hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem bukta az engedélyt, ha nincs meg a kreditpont

  • adozona.hu

Az adótanácsadók, adószakértők, illetve okleveles adószakértők nyilvántartásában szereplőket az engedély kiállításának napjától továbbképzési kötelezettség terheli. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy számos érintett nincs tisztában a kapcsolódó előírásokkal.

Cikksorozatunk előző részében szó volt arról, hogy az adótanácsadóknak,-szakértőknek és okleveles szakértőknek a törvény értelmében 5 évente kell megújítaniuk regisztrációjukat, ám a részletekről sok szakértő megfeledkezik.

Az alábbiakban azt foglaltuk össze, milyen kötelezettségeik vannak a szakértőknek az előírt továbbképzés során,  illetve, hogy mi történik akkor, ha a szakértőnek nem sikerül összegyűjtenie az előírt kreditpontokat és mikor, milyen feltételekkel szerezheti meg újra az engedélyét..

A törvény értelmében a szakértőknek adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértőknek 100 kreditpontot  úgy kell megszerezniük, hogy az egyes továbbképzéseken való részvétellel úgy, hogy az ötből legalább három naptári évben részt vesznek valamilyen e rendszerben elfogadott továbbképzésen. Az öt év elteltével aztán külön felhívás nélkül be kell nyújtaniuk a képzésekről szóló igazolásokat a nyilvántartást vezető hatóságnál, amelyre a továbbképzési ciklust követően 30 napjuk van. Ha ezt valamely érintett elmulasztja, a miniszter visszavonja a tevékenység gyakorlására vonatkozó engedélyét, aminek kibocsátását csak a továbbképzési kötelezettség pótlólagos teljesítését, s a 100 kreditpont megszerzéséről tanúskodó igazolások benyújtását követően kérelmezheti ismét.

 Továbbképzési kötelezettség:

Adótanácsadói, adószakértői, okleveles adószakértői tevékenység kizárólag az adópolitikáért felelős nemzetgazdasági miniszter engedélyével folytatható. A tevékenység engedélyezésének feltételeit az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. §-a rögzíti, míg az engedéllyel rendelkezők nyilvántartásának vezetésére, a nyilvántartásban szereplők továbbképzési kötelezettségére vonatkozó részletszabályokat az adótanácsadói, az adószakértői és az okleveles adószakértői tevékenység végzésére jogosító engedélyek kiadásának és visszavonásának feltételeiről, továbbá a kapcsolódó nyilvántartás vezetésének és a nyilvántartásban szereplők továbbképzésének szabályairól szóló 26/2008. (VIII. 30.) PM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) tartalmazza.


A Rendelet 10. § (4) bekezdése szerint továbbképzésnek minősülnek a következők:

- az Adótanácsadói és Okleveles Adószakértői, valamint az Adószakértői Bizottság  által minősített továbbképzési programok,
- a jogi és igazgatási, vagy a gazdaságtudományok képzési területhez tartozó szakokon lezárt felsőoktatási félév,
- az adópolitikáért, az államháztartásért, a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért, valamint a számvitel szabályozásáért felelős miniszter ágazatába tartozó szakképesítések valamelyikének megszerzése,
- az okleveles könyvvizsgálói szakképesítés megszerzése, vagy
- gazdaságtudományi, illetve jogtudományi tudományágakban doktori fokozat megszerzése.

A felsoroltak közül számos képzés kreditpontértékét maga a jogszabály határozza meg, így a lezárt felsőoktatási félévekkel 10 kreditpontot, az egyes pénzügyi ágazati OKJ-s képesítések megszerzésével 20 kreditpontot, az okleveles könyvvizsgálói képesítés megszerzésével 25 kreditpontot, míg az említett doktori fokozat elérésével 30 kreditpontot szerezhetnek a nyilvántartásokban szereplők. Ezeket a kreditpontokat arra az évre vonatkozóan érvényesíthetik a végzés tényét tanúsító okirat (leckekönyv, bizonyítvány, illetve oklevél) másolatával, amikor az okirat kelt.

Az említett bizottságok javaslata alapján a nemzetgazdasági miniszter által minősített képzési programok pedig a minősítési eljárásuk során meghatározott számú, de legfeljebb 20 kreditpontot érnek. Ezek a pontok a képzés évét érintően számolhatóak el a képző intézmény által kiállított igazolás alapján. A továbbképzésre kötelezettek legnagyobb számban várhatóan minősített továbbképzési programon való részvétellel fogják teljesíteni továbbképzési kötelezettségüket. Csak azon továbbképzési programokon való részvétel fogadható el az adótanácsadók, adószakértők, okleveles adószakértők továbbképzési kötelezettségének teljesítéseként, amely programokat a Nemzetgazdasági Minisztérium mellett működő Adótanácsadói és Okleveles Adószakértői, valamint Adószakértői Bizottság javaslatára a miniszter előzetesen kreditponttal minősített.

A bizottságok által minősített továbbképzési programok folyamatosan bővülő listája megtalálható a www.kormany.hu internetes oldalon. Ez a lista az egyes továbbképzések kreditpont-értékén kívül tartalmazza a továbbképzési program elszámolhatósági időszakát is. Ez azt jelenti, hogy csak az ebben az időszakban megtartott képzésen való részvétel alapján adható ki kreditpont-igazolás az érintettek számára. Az időszakra a testületek a képzési program témája, részletes tartalma alapján tesznek javaslatot. Munkájuk során azt mérlegelik, hogy a képzések témája várhatóan meddig hordoz releváns, időszerű tartalmat. Tehát az elszámolhatósági időszakon kívül azonos tematika mentén megrendezett továbbképzésen való részvétel nem ér kreditpontot.

Annak a továbbképzésre kötelezettnek, aki több (adótanácsadói, adószakértői, okleveles adószakértői) tevékenységi engedéllyel is rendelkezik, valamennyi szakterülete vonatkozásában továbbképzési kötelezettsége áll fenn. A területenkénti 100-100 kreditpont összegyűjtésére során érdemes ezért olyan minősített továbbképzésen részt vennie, amelyet a bizottságok a tevékenységével érintett valamennyi szakterületen minősítettek. Ezáltal az érintett a továbbképzésen való részvétellel egyszerre több szakterületen is eleget tehet továbbképzési kötelezettségeinek. A több szakterületen való minősítés a minősített továbbképzési programok említett honlapon szereplő listájában ellenőrizhető.

Az egyes továbbképzési programok minősítését a továbbképzést szervező szervezetek kérhetik a tárcától. Ilyen pályázatot az akkreditált felnőttképzést folytató szervezetek, szakmai társadalmi szervezetek és szakmai köztestületek nyújthatnak be. A társadalmi szervezetek és köztestületek azonban csak a saját tagjaik számára ingyenesen szervezett továbbképzések vonatkozásában kezdeményezhetnek minősítés iránti eljárást. A pályázati feltételeket és a pályázat benyújtásának módját a Rendelet 10. § (10) bekezdése és az interneten is közzétett pályázati felhívás tartalmazza. A pályázónak a pályázat benyújtásával vállalnia kell többek között, hogy a pályázati felhívásban és a pályázatában foglaltak szerint oktatásra alkalmas körülmények között, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező előadókkal, a saját neve alatt szervezi és bonyolítja le a továbbképzési programot, legalább 10 nappal a továbbképzés időpontját megelőzően bejelenti a tervezett továbbképzési programok időpontját, helyét, és biztosítja azok ellenőrizhetőségét, valamint jelenléti ívet vezet a továbbképzési tanfolyamokon. Vállalnia kell továbbá, hogy igazolást ad ki a szakmai továbbképzésben résztvevők részére, illetve a továbbképzésekről olyan nyilvántartást vezet, amelyből egyértelműen nyomon követhető, hogy a továbbképzésen részt vevő hallgató mely továbbképzésen, mennyi kreditpontról kapott igazolást, és ezt a nyilvántartást az igazolás kiadásától számított legalább 10 évig megőrzi, valamint kizárólag a pályázatában foglaltak szerint lebonyolított továbbképzés esetén adja ki a miniszter által meghatározott kreditpontról szóló dokumentumot.

A tárca időről-időre kontrollálja a képzési programok lebonyolítását. Ha az ellenőrzés során bebizonyosodik, hogy a pályázó a pályázatában foglaltaktól eltérően bonyolította le a továbbképzést, a miniszter a továbbképzés kreditpont-értékét és elszámolási időszakát az ellenőrzés időpontjától kezdődően visszavonja és a továbbképzési program adatait törli a minisztérium honlapjáról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink