hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cseh áfaemelésből nyugdíjreformot finanszíroznak

  • MTI

Csehországban 2012-től kezdve 14 százalékra emelkedik a kedvezményes áfakulcs, majd 2013-tól kezdve egységesen 17,5 százalékos lesz az áfa - a cseh kormány döntését Miroslav Kalousek pénzügyminiszter ismertette szerdán Prágában.

A kedvezményes adókulcs emelése következtében a jövő évben várhatóan megdrágulnak az élelmiszerek, a gyógyszerek, a tömegközlekedés, a szállásadás, az egészségügyi ellátás és a kulturális szolgáltatások, amelyekre eddig a 10 százalékos áfakulcs vonatkozott. A kormány döntését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.
   
"A kormány az áfatörvény módosításáról egyhangúlag döntött. A lépést koalíciós politikai döntés előzte meg" - mondta újságíróknak Petr Necas cseh miniszterelnök. Az áfaemelésből az államkasszába befolyt összeget a kormány a nyugdíjreform megvalósítására kívánja felhasználni. A nyugdíjreform után az eddig kizárólag az államkasszába befolyt járulékok egy részét a kormányzatnak a magánnyugdíjpénztárakba kell átirányítania.
   
A pénzügyminisztérium számításai szerint az áfamódosítások leginkább a nyugdíjasokat és az alacsony keresetűeket fogják sújtani. Mindkét csoport kiadásai a jövő évben mintegy két százalékkal emelkednek. A kormány őket a nyugdíjak értékének módosításával, illetve szociális juttatásokkal fogja kárpótolni.
   
A néhány más intézkedést is tartalmazó adóreform hatékonyságáról Csehországban viták vannak. A Mladá Fronta Dnes című liberális napilap szerint az áfa emelése gyakorlatilag semmit sem hoz az állam konyhájára. A bevételek ugyan mintegy 22 milliárd koronával emelkednek, de ebből 9 milliárdot az adóreform megvalósítására kell fordítani, míg nagyjából 11 milliárd koronába fog kerülni azoknak az intézkedéseknek a megvalósítása, amelyek fejében a politikusok a nyugdíjrendszer átalakítását megszavazták.
   
A minisztérium szerint az áfa módosítása jövőre 1,2 százalékponttal emeli az inflációt, míg 2013-ban 0,2 százalékponttal csökkenti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szállítói tartozás átvállalása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink