hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjszakértő válaszol: miért csökkentik a havi nyugdíj összegét?

  • adozona.hu

Miként számol a nyugdíjintézet és miként a nyugdíjkalkulátor? Olvasónk kérdésére az Adózóna nyugdíjszakértője, Molnár László válaszol.

Tavaly, 2010. december 30-tól nyugdíjaztak. Az interneten található nyugdíjkalkulátort használva kiszámítottam a nyugdíjamat. Ebben megtalálható a nyugdíjalap, amelyet 78,5 százalékkal megszorozva kapom a havi nyugdíj összegét. A kérdésem a következő: a nyugdíjintézet miért von le a 78,5 százalékból 3,6 százalékot a havi nyugdíj összegének kiszámításakor? Ráadásul a levonás elfogadásához külön  nyilatkozatot kérnek tőlem, amelyben azzal magyarázzák a levonást, hogy  nincs meg a negyven év szolgálati időm. Vajon a nyugdíjkalkulátorral vagy a nyugdíjintézettel van probléma?

A válasz egyszerű, sem a nyugdíjkalkulátorral sem a "nyugdíjintézettel" nincs probléma. A nyugdíjkalkulátor a nyugdíj összegét hivatott a megadott adatok bevitelét követően kiszámítani, a nyugdíjjogosultságot, nyugdíjnemeket nem vizsgálja.

Kérdéséből valószinűsíthető, hogy Ön nem az öregségi teljes nyugdíjat vette igénybe, hanem az előrehozott öregségi nyugdíjat, amely a szolgálati idő nagyságának függvényében  lehet csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj.

2009-től a csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő 38-ról 40 évre, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő pedig 33 évről 37 évre emelkedett.

A csökkentés mértékéből (3,6 %) úgy tűnik, hogy Ön 39 év szolgálati idővel rendelkezett, így a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv helyesen járt el, mikor a nyugdíj összegét 3,6 százalékkal csökkentve állapította meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénz adóelőlege

Széles Imre

tb-szakértő

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink