hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Világbank: a magyar cégek nyereségét adóztatják meg a legjobban

  • hvg.hu

A térség egyik legmagasabb adóterhelése, közel 17 százalékos elvonás rakódik a Magyarországon működő társaságok nyereségére a Világbank elemzése szerint - írja a Világgazdaság.

A tanulmány alapján Magyarország a teljes, vagyis az élőmunkára háruló és az egyéb tételeket is figyelembe vevő adóterhelés terén a hetedik legmagasabb elvonási szintet produkálja az egész EU-ban. A napilap szerint ugyanakkor a magas adóráta részben a Világbank elemzésének metodikájával is magyarázható, a modellszámítás egy specifikus céget vesz figyelembe kedvezmények nélkül. Ha ugyanis a társasági adó GDP-hez viszonyított mértékét vesszük figyelembe, akkor Magyarországnak az egyik legalacsonyabb a rátája az egész unióban.

A Világgazdaság rámutat: az, hogy egy céget vagy ágazatot mekkora terhelés érint egy-egy országban, számtalan tényezőn múlik. Többek között azon is, hogy gazdálkodásának mely tételei szerepelnek az adóalapban, és melyek nem. Magyarország több befektetőnek kínál komoly kedvezményeket, a kormány ezért is ódzkodik a közös EU-s társaságiadó-alap átvételétől. Könnyen lehet ugyanis, hogy azzal jóval kevésbé tűnnénk versenyképesnek - írja a lap. Az viszont kétségtelen, hogy a helyi iparűzési adó sokat ront a magyar adórendszerről alkotott képen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Örökölt termőföld eladása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink