hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen támogatás jár a rokkantnyugdíjas szülőnek?

  • adozona.hu

Milyen ellátás jár a rokkantnyugdíjas anyukának? Olvasónk kérdésére az Adózóna szakértője, Molnár László válaszol.

Rokkantnyugdíjas vagyok és most gyermeket várok. Jár nekem majd valami juttatás, s ha igen, akkor milyen, s hogyan juthatok hozzá?

Kérdésére a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvényben előírtak adják meg a választ, amely tartalmazza az állam részéről biztosított olyan támogatásokat, melyek a gyermeket nevelő szülőt illetik meg a jövedelmi helyzetüktől függetlenül.

Kérdéséből feltételezve, hogy Ön rokkantsági nyugellátása mellett keresőtevékenységet nem folytat, szülése esetén a következő családtámogatási ellátások illetik meg:

- anyasági támogatás,
- családi pótlék -   ezen belül nevelési ellátás,
- gyermekgondozási támogatás - ezen belül gyermekgondozási segély.

Az említett ellátásokra való főbb jogosultsági szabályok a következők:

Anyasági támogatásra jogosult a szülését követően az a nő, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszerülés esetén legalább  egyszer - terhesgondozáson vett részt.

Az anyasági támogatás összege gyermekenként a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíjminimum - 2011-ben 28.500,- forint 225 százaléka, ikergyermekekre 300 százaléka (64.125,-Ft, ill. 85.500,-Ft)

Nevelési ellátás a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31-éig jár az ellátásra jogosultnak.

A nevelési ellátásra jogosultság elteltével a gyermek után a jogosult iskoláztatási támogatásban részesül a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára.

A havi családi pótlék összege - függetlenül attól, hogy nevelési ellátásként vagy iskoláztatási támogatásként állapítják-e meg - függ a gyermekszámtól, egyedülállóságtól, a gyermek egészségi állapotától. Az egy gyermeket nevelő család esetén 12.200 forint, egyedülálló esetén 13.700
forint a családi pótlék összege.

Gyermekgondozási segélyre az a szülő jogosult, aki a háztartásában legfeljebb három éves gyermeket gondoz, vagy 10 évesnél fiatalabb tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket tart el, azaz a gyermekgondozási segély a gyermek 3. életévének, illetve 10. életévének betöltéséig jár.

A gyermekgondozási segély havi összege az öregségi nyugdíjminimum havi összegével megegyező, azaz 2010. évben 28.500 forint.

A családtámogatási ellátások megállapítására, illetve folyósítására az Ön esetében a Magyar Államkincstárnak a lakó, vagy tartózkodási helye szerint illetékes regionális igazgatósága az illetékes. A családtámogatási ellátásokat nem igényként, hanem kérelemként kell irásban előterjeszteni, az előírt formanyomtatványokon - természetesen elektronikus úton is lehetséges. Egyidejüleg a kérelemhez csatolni kell az elbíráláshoz szükséges okmányokat, adatok igazolását.

Továbbá tájékoztatom, hogy a kincstár - az életkezdési támogatás érvényesítése érdekében az állami adóhatóság által átadott természetesen személyazonosító és lakcímadatok alapján - a 2007. december 31-e után született gyermek törvényes képviselője részére megküldi a családi pótlék iránti kérelem előterejsztéséhez szükséges nyomtatványokat, valamint az ellátásokról szóló tájékoztatást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink