hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Perelnek a németországi atomadó és erőműbezárások miatt

  • MTI

Az E.On németországi energiaipari vállalat bírósági eljárást kezdeményez a német állam ellen az atomipari energiahordozókra kivetett adó és az atomenergia gyorsabb kivezetésével okozott "több milliárd eurós kár" miatt.

A társaság közleményében arról tájékoztatott, hogy "pontosan számszerűsítik" a vállalatnak az atomerőművek korábbi bezárása miatt okozott károkat, ezeket a számokat közlik a kormánnyal, és tárgyalásokat kezdeményeznek az esetleges károk kompenzálásáról.
   
A német kormány hétfőn arról tájékoztatott, hogy a nyolc legrégebbi, a biztonsági vizsgálatok miatt szünetelő atomerőművet azonnali hatállyal, a fennmaradó 9-et pedig 2022-i határidővel leállítja a kormány. Az E.On vezérigazgatója, Johannes Teyssen egy, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban "kétszámjegyű milliárd eurós összegre" becsülte a nyolc reaktor azonnali bezárása és az atomerőművek idő előtti leállítása miatt az atomipart érintő veszteségeket.
   
A vállalat pénzügyi igazgatója, Marcus Schenck korábban úgy nyilatkozott, hogy egy-egy reaktor idő előtti leállításának költségei 100 millió és 1 milliárd euró közötti összegre tehetők.
   
A most bezárt nyolc reaktor közül kettő az E.On tulajdonában van, míg két másikban részesedése van a bevételeit tekintve a világ legnagyobb közműcégnek. A vállalat 8,6 gigawattos termelőkapacitással a németországi atomenergiai mintegy 38 százalékát adja.
   
Az atomenergiában használt fűtőelemekre kivetett, úgynevezett atomadót az idei év elejétől szedi be a német állam. Az évi 2,3 milliárd eurós bevételt hozó új adónemről hivatalosan egy, a költségvetési stabilitást célzó csomag részeként döntött a berlini kormányzat. Elemzők azonban korábban úgy gondolták, hogy a lépés hozzájárulhat az atomenergetikai program meghosszabbításához, amelyről az atomadó kivetésével egy időben hoztak döntést. A német kormány energiastratégiával kapcsolatos álláspontja a fukusimai atomerőmű márciusi balesete után változott meg.
   
A kivetett adó fenntartása az E.On szerint kontraproduktív, mivel több milliárd eurót von el a német energiaipart fejlesztő zöld beruházásoktól. Egy másik német atomenergia-piaci szereplő, az RWE korábban szintén perrel fenyegetett az atomadó miatt. A társaság hétfőn arról számolt be, hogy vizsgálja az új energiatörvényt, és semmilyen jogi lehetőséget nem zár ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink