hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP: a kötelező béremelés munkahelyeket veszélyeztet

  • MTI

Az MSZP véleménye szerint a bruttó 300 ezer forint alatt keresők kötelező béremelését meghatározó rendelettervezet veszélyezteti a munkahelyeket, a dolgozók bérét és juttatásait - jelentette ki pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője.

A kormánypárti képviselők által benyújtott, a parlament előtt fekvő javaslat kapcsán félőnek nevezte, hogy a vállalkozások a megnövekedett bérköltségeket egyfelől elbocsátásokkal, másfelől a dolgozói juttatások, mint például a cafeteria vagy az utazási támogatás megvonásával kompenzálják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány megnyitotta annak lehetőségét, hogy a túlmunkát ezentúl ne pénzben fizessék ki, hanem szabadidőben adhassák ki.
   
Tukacs István arra is kitért, hogy akik nem hajlandók elfogadni a kötelező bérszámítást, azokat ki lehet zárni a közbeszerzésekből és a költségvetési támogatásokból. Megjegyezte, hogy ez a rendelkezés kimondottan sújthatja a mezőgazdaságot, ahol uniós és költségvetési forrásokhoz is hozzá lehet jutni. Példaként említette, hogy így a béremelést kitermelni nem tudó mezőgazdasági vállalkozások aszály vagy viharkár esetén sem kaphatnak támogatást.
   
A javaslatot elutasítva kijelentette, hogy a kormány által kigondolt "rossz és igazságtalan adórendszer" a munkavállalókat sújtja.
   
Az MSZP elképzeléseit ismertetve azt mondta, hogy ők teljes adóátalakításra tesznek javaslatot. Elképzelésük szerint szükség van a kétkulcsos, az alacsony keresetűek kedvezményeit meghagyó adórendszerre. Ezzel együtt visszaállítanák azt a helyzetet, amikor a tőkéből szerzett jövedelemért magasabb adót kell fizetni. Hozzátette, hogy a vállalkozások helyzetének javításáért nem a társasági nyereségadót, hanem a járulékokat kellene csökkenteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Amerikai levont adó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kuratóriumi tagok jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bt. beltag, rokkantsági ellátás

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink