíró e felső korhatárt 2012. január 1-je előtt tölti be, a felmentési idejének kezdő időpontja 2012. január 1., a bírói tisztsége pedig 2012. június 30-ával szűnik meg. Ha a bíró a korhatárt 2012. január 1. és 2012. december 31. között tölti be, a felmentési idejének kezdő időpontja 2012. július 1., a bírói tisztsége pedig 2012. december 31-ével szűnik meg. Így jövőre összesen 274 bíró vonul nyugállományba, közülük 2012. június 30-ával 228, míg 2012. december 31-ével 46 bírónak szűnik meg a szolgálati viszonya.
   
A javaslat indoklásában kifejtik, hogy a hatályos szabályozás szerint az álláshelyre a pályázatot a megüresedés után lehet kiírni, a pályázati eljárás pedig átlagosan 2-3 hónapot vesz igénybe. "Figyelemmel arra, hogy a nyugállományba vonuló bírák felmentési idejük egy részére mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól, az álláshely tényleges betöltésére 4-5 hónapig nem kerülhet sor, ami az ítélkezés időszerűségét nagymértékben rontja" - mutatnak rá, hozzátéve, hogy emiatt olyan szabályozásra van szükség, amely lehetővé teszi a bírák kiesése okozta problémák mielőbbi megoldását.
   
A benyújtók - mint írják - építeni kívánnak a bíróságok elnökeinek ismereteire, így nem határoznák meg, hogy mely bíróságokon és milyen álláshelyeket írjanak ki, hanem egy létszámkeretet biztosítanának, amelynek legcélszerűbb felhasználására "a munkaszervezés aktuális követelményeinek való megfelelés és a bírósági eljárások időszerűségének biztosítása érdekében" az elnökök tennének javaslatot. A keretszámokat az ügyforgalmi statisztikai adatok figyelembe vételével határozták meg.
   
Felhívják a figyelmet arra is, hogy a felsőbb bíróságokra kiírt pályázatokra a tapasztalatok szerint legfőképpen a már ítélkező bírák pályáznak eredményesen, ami további álláshelyek megüresedésével jár. Ezt úgy orvosolnák, hogy a megyei bíróságok esetében a megjelölt számú álláshelyeket nem megyei, hanem helyi bírósági szinten rendelnék kiírni, a megyei bírósági szinten szükséges bírói létszámot ugyanis az elnök gyors intézkedésekkel, például kirendeléssel, biztosíthatja.
   
Mivel az ítélőtáblák elnökeinek nincs lehetőségük arra, hogy a területükhöz tartozó megyék bírói karából bírákat rendeljenek ki az ítélőtáblán jelentkező szakemberhiány akár ideiglenes pótlására, az ítélőtáblák működésében jelentkező jelentősebb fennakadások megelőzésére a javaslat egyes ítélőtáblai álláshelyek betöltéséről is rendelkezik - teszik hozzá.
   
A betöltendő bírói álláshelyek az egyes bíróságokon ugyan a kiírás időpontjában többletálláshelyként mutatkoznak, azonban a felső korhatár betöltése miatt nyugállományba vonuló bírák álláshelyeinek tényleges megüresedésekor a központi igazgatás feladata lesz annak meghatározása, hogy az érintett álláshelyeket az adott bíróságon töltik be, vagy átcsoportosítják más bíróságra. Ezzel az intézkedéssel fog kialakulni az egyes bíróságok engedélyezett bírói létszáma hosszabb távon - közölték.
   
A javaslat szerint az ítélőtábla, a Fővárosi Bíróság, valamint a megyei bíróságok elnökeinek október 31-ig kell meghatározniuk, hogy a pályázat kiírójának az indítvány mellékletében meghatározott számú álláshely betöltése érdekében az ítélőtáblán mely ügyszakban, továbbá a Fővárosi Bíróság és a megyei bíróságok illetékességi területéhez tartozó mely kerületi, illetve városi bíróságokon milyen ügyszakban kell pályázatot kiírnia. A pályázatot november 15-ig kell kiírni, benyújtani pedig idén december 15-ig lesz lehetőség.
   
A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink