hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kínai lapértesülés: adócsalás gyanújával vizsgálódnak a Google-nél

  • MTI

A Google érdekeltségébe tartozó három vállalat ügyében folytattak le eljárást adócsalás miatt Kínában, és most a Google maga van soron - jelentette csütörtökön a Csingcsi Zsipao (Jingji Ribao) gazdasági napilap adóhivatali forrásokra hivatkozva.

A három vállalatnál hamis számlákat találtak, továbbá könyvelési és adószabálytalanságokat fedeztek fel az ellenőrök. Az adócsalás összege meghaladta a 40 millió jüant, vagyis 1,1 milliárd forintot. A hivatal felszólította a cégeket a hibák kijavítására, s behajtotta a hiányzó pénzt. A lap úgy tudja, hogy a Google ellen is vizsgálat folyik Kínában, ugyancsak adócsalás gyanúja miatt.
   
2007-ben az amerikai keresőóriás két Pekingben bejelentett társvállalatánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök, több mint 20 millió jüan, vagyis mintegy 600 millió forint értékben.
   
A Google 2010. január 12-én jelentette be, hogy a rendszerét ért hackertámadások miatt meg akarja szüntetni a Google.cn tartalmának szűrését, amelyre a helyi törvények évek óta kötelezték, és amelynek tiszteletben tartásával tevékenységét addig működtette. A cég vezetése közölte, hogy mennyiben a szűréssel nem állhat le, fontolóra veszi kivonulását. Ezt követően a nagy nemzetközi visszhangot kiváltó konfliktus megoldásaként Hongkongba irányította a kínai nyelven keresőket, de zenei és egyéb szolgáltatásainak oldalait meg kívánta hagyni a kínai belföldön.
   
A cég engedélye 2012-ig szólt ugyan, de évente meghosszabbításra szorul, ezért a Google kínai partnere, a Guxiang Information Technology Co. Ltd. tavaly június végén hosszabbítási kérelmet nyújtott be, s ígéretet tett a kínai törvények betartására és szolgáltatásában a törvények által tiltott tartalom mellőzésére.
   
A kínai hatóságok a tartalomszolgáltatásra az utolsó pillanatban beadott dokumentumot elfogadták, a Google pedig akkor közleményben fejezte ki elégedettségét. A Google 2006-óta van jelen a ma már mintegy 460 milliós kínai internetpiacon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft.-tulajdonos lehet-e katás egyéni vállalkozó?

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Munkaügyi nyilvántartás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink