hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV válaszol: mit és mennyit fizet maga után az ügyvezető?

  • adozona.hu

Egy kezdő cég ügyvezetőjeként mennyi járulékot kell fizetni? Olvasónk kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai válaszolnak.

Jelenleg egy kft. ügyvezetője vagyok, egyedül vagyok a cégben, 93.500 forinttal vagyok bejelentve, de mivel a cég kezdő, így lemondtam a fizetésemről. Mennyi járulékot kell magam után fizetnem?

A járulékfizetési kötelezettség attól függ, hogy a tag a társaságban milyen jogviszonyban tevékenykedik. Amennyiben a kft. tagja csak ügyvezetői tevékenységet lát el, ezen tevékenység vezető tisztségviselésnek minősül. A vezető tisztségviselői feladatokat jellemzően a Polgári törvénykönyv megbízásra vonatkozó szabályai, vagy munkaviszony alapján lehet ellátni. Azonban az egyszemélyes kft. tagja a vezető tisztségviselést nem végezheti munkaviszonyban, kivéve, ha a társasági szerződés erről rendelkezik, tehát ebben az esetben munkaviszony létesítése megengedett.

Amennyiben a 93.500 forint jövedelem kifizetésére (juttatására) munkaviszony alapján kerül sor, a munkabérről lemondani nem lehet, és a járulékfizetés alapja is ezen összeg lesz, amely után a társaság köteles megfizetni a 27 százalék társadalombiztosítási járulékot, a munkaviszonyban álló tag pedig 10 százalék nyugdíjjárulékot, valamint 7,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot fizet.

Ha a vezető tisztségviselés ellátása megbízásos jogviszony keretében történik, és a járulékalapot képező jövedelem ugyancsak a 93.500 forint, ebben az esetben a tag biztosítottá válik, mivel ezen összeg eléri a minimálbér 30 százalékát. A járulékalapot képező jövedelem után a társaságnak meg kell fizetni a 27 százalék társadalombiztosítási járulékot, a megbízott tag pedig 10 százalék nyugdíjjárulékot és 6 százalék egészségbiztosítási járulékot fizet.

Amennyiben a megbízott lemond a megbízási díj összegéről, abban az esetben jövedelem hiányában biztosítási és járulékfizetési kötelezettségről nem beszélhetünk.

Ha a tag a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ezt a tevékenységet nem munkaviszonyban vagy megbízásos jogviszonyban végzi, társas vállalkozónak minősül. A társas vállalkozó után a társaság a tag személyes közreműködésére tekintettel kifizetett (juttatott) jövedelem, de legalább a minimálbér után köteles megfizetni a társadalombiztosítási járulékot, a társas vállalkozó pedig köteles megfizetni a nyugdíjjárulékot és az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot.

Megjegyezzük, hogy a társas vállalkozói jogviszony ellátása történhet a vezető tisztségviselés ellátásával egyidejűleg is, ekkor figyelemmel kell lenni a több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony utáni járulékfizetési szabályokra.

A kft., mint foglalkoztató köteles a bejelentési, nyilvántartási, járulékmegállapítási és levonási, járulékfizetési, valamint bevallási kötelezettséget teljesíteni.

Amennyiben a tag nem minősül társas vállalkozónak, nem áll munkaviszonyban, illetve megbízottként sem minősül biztosítottnak, továbbá egyéb jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatás igénybevételére, abban az esetben 5100 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Bértámogatás és átalányadó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink