hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi kedvezmény: így szabadulhatunk meg a legtöbb adótól - nyilatkozat nélkül

  • adozona.hu
5

A családi kedvezményről szóló nyilatkozat munkáltatónak való benyújtása a napokban zajlik. Ha hibásan lett kitöltve a nyilatkozatot, visszamenőleg nem érvényesíthető a kedvezmény erre a hónapra, de ettől még nem kell végleg lemondani róla, mert akkor is járhat a kedvezmény, ha nincs szabályszerű nyilatkozat.

A családi adóalap-kedvezményt igénylő szülő bruttó keresetéből egy és két gyermek esetén gyermekenként tíz-, három vagy annál több gyermek után harminchárom ezer forinttal kevesebb személyi jövedelemadót (szja) vonnak le. Három gyermekkel, illetve az utánuk járó kedvezménnyel a bruttó 200 ezret kereső dolgozó megúszhatja, hogy szja-t fizessen.

Családi kedvezmény: kinek mikor kell nyilatkoznia?

Az szja törvény 48.§ (1) bekezdése "Az adóelőleg-megállapításra kötelezett kifizető a bevételt terhelő adóelőleget a magánszemély írásban adott nyilatkozat (adóelőleg-nyilatkozat) figyelembe vételével állapítja meg, ha a nyilatkozatot (...) a magánszemély a kifizetést megelőzően rendelkezésére bocsátja".

A legvégső ésszerű határidő tehát még a tárgyhó 30-a,  hogy maradjon idő a bérszámfejtésre. A 20.-i határidő csak a közszférára vonatkozik, ott ugyanis a központi bérszámfejtés miatt csak akkor tudják az adóelőleg nyilatkozatot figyelembe venni, ha 20-ig beérkezik - hívja fel a figyelmet Angyal József okleveles adószakértő.

 

(A jogszabály állapít meg "figyelembevételi határidőt", így még a közszférában se hivatkozhatnak a munkáltatók arra, hogy a kedvezmény megadását ilyen ezen oknál megtagadják - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium Jövedelem és Forgalmi Adók Főosztálya.)

A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint az egygyermekes szülők 58 százalékának, a kétgyermekesek 68 százalékának és a háromgyermekesek 98 százalékának nem kell szja-t fizetnie. Ugyanakkor a minimálbéren foglalkoztatottak – a magyar lakosság 65-70 százaléka – az Origo számításai szerint – egyáltalán nem élhet a kedvezménnyel. Ugyanis legalább 109 ezer forintos bruttó keresetre van szükség ahhoz, hogy a 10 ezer forintos családi adókedvezményt érvényesíthessük. Ahhoz, hogy a három gyermekünk után járó adócsökkentést maradéktalanul kihasználhassuk, család havi jövedelmének el kell érnie a bruttó 487 205 forintot, ennél kisebb összegből, a Privátbankár írása szerint, nem lehet 99 ezer forintnyi személyi jövedelemadót levonni.

A kedvezményt olyan gyermek után lehet érvényesíteni, aki után családi pótlékra jogosult a szülő , de arról sem szabad megfeledkezni, hogy már magzat után is jár a kedvezmény, feltéve, ha a kora elérte a 91. napot.  Ez utóbbiról azonban nem árt orvosi igazolást beszerezni, hiszen ezt az adóhatóság később kérheti. Amennyiben egy gyermekünk után nem kapunk családi pótlékot, s így szja-kedvezményt sem, de egy háztartásban élünk vele, és nincs állandó – legalább három hónapon keresztül folyamatosan szerzett – jövedelme, akkor az eltartottak számába őt bele kell számítani. Tehát ha három gyerekünk közül csak kettő után jár családi pótlék, de a harmadik még otthon lakik, és első felsőfokú iskolai rendszerű képzését végzi, akkor a gyerekszám tekintetében kettővel, a kedvezmény mértékénél viszont hárommal kell számolni, vagyis kétszer harminchárom ezer forintnyi kedvezmény jár, írja a Privátbankár.

Családi bérkalkulátor
Ha szeretné tudni, hogyan tudja kihasználni a maximális adókedvezményt, számolja ki az Adózóna családi bérkalkulátorával!

Ha szeretné tudni, elvált szülőknél ki igényelheti a családi kedvezményt, kattintson a hvg.hu cikkére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
Kapás Irén

A cukorbetegnek a szakorvostól kell hoznia igazolást, un.személyi kedvezmény" igénybevételére és az adóelőlegből levonható 3900 Ft adókedvezmény. Eze attól az időponttól amikortól a betegség fennáll. Tehát, ha azt igazolják, hogy 2006-tól akkor visszamenőlegesen is vissza lehet igényelni az adót.

Kapás Irén

Én sem találom a január 20.-i határidőt. Akkor, ha valaki most nem kéri az adóelőlegből való levonást, de év közben meggondolja magát és mégis kéri, akkor nem tehetné meg???? mert nem nyilatkozott jan.20.-ig??

egyedül

Sérelmezem, hogy bár egyedül nevelem az egyetlen 19 éves, első éves egyetemista gyermekem és utána nem jár semmi kedvezmény...bezzeg ha még mindig gimis lenne, például megbukott volna...akkor még járna családi pótlék is, adókedvezmény is... Milyen logika ez?

Faragó Gyula

Tisztelt Adózóna !

Mi nem találjuk a törvényben azt, hogy a családi kedvezményről szóló nyilatkozat benyújtásának határideje január 20-a lenne.

Megkaphatnánk-e a törvényi hivatkozást, ahol ez szerepel?

Köszönettel és tisztelettel:

Faragó Gyula

pocsaji pál

Érdekelne ha valaki cukorbeteg milyen kedvezményt vehet igénybe? kösz.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink