hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyelőre nem csökken a benzin jövedéki adója ás áfája

  • MTI

A gazdasági tárca és a kormányszóvivő azt mondta: a kormány egyelőre nem tervezi az üzemanyagárak jövedéki adójának, illetve áfa-tartalmának csökkentését.

Hétfőn az MTI piaci forrásokból származó értesülés alapján azt közölte, hogy emeli bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., s ezzel újabb történelmi csúcsra nőnek az árak: a benzin átlagára 363-364 forintra emelkedik, a gázolajé pedig 354 forintra.

Az MTI azon megkeresésére, hogy tervezi-e a Nemzetgazdasági Minisztérium az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését, esetleg dolgoznak-e ki más megoldást, hogy ne emelkedjen tovább a benzin és a gázolaj ára, a tárca sajtóosztálya azt közölte: "a kormány eddigi törvényjavaslataiban nem változtatott az üzemanyagok jövedéki adójának a mértékén. A jövedéki adó utolsó emeléséről még az előző kormány döntött 2010. január 1-jével".

A Fidesz-KDNP kormány azonban az árufuvarozók és a személyszállítást végzők megsegítése érdekében létrehozta a kereskedelmi gázolaj intézményét. Ezzel az intézkedésével lehetővé tette az érintett szektorok részére a kereskedelmi gázolaj utáni részleges jövedéki adó-visszaigénylést, literenként 6,50 forint mértékben - tették hozzá.

Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-nek a téma kapcsán azt mondta, nincs napirenden újabb adóváltozás a már bejelentetteken túl. Az idei adócsökkentéseknek két fő csapásiránya van: az egykulcsos, családi adórendszer és ehhez kapcsolódóan a családi adókedvezmény bevezetése, valamint a vállalkozások támogatása a társasági adó 19-ről 10 százalékra történt csökkentésével. Ezzel a két intézkedéssel 600-700 milliárd forinttal több marad a lakosságnál és a vállalkozásoknál - közölte.

A szocialisták az üzemanyagok árának csökkentésére szólították fel a kormányt. Hétfői sajtótájékoztatójukon úgy értékelték: a kormány tehet a benzinárak növekedéséről, a drágulást az olajár nem indokolja, az annak a következménye, hogy a forint gyengült a dollárhoz képest. Az MSZP emlékeztette a kormányt, hogy néhány hónapja ellenzékből még azt állították, az ország vezetőinek van lehetősége az üzemanyagárak csökkentésére, csak akarniuk kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Innovációs járulék kétéves szabály

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaalap

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink