hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új kritériumhoz kötik a gyest

  • MTI

A családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekgondozási segélyt csak magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár kaphat. Ez olvasható a nemzetpolitikai államtitkárság közleményében.

Az államtitkárság azt követően adott ki tájékoztatót, hogy a napokban több sajtóorgánumban is megjelent: Kiss István, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) alelnöke szerint a magyar kormánynak gyereknevelési támogatást kellene ezentúl biztosítania azoknak is, akik könnyített honosítási eljárással szerzik meg a magyar állampolgárságot. A Krónika című kolozsvári napilap honlapján szerdán közzétett cikk szerint Kiss István javaslatát a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) művelődési és oktatási bizottságának legutóbbi, január 17-i budapesti ülésén terjesztette elő.

Mint az államtitkárság kiemelte: a gyermekgondozási segély adókból finanszírozott ellátás, amelynek szabályait a családok támogatásáról szóló törvény tartalmazza. A törvény szerint az ellátásokra (köztük a gyermekgondozási segélyre) a jogosultság megszerzéséhez magyarországi lakóhely szükséges. Amennyiben egy magyar állampolgár nem Magyarországon lakik, akkor az európai uniós tagállamokba távozása esetén az európai uniós szabályok határozzák meg, hogy mely tagállamok nyújtják a családtámogatásokat. Ha több mint 3 hónapra távozik más országba, a magyar családtámogatási ellátás nem jár - írta közleményében az államtitkárság.

A gyermekgondozási díjjal (gyed) kapcsolatban kiemelték: az az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott, biztosítási elven működő ellátás, amelyre a jogosultságot a járulékfizetés alapozza meg. A gyedet a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997-es törvény szabályozza. Ahhoz, hogy a gyedre való jogosultságot megszerezze a szülő, legalább 365 nap biztosítási idővel kell rendelkeznie, és a szülés időpontjában Magyarországon biztosítottnak kell lennie, illetve jogosult akkor is, ha a biztosítása a gyedet megelőző ellátás, a terhességi gyermekágyi segély igénybevétele alatt szűnt meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Hallgató szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink