hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiktív őstermelői számlák, 160 milliós adócsalás

  • MTI

Föld és eszközök nélküli őstermelőtől vásárolt költségszámlákkal mintegy 160 millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy - konkrétan meg nem nevezett - Csongrád megyei vállalkozás - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV Dél-alföldi Régiójának pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a Csongrád Megyei Főügyészségnek az általuk felderített több rendbeli adócsalás ügyében.
   
A közlemény szerint egy mezőgazdasági vállalkozás kétszer akkora értékű fiktív őstermelői számlával - azaz felvásárlási jeggyel - fedte le zöldség- és gyümölcs-beszerzéseit, mint amennyi bevétele származott az áru későbbi eladásából. Így a valós mérleg szerinti adófizetési kötelezettségét nem teljesítette: 79 millió 800 ezer forint általános forgalmi adó, 63 millió 500 ezer forint társasági adó, és majdnem 17 millió forint különadó megfizetését mulasztotta el.
   
A NAV-nál úgy vélik, hogy az eredetileg számla nélkül felvásárolt zöldség és gyümölcs feltehetően magánszemélyektől vagy külföldről származott. A vállalkozás az áfával növelt eladás után fizetendő adót a fiktív felvásárlási jegyek 12 százalékos kompenzációs felárával ellensúlyozta.
   
Ahhoz azonban, hogy a két tétel egyenlege nulla legyen, összesen 3.685 tonna áru megvásárlását kellett a hamis bizonylatokkal igazolnia. Ez akkora mennyiség, amelynek előállítására csak egy kisebb szövetkezet képes, nem pedig egy olyan őstermelő, akinek nincs földje és eszközparkja.
   
A vállalkozás vezetőjének adócsalás, számvitel rendjének megsértése és magánokirat-hamisítás miatt kell felelnie. Az elmaradt adó, az ahhoz kapcsolódó bírságok és késedelmi kamat megfizetése mellett halmazati büntetésként akár 12 év börtönbüntetéssel is számolnia kell az elkövetőnek - tartalmazza a NAV közleménye.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink