hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Negatív saját tőke: problémák és megoldások

  • adozona.hu

A negatív saját tőke súlyos következményekkel járhat.

A beszámolókészítés lezárulta sok szempontból hasonlít a tanév végéhez: ahogyan a júniusi tanévzárókon a nebulók rendre megfogadják, hogy szeptembertől majd mindent jobban csinálnak (de most azonnal elmennek vakációzni), úgy május 31-e után a cégvezetők jó része azt ígéri magának, hogy a jövő évi beszámolókészítés előtt időben és mindenre kiterjedően ellenőrzi majd a társaság könyvelését - olvasható az RSM-DTM blogjában. Az ilyen fogadalmak kapcsán áttekintettük és összefoglaltuk a saját tőke összetételével, illetve a negatív saját tőkével kapcsolatos problémákra adható megoldásokat - írja bejegyzés szerzője Marczin Mónika, partner, a nemzetközi kapcsolatok vezetője.

A saját tőke elvárt szinten tartása azért fontos kérdés, mert a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint ha a két egymást követő évben a beszámoló adatai alapján a kft. saját tőkéje a jegyzett tőke fele alá (vagy az rt. saját tőkéje az alaptőke kétharmada alá) csökken, a társaság köteles taggyűlési (vagy közgyűlési) szinten eldönteni ennek az állapotnak a megszüntetését – erre a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül van ideje. Ha ezt nem teszi meg, a határidő letelte után 60 napon belül el kell határoznia jogutód nélküli megszűnését vagy más gazdasági társasággá alakulását.

Az alapvetően hitelezővédelmi célú rendelkezések miatt a „tőkés” problémák kezelése kiemelt fontosságú (és még éppen csak elkezdődött a három hónap…). De még a megszűnés fenyegetése nélkül is érdemes odafigyelni: a saját tőke/jegyzett tőke aránya a közbeszerzési, illetve az uniós pályázatokon való indulás, valamint a hitelfelvételek szempontjából is döntő jelentőségű lehet. Az alábbiakban bemutatjuk azt a négy módszert, amellyel növelhető a vállalkozások  jegyzett tőke arányos saját tőkéje.

A bejegyzés folytatását a pótbefizetésről, a jegyzett tőke leszállításáról, az értékhelyesbítésről, mérleg szerinti eredményről olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csoportos létszámleépítés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink