hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj 40 év után: akár 7 évvel is csökkenhet a jogosultsági idő

  • adozona.hu

A korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételének várhatóan egyetlen biztosan megmaradó intézménye a nők kedvezményes nyugdíjazási lehetősége. Íme a legfontosabb tudnivalók.

 E vonatkozásban a Széll Kálmán Terv az Adósság és nyugdíj elnevezésű 3. pontja többek között a következőket tartalmazza.

A nyugdíjasok pénzét, amely az aktívak járulékbefizetéséből áll össze, csak nyugdíjakra szabad elkölteni. Nyugdíj Magyarországon ezentúl csak az a járandóság lehet, amelyet a nyugdíjkorhatárt betöltő munkavállalóknak biztosítunk. Ehhez meg kell szüntetni minden olyan jogcímet - a nők 40 éves munkaviszonya kivételével -, amely lehetővé teszi, hogy a törvény által előírt korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek. Egységessé kell továbbá tenni a nyugdíjszámítás módját is. Mindenkinek, aki nyugdíjba megy tehát, egységes, azonos elvek szerint megállapított nyugdíjkorhatárral és nyugdíjszámítási móddal kell számolnia. Azon foglalkozási csoportok esetében, amelyek eddig előnyösebb nyugdíjazási szabályokat élveztek, új életpályamodelleket kell kialakítani, amelyek más eszközökkel, nem a korai nyugdíjazással veszik figyelembe az elvégzett munka különböző sajátosságait.”

Az idén januártól bevezetett nyugdíjazási forma lehetővé teszi a nők számára, hogy adott esetben az előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges életkor vagy az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár előtt szerezzenek öregségi nyugdíjat. Emellett további lényeges kedvezmény, hogy az öregségi nyugdíjat életkoruktól függetlenül teljes összegben állapítják meg.

A 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők öregségi nyugdíj igénybevételi lehetőségének főbb szabályai:

 Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

-          legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és

-          azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

 Jogosultsági időnek minősül kizárólag:

-          a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint

-          a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, és a
súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

További alapvető feltétel, hogy az említettek szerinti öregségi teljes nyugdíj csak akkor állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő eléri  a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet.

Ebből következően a gyermekneveléssel összefüggő időszakok (terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, ápolási díj ideje) beszámíthatósága azonban legfeljebb 8 év – említett jogcímű ápolási díj esetén legfeljebb 10 év - lehet.

A gyermekneveléssel eltöltött idő további elismerését szolgálja, hogy a kedvezményes nyugdíjazás jogosultsági feltételeként meghatározott jogosultsági idő (a 32 , illetve 30 év) – ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket neveltegy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken.

Saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel csak napközbeni időszakra került ki, vagy aki kül- és belföldi tanulmányai folytatása vagy gyógykezelése okán átmeneti jelleggel tartózkodott a háztartáson kívül, akit szociális intézményben 30 napot meg nem haladóan helyeztek el, aki a szülő kérelmére átmeneti gondozásban részesül vagy szülőjével együtt családok átmeneti otthonában tartózkodik.

 A két típusú jogosultsági idő egymáshoz viszonyított arányát a következő táblázat szemlélteti:

1.

40 év jogosultsági idő

melyből

 

 

legalább keresőtevékenység

32 év

legfeljebb gyermeknevelés

8 év

2.

ápolási díj

a 40 évből

 

 

legalább keresőtevékenység

30 év

legfeljebb gyermeknevelés

10 év

3.

40 év jogosultsági idő

melyből

 

 

 

5 gyermek

6 gyermek

7 gyermek

8 gyermek

9 gyermek

10 gyermek

11 gyermek

legalább keresőtevékenység

32 év

31 év

30 év

29 év

28 év

27 év

26 év

25 év

legfeljebb gyermeknevelés

8 év

9 év

10 év

11 év

12 év

13 év

14 év

15 év

4.

ápolási díj

a 40 évből

 

 

 

5 gyermek

6 gyermek

7 gyermek

8 gyermek

9 gyermek

10 gyermek

11 gyermek

legalább keresőtevékenység

30 év

29 év

28 év

27 év

26 év

25 év

24 év

23 év

legfeljebb gyermeknevelés

10 év

11 év

12 év

13 év

14 év

15 év

16 év

17 év

A kedvezményes nyugdíj igénybevételéhez előírt jogosultsági idő eltér a társadalombiztosítási nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idő meghatározástól – amely a nyugdíjbiztosító ügyfelei számára komoly értelmezési problémákat generált. Ennek oka, hogy a már megszokott szolgálati idő fogalma nem minden esetben azonos a jogosultsági idő fogalmával.

A cikksorozat második részében a jogosultsági időnek nem minősülő (tehát a nők speciális nyugdíjba-menetelére nem jogosító) időszakokat ismertetjük.:

Molnár László
nyugdíjszakértő
Adózóna

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink