hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Drasztikusan nőtt a transzferár-bírságok száma

  • adozona.hu

A multinacionális cégek kétharmadánál volt transzferár-vizsgálat, minden ötödik vizsgálat érdemi megállapítással zárult. Az adóellenőrök a feltörekvő országok cégeire koncentrálnak.

Az elmúlt évben a világátlagban a cégek kétharmadánál folytattak transzferárvizsgálatot az adóhatóságok. A Magyarországon is jelen lévő vállalatok tevékenységét is befolyásolja, hogy a feltörekvő gazdaságok kerültek az adóhatósági ellenőrzések homlokterébe – derül ki az Ernst & Young legfrissebb nemzetközi Transzferár Jelentéséből. A mintegy 900 vállalati vezető megkérdezésével készült tanulmány kiemeli, hogy a pénzügyi igazgatók 32 százaléka számára a transzferárazás jelenti a legfontosabb kihívást az adóügyekben. Az adóhatósági vizsgálatok következtében kiszabott bírság 2010-ben ötször annyi volt, mint öt évvel korábban.

A nemzetközi trendekbe illeszkedik Magyarország is

A transzferárak kezelése szempontjából a multinacionális vállalatok vezetői egyre inkább a magas kockázatú, komplex országok közé sorolják Magyarországot. Az ország kockázati besorolásának eltolódása tetten érhető abban, hogy szembetűnő párhuzamok figyelhetők meg a nemzetközi és a magyarországi trendek között – mutatott rá Lipták Zoltán.
A transzferár-ellenőrzések mélységének növekedésével az esetleges jogviták elkerülése egyre nehezebbé válik. Proaktív megközelítés lehet a viták megelőzésére és kezelésére a szokásos piaci ár előzetes, adóhatóság általi megállapításának igénybevétele (Advanced Pricing Agreement – „APA”). Ennek megfelelően nőtt azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek éltek az előzetes ármegállapítás lehetőségével. Az APA, mint eszköz iránti bizalmat az is jól tükrözi, hogy tíz válaszadóból kilenc a jövőben is alkalmazni kívánja ezt a megközelítést – derül ki a 25 ország mintegy 900 vállalatvezetőjének megkérdezésével készített felmérésből.

A tanulmány rámutat arra, hogy az adóhatóságok érzékelhetően nagyobb hangsúlyt fektetnek a pénzügyi és a szolgáltatási tranzakciók, illetve az immateriális javakkal kapcsolatos ügyletek vizsgálatára. A pénzügyi tranzakciókra vonatkozó auditok száma mintegy hatszorosára nőtt 2007-hez képest. „Ez a tendencia különösen elgondolkodtató annak fényében, hogy tapasztalataink alapján a fenti ügyletekre vonatkozó transzferár nyilvántartások minősége jellemzően elmarad az árumozgásra vonatkozó elemzések esetében megszokott szinttől” – mondta Lipták Zoltán.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink