hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felszámolás közben: hitelezői igény és visszavont megbizatás

  • adozona.hu

Mit tehet a felügyelő bizottság elnöke, ha nem értesítették a cég ellen folyó felszámolás elrendeléséről? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Annál a cégnél, ahol évtizedek óta dolgozom, a felügyelő bizottság elnöki tisztét bízták rám a tulajdonosok, mikor nyugdíjba vonultam , azaz 2002-től. A cég ellen azonban most felszámolási eljárás indult. Engem még csak nem is értesítettek. Mi lesz velem, mármint a felügyelő bizottsággal, hiszen 2012-ig megbízatásom is van. A cégen belül alakult két kft, amelyek, mint bérlők fognak dolgozni tovább, ugyanott, ahol eddig is dolgoztak. Az a kérdésem, hogy mi lehet az én, követelésem, mire tarthatok számot a volt munkaadóimmal szemben. A viszonyunk mindig jó volt.

Ez alapvetően nem munkajogi hanem társasági jogi probléma, hiszen Ön már nem munkavállalója a cégnek, ha jól értem a kérdésfeltevést, hanem a felügyelő bizottsági tagsági jogviszonyát megbízás keretében látja el. A felszámoló, aki a felszámolás alatt a cég képviseletére jogosult, várhatóan kezdeményezni fogja  a felügyelő bizottsági tagok megbizatásának visszavonását.

Amennyiben a tisztség ellátásával kapcsolatban a cég tartozik Önnek, úgy azt be kell jelentenie a felszámoló felé, mint hitelezői igényt. A felszámolás alapinformációról  a www.e-cegkozlony.hu oldalon ingyenesen tájékozódhat. Megjegyzem, hogy a felügyelő bizottság törvényi rendeltetéséből adódóan Önnek, mint az ügyvezetést és a cég működését ellenőrző szerv tagjának tudnia kellett volna  a felszámolás elrendeléséről.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink