hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókedvezményt kap, aki biciklivel megy dolgozni

  • MTI

Belgiumban, Hollandiában és Nagy-Britanniában adókedvezményt kaphatnak azok, akik kerékpárral járnak a munkahelyükre.

A munkáltatók a környezet védelméért fizetnek a biciklizésért, és azok kapnak többet, akik messzebbről tekernek, ugyanis a fizetség a megtett kilométerek után jár. Belgiumban 20 eurócent, azaz csaknem 53 forintot lehet leírni kilométerenként, Hollandiában 15 centet (40 forintot), Nagy-Britanniában pedig mérföldenként adnak 20 pennyt, azaz kilométerenként mintegy 35 forintot.

Belgiumban annyira népszerű ez a kezdeményezés, hogy a 2006-ban mért 140 ezerhez képest 2010-ben már 270 ezren tekertek a munkába. A belga adóhatóság tavaly összesen 43 millió eurót (11,36 milliárd forintot) fizetett a programban résztvevőknek. "A magasabb üzemanyagárak és a környezettudatosság erősödése miatt is egyre több biciklis jelenik meg az utakon" - magyarázta Dieter Snauwaert, a kerékpárral a munkába program koordinátora.

A programban résztvevő vállalatok közül a Colruyt üzletlánc például azzal támogatja a kerékpározást, hogy a munkahelytől legfeljebb 7 kilométerre lakó alkalmazottainak kerékpárokat ad és a karbantartási költségeket is átvállalja. A négy évvel ezelőtt indított programban jelenleg 2100 alkalmazott vesz részt. A cég szóvivője szerint a biciklizéstől nemcsak a dolgozóik lettek egészségesebbek, hanem az üzletlánc is jól járt, ugyanis kevesebb parkolóhelyet kell biztosítania, és ez nem elhanyagolható szempont azoknál a városi üzleteknél, ahol nem egyszerű a parkolóhely bővítés.

A 22 ezer alkalmazottat foglalkozató üzletlánc most azokra a dolgozókra is ki szeretné terjeszteni a programot, akik 7 kilométernél távolabb laknak. Nekik viszont már nem kell majd végig pedálozniuk, mert ők elektromos bicikliket kapnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Irodaépületen reklámtábla elhelyezése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Illetékmentesség apport esetén

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink