hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Róma bevezeti a turistaadót

  • MTI

Az Örök Város megadóztatja látogatóit: január elsejétől a Rómában megszálló turistáknak napidíjat kell fizetni. Az önkormányzat így igyekszik feltölteni a kiürült városi kasszákat.

2011-től drágább lesz a római vakáció. Pedig az olasz főváros eddig sem számított olcsónak az ide látogató turisták számára. Egy euróval megemelik a múzeumi belépőjegyek árát a nem római lakosok számára. Ezenkívül január elsejétől a négy és ötcsillagos szállodák vendégeinek a szoba árán túl, fejenként 3 eurót kell fizetni naponta turistaadó címén; az alacsonyabb fokozatú szállodákban, bed and breakfast szállásokon, apartmanokban fejenként 2 eurót - maximum tíz egymást követő napon át.  A kempingenkben 1 euró idegenforgalmi adó fizetendő legfeljebb öt napig. A szállodákban nem fizetnek a tíz éven aluliak, a kempingekben tizennégy év az alsó korhatár.

Az adó alól felmentést kapnak azok, akik orvosi kezelésre érkeznek Rómába és szállodában szállnak meg, valamint a 25 fős vagy ennél nagyobb csoportokat szállító turistabuszok sofőrjei és idegenvezetői. Az adó alól felmentést kaptak a hostel típusú ifjúsági szállók.Az idegenforgalmi adó azokra is vonatkozik, akik ugyan nem szállodában laknak Rómában, de városnéző buszra szállnak, sétahajóznak a Tevere-folyón vagy Ostiába, a fővároshoz legközelebb eső tengerpartra mennek strandolni.    

A római idegenforgalmi és kereskedelmi szövetségek sajtónyilatkozatai szerint a turistaadó még a gazdasági válságnál is jobban sújtja majd az idegenforgalmat. Bár a statisztikák azt mutatják, hogy 2010-ben egymillióval több látogató érkezett a korábbi évhez képest és tartózkodásuk időtartama is meghosszabbodott. A kritikai megjegyzésekre Gianni Alemanno polgármester azt válaszolta, hogy nem ez a minimális hozzájárulás fogja elvenni a Rómába érkező évi 28 millió olasz és külföldi turista kedvét az utazástól. Alemanno évi 82 millió euró többletbevételben reménykedik, ennek öt százalékát forgatják vissza a főváros idegenforgalmi szolgáltatásainak fejlesztésére.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink