hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások sora jön szeptember 1-gyel

  • adozona.hu

Szeptember 1-jétől, azaz e hét csütörtökétől egy sor fontos szabályozás lép hatályba. Kibővül az Ab, jön a chipsadó, büntetés fenyegeti a külföldi rendszámmal autózókat, változik az álláskeresési járadék és a közmunkáért adható legkisebb bér, megszűnik a szociális gáz- és távhőtámogatás, állami kézbe kerül a termékdíj-köteles hulladékokkal való gazdálkodás. Indul a tanyaprogram, jobban védik az üdülési jogot vásárlókat.

Szeptember elsejétől öt új bíró kapcsolódik be az Alkotmánybíróság munkájába, akiket június végén a kormánypártok jelöltjeként, titkos szavazáson kétharmados többséggel választott meg a parlament - írja a Napi Gazdaság.  Ez a kibővült testület dönt majd a nyugdíjpénztárak ügyében is.

Hatályba lép a népegészségügyi termékadóról szóló törvény, közkeletű nevén a chipsadó. Az adókötelezettség a következő élelmiszerekre vonatkozik:

•üdítőitalok (ha azok gyümölcstartalma nem éri el a 25 százalékot, hozzáadott cukortartalma pedig meghaladja az 8g cukor/100 ml mennyiséget)
•energiaitalok (olyan üdítőitalok, amelyek hozzáadott koffeintartalma meghaladja a 10mg koffein/100 ml mennyiséget)
előrecsomagolt cukrozott készítmények (ha cukortartalmuk meghaladja a 25 g cukor/100 g, csokoládék esetében a 40g cukor/100 g mennyiséget)
•sós rágcsálnivalók (snackek) (ha a sótartalmuk meghaladja az 1g só/100 g - kenyér és pékáru kivételével)
•ételízesítők (ha sótartalmuk meghaladja az 5g/100 g értéket, kivéve a mustár, a ketchup és az olyan, nem szárított, aprított vagy pépesített, sózott ételízesítő zöldség készítményt, amelynek sótartalma nem haladja meg a 15 gramm só/100 gramm mennyiséget).

Az adókötelezettség már az első értékesítésnél hatályba lép, ha ennek teljesítési helye Magyarországon történik.

A cikk folytatását olvassa el itt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink