hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Izrael visszaadja az adóbevételeket a palesztinoknak, de ellenőrzi a pénzt

  • MTI

Izrael felszabadítja azokat az adó- és vámbevételeket, amelyek a Palesztin Hatóságnak (PH) járnak, de május elején befagyasztott, mert attól tartott, hogy a Hamász és a Fatah közötti megállapodás következményeként a pénz az Izraelt el nem ismerő Hamász kezébe jut - jelentették be hétfőn izraeli miniszterek.

A kormány meggyőződött arról, hogy a Fatah és a Hamász palesztin szervezetek megállapodása nem érinti az Izrael és a PH közötti biztonsági szerződést - mondta Juval Steinic pénzügyminiszter, majd a közszolgálati rádióban megerősítette ezt Móse Jaalon, a stratégiai ügyek minisztere. Mindketten hozzátették azonban, hogy az átutalt pénzek felhasználását folyamatosan ellenőrzik, nehogy a radikális Hamászon keresztül terrorista csoportokhoz juthasson.
   
A csak Ciszjordániát ellenőrzése alatt tartó PH hátterét adja a Fatah, amely április 27-én kötötte meg a megállapodást a Gázai övezetet irányítása alatta tartó Hamásszal. Eszerint közösen átmeneti technokrata kormányt alakítanak, majd jövőre választásokat rendeznek. Izrael e megállapodás hatására fagyasztotta be annak az adó- és vámbevételnek az egyhavi összegét - 60 millió eurónak megfelelőt - amely a PH-t illeti meg az Izraelben dolgozó palesztinok munkajövedelme, illetve a palesztin területekre szánt, de Izraelbe érkező áruk után. A szóban forgó bevétel a PH összbevételének 70 százalékát teszi ki, és Szalám Fajjád miniszterelnök közlése szerint a PH a befagyasztás miatt nem tudta kifizetni alkalmazottai májusi bérét.
   
A Palesztinai Felszabadítási Szervezet május 11-én panaszt tett több nemzetközi szervezetnél - köztük az ENSZ Biztonsági Tanácsánál - az izraeli intézkedés miatt. Bírálta azt a nemzetközi közösség, sőt egyes izraeli miniszterek is, mert sérti az 1994-es párizsi izraeli-palesztin megállapodást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink