hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Különadó: az MSZP tájékoztatást kér az EB-vizsgálatokról

  • MTI

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának összehívását kezdeményezi az MSZP, hogy a parlamenti pártok tájékoztatást kaphassanak a kormánytól a különadókkal kapcsolatos európai bizottsági vizsgálatokról - áll az ellenzéki párt hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szekeres Imre, a bizottság szocialista tagja közleményében úgy fogalmaz: az Európai Unió magyar soros elnökségének időszakát közvetlenül megelőzően a kormány olyan – részben visszamenőlegesen is alkalmazandó – adószabályokat fogadtatott el az Országgyűléssel, amelyek költségvetési bevételnövelő hatásuk mellett rontják Magyarország gazdasági növekedésének kilátásait és elbizonytalanítják a magyarországi beruházásokat. Ráadásul az elfogadott szabályoknak az EU joggal való összeegyeztethetőségével kapcsolatos kételyek miatt az Európai Bizottság is vizsgálatokat folytat - teszi hozzá.
   
Az MSZP szerint nemzeti érdek a magyar soros elnökség sikere, ezért az ellenzéki párt fontosnak tartja, hogy a különadókkal kapcsolatos európai bizottsági vizsgálatokról, annak várható hatásairól, a költségvetés egyensúlyát biztosító feltételekről a kormány tájékoztatása alapján az Országgyűlés tagjai azonos információkat kapjanak. Az MSZP nem Brüsszelben, hanem a Magyar Országgyűlésben kíván tájékozódni - hangsúlyozzák.
   
Úgy gondoljuk, hogy az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága méltó teret és fórumot kínálhat a kormány számára ahhoz, hogy megfelelő tájékoztatást nyújthasson az országgyűlési képviselőcsoportok számára a különadókkal kapcsolatos európai bizottsági vizsgálatokról, így különösen az EU verseny és adózási szabályairól, a várható eljárásról és annak költségvetési hatásairól, valamint a különadókra vonatkozó törvények esetleges visszavonása esetén a költségvetési egyensúly biztosításának alternatív megoldásairól - írja Szekeres Imre, aki szerint a kormány tájékoztatója után – akár egy másik bizottsági ülés keretében is – szükség lehet az érintett vállalatok álláspontjának megismerésére is.
  
 Mindezek alapján az MSZP javasolja a Számvevőszéki és költségvetési bizottság elnökének, hogy a fenti napirend megtárgyalása érdekében hívja össze a bizottság ülését, amely az EU soros magyar elnökségének időszakához méltó, alkalmas alapja lehet egy szakmapolitikai párbeszéd újraindításának.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony, bejelentés

Széles Imre

tb-szakértő

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink