hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ahol nem kell a frankhitelt törleszteni

  • dr. Marosi Andrea

Békéscsaba 2008-ban bocsátott ki 4 milliárd forint összegű, húsz éves futamidejű svájci frank alapú kötvényt, de a tőketörlesztést csak 2013-ban kell elkezdeni, ezért átütemezésben a város nem gondolkodik - közölte az MTI érdeklődésére az önkormányzat pénzügyi és gazdasági osztályának vezetője.

Tarné Stuber Éva elmondta: a város összes adósságállománya a tőkével és a kamatokkal együtt, a számviteli nyilvántartás alapján jelenleg meghaladja a 12,6 milliárd forintot, ebből a kötvénytartozás 10,92 milliárd forint. Az önkormányzat a korábbi 4 milliárd forint után az idén ismét kibocsátott kétmilliárd forint értékű kötvényt, ám azt már forint alapon. A befolyt összeg jelentős részét még nem használták fel.
   
Az osztályvezető kiemelte, hogy a város a fejlesztési célú hiteleit és a kötvényeit beruházások és felújítások megvalósítására fordította és tervezi fordítani. Békéscsaba fizetési kötelezettségeinek mindig eleget tett, és noha a majdan belépő tőketörlesztések a költségvetésből jelentős összegeket fognak kiszorítani, e külső források nélkül nem készülhettek volna el fontos beruházások és fejlesztések, nem is beszélve a jelenleg tervezés alatt álló projektekről - tette hozzá Tarné Stuber Éva. A város hitelállománya az önkormányzat éves árbevételéhez viszonyítva 32,7 százalék.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink